infa.lt

Europos Parlamentas paskelbė Vengriją rinkimine autokratija

16 rugsėjo
07:10 2022

Peteris Szijjarto

Dauguma EP narių pritarė ataskaitos išvadoms, kad ES narė Vengrija nėra demokratinė valstybė. Jų nuomone, šalis virto „rinkimų autokratija”. Budapeštas kaltinimus atmetė.

Ataskaita buvo svarstoma 2018 m. Europos Parlamentui vykdant ES sutarties 7 straipsnio procedūrą dėl Vengrijos (pagal šį straipsnį EP gali konstatuoti grėsmę ES vertybėms). Išvadoms pritarė 433 parlamento nariai, 123 buvo prieš, o 28 susilaikė.

„Šios ataskaitos išvados yra aiškios ir nedviprasmiškos: Vengrija nėra demokratinė valstybė. Atsižvelgiant į nerimą keliantį Vengrijos atsitraukimo nuo teisinės valstybės principų tempą, Parlamentui buvo kaip niekada svarbu laikytis šios pozicijos”, – sakė pranešėja Gwendolyn Delbos-Corfield. Jos žodžiai cituojami Europos Parlamento interneto svetainėje.

Ataskaitos išvadose teigiama, kad Vengrijoje susiformavo „hibridinis rinkimų autokratijos režimas”, t. y. konstitucinė sistema, kurioje vyksta rinkimai, tačiau „nesilaikoma demokratinių normų ir standartų”. Deputatams didžiausią susirūpinimą kelia konstitucinės ir rinkimų sistemų veikimas, teismų nepriklausomumo lygis, korupcija, interesų konfliktai, saviraiškos laisvė ir žiniasklaidos pliuralizmas.

Parlamentarai mano, kad demokratijos padėtį Vengrijoje pablogino Europos Sąjungos neveiklumas. Jie pareikalavo, kad nebūtų skiriamos lėšos, skirtos antikriziniam šalies ekonomikos atstatymui. Europos Parlamentas taip pat paragino peržiūrėti išmokas iš sanglaudos fondų, kol Vengrija neįvykdys ES rekomendacijų, ES Teisingumo Teismo ir Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimų.

Vengrijos užsienio reikalų ministras Péteris Szijjártó teigia, kad Europos Parlamentas turėtų spręsti kitus klausimus, o ne kartoti „įvairius melagingus kaltinimus Vengrijai”. Jis mano, kad abejoti demokratijos buvimu yra „šiurkštus Vengrijos piliečių įžeidimas”.

„Mums įdomu, negi kai kurie žmonės Strasbūre ir Briuselyje mano, jog vengrai nėra pakankamai brandūs priimti sprendimus dėl savo ateities. Vengrijos piliečiai turi konstitucinę teisę nuspręsti dėl šalies ateities, ir jie aiškiai tai padarė”, – sakė A. Szijjártó, kurį cituoja „RIA Novosti”.

Gegužę Vengrija kelias savaites blokavo ES sankcijas Rusijos naftos importui ir priešinosi energetikos apribojimams. Be to, rugsėjo mėn. J. Szijjártó suabejojo sankcijų Rusijai išlaikymo nauda.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 396

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. Šiaip    -  2022-09-16, 10:48

    Vengrai patys demokratiškai išsirinko tai kas jiems geriausia. O jei kam tai nepatinka tai kaip pasakė šėtonytė per kitus rinkimus galės išsirinkti geresnius.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Papa Karlas III    -  2022-09-16, 10:49

    Matyt visa esmė yra ta, kad Vengrija valdoma išrinktų atstovų, o ne iš Briuselio ar vietinių briuselinukų.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Ooo    -  2022-09-16, 11:00

    Tegyvuoja Vengrija!!!

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Dabar į pasaulį žvelgiama per išangę, ne per akį...

Tai jei derėsis dėl skolų grąžinimo - Europoje turėsim dar vieną Ameriką, nes ukrainiečiai turės...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...