infa.lt

Algimantas Rusteika. Dešimtmetis

18 rugsėjo
12:10 2022

Algimantas Rusteika

Algimantas Rusteika, Lietuvos Šeimų Sąjūdžio tarybos narys

Tie dveji metai buvo kupini reikšmingų įvykių ir lemiantys. Lietuvos stuburas buvo galutinai perlaužtas V.Landsbergio prastumtos į prezidentes D.Grybauskaitės pirmosios kadencijos pabaigoje. Procesai buvo pradėti iš karto, o baigėsi tais 2011 – 2012-jų esmingais įvykiais, kurie įtvirtino valstybės struktūrų užvaldymą.

1. Prokuratūra, pasinaudojus Garliavos įvykiais, jau užvaldyta, pasodinant į generalinio kėdę „kišeninį”, absoliučiai paklusnų ir buką nurodymų vykdytoją D.Valį. Dabar perimama policijos kontrolė. 2011-02-25 S.Skvernelis tampa Policijos generaliniu komisaru, gegužės 1 d. pavaduotoju paskiriamas R. Požela. Lapkričio 14 d. pradedamas teisminis persekiojimas prieš generalinio komisaro pavaduotoją V.Račkauską, kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotoją T.Ulpį, kitus pareigūnus. Policijos bendruomenė įbauginama ir pasiduoda.

Po trejų metų teismas persekiojamus, atleistus iš tarnybos pareigūnus visiškai išteisina, tačiau darbas jau padarytas.

2. Visuomenės pasipriešinimui nuslopinti ir vėl pasinaudojama Garliavos byla. 2012-05-17 jėga šturmuojamas teisėjos namas Garliavoje, žmonės mušami, teisiami, baudžiami, persekiojami. Darbas padarytas, visuomenė įbauginta.

3. Perimama spec.tarnybų kontrolė. STT vadovo atleisti nereikėjo, absoliučiai paklusnaus Ž.Pacevičiaus, klausdavusio D.Grybauskaitės, ką galima ir ko negalima tirti, kadencija ir taip baigėsi 2012 spalį, todėl savasis S.Urbanavičius buvo paskirtas lengvai ir be problemų.

O FNTT reikėjo perimti. 2011 m. pradžioje D.Grybauskaitė pateikia pasiūlymus FNTT funkcijas perduoti VMI, STT ir muitinei, pradedamos kalbos apie FNTT pavaldumo keitimą. Planui nepavykus, pradedamas FNTT vadovų V.Gailiaus ir V.Giržado persekiojimas ir jie 2012-02-08 atleidžiami, implantuojant į vadovus savą tarnybos viršininką K.Jucevičių.

Po metų teismas pripažįsta šių pareigūnų atleidimą neteisėtu, tačiau naujas ištikimasis vadovas lieka poste, darbas padarytas.

Visuomenės protestų organizatoriai, signatarai R.Ozolas ir B.Genzelis, A.Medalinskas, D.Kuolys tampomi po teismus, nubaudžiami.

4. Užbaigama energetikos afera. 2011 rudenį priimamas terminalo „Independence” įsigijimo įstatymas. Daugiamilijonines machinacijas įvardinęs ir pareiškęs, jog žino jų autorius ir juos reikia paviešinti, AB Achema savininkas B.Lubys, o taip pat buvęs LO LT direktorius ir Visagino AE vadovas Š.Vasiliauskas per pora dienų neaiškiomis aplinkybėmis staiga miršta. Darbas padarytas – verslo bendruomenė įbauginta ir kontroliuojama.

5. 2011-11-16 sustabdoma Snoro banko veikla, skelbiamas bankrotas. Bankas – didžiausias Lietuvos Ryto, daugiausiai kritikuojančio D.Grybauskaitę ir konservatorius, akcininkas, jo akcijos perimamos ir parduodamos. Tikslas – išvalyti kelią galutiniam skandinavų bankų įsigalėjimui Lietuvoje, įbauginti žiniasklaidą ir verslą – pasiektas.

6. 2012 m. balandis. T. Dapkus pašalinamas iš LRT. Gegužę, nebesant gyvo B.Lubio, V.Vasiliauskas ir T.Dapkus pašalinami iš Lietuvos žinių, kurių savininkė buvo AB Achema, redaktorių. Lapkritis. Po galingo valdžios spaudimo TV3 uždraudžia transliuoti R.Janutienės laidą apie D.Grybauskaitę, o neužilgo uždaro laidas „Paskutinė instancija” ir „Kodėl”.

Darbas padarytas, žurnalistų bendruomenė įbauginta ir pradeda kultivuoti savicenzūrą. Konservatorių ir D.Grybauskaitės kritika užslopsta ir palaipsniui visiškai dingsta iš „mainstryminės žiniasklaidos”, kuri tampa šios grupuotės liaupsinimo ir oponentų marginalizavimo įrankiu.

Tą padarius, buvo galima pradėti tvarkytis valstybėje kaip savo kieme.

Valstiečių atėjimas šios daugelį metų kurtos sistemos neįveikė ne tik dėl visuotinio jos pasipriešinimo, bet ir pačių reformatorių neįgalumo.

Užuot pasitelkę žmones ir ėmęsi esminių valstybės reformų, tapę valdančiaisiais opozicionieriai nuėjo lengviausiu keliu, pradėdami naivias ir beprasmiškas, populistines kovas su visuomenės ydomis, patys įsijungdami į sisteminius žaidimus ir tapdami jų dalimi. Jie net nesugebėjo suvokti situacijos rimtumo, unikalumo, istorijos jiems duoto šanso ir savo atsakomybės.

Šiais metais prasidėjęs dešimtmetis mus atvedė į situaciją, kurios dabar jokia – nei sena, nei nauja – politinė partija ar organizacija viena nebegali pakeisti. Tą gal dar galima padaryti tik sutelktomis visos visuomenės jėgomis.

Pirmą kartą šis įrašas paskelbtas jo autoriaus asmeninėje Facebook paskyroje

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 493

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. O kaip jus    -  2022-09-18, 12:21

    ta visuomene telksite!? Plepalais!? Kas jais betiki!? Juk visi iki siol snekejo,kad viska daro „visuomenes labui”,o is tikruju – kad pripulti prie lovio! Kuo jus kitokie!? Darbu tai – nera! Galiausiai,kaip sutelkti isnaudojantiji su jo isnaudojamuoju,bedarbi,pakeista pigiu ukrainieciu su tuo ukrainieciu? Lozungu – mes jau sotus! O kur garantijos?

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Jonas    -  2023-05-21, 12:54

    į valdžią! prie lovio!.Tie patys visus užknisę violetinių banditėlių – maršistų paistalai .Jiems rūpi tik jie patys ,o tikslas sulaukus palankios situcijos -kaišioti pagalius Lietuvai į ratus.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Klausimas būtų, su kuo derėtis ir dėl ko? Jeigu Jus turite omenyje žmogėdras, tai su...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...