infa.lt

Jolanta Blažytė. Pasižiūrėkite į save

11 rugsėjo
11:57 2022
Jolanta Blažytė

Facebook nuotr.

Leidinys The Economist teigia, kad G7 sprendimas įvesti iš Rusijos importuojamų naftos ir jos produktų kainų lubas šiek tiek apsunkins Kremliui situaciją, bet jokio ypatingo poveikio nepadarys.

Kiti gi ekspertai mano, kad jeigu šio sprendimo nepalaikys Indija, Kinija ir kitos pasaulio šalys, jis bus vertas „monkės“ biznio ir gali padaryti daugiau žalos, nei naudos.

O ką apie tai galvoja, pavyzdžiui, Indija?

Indija kol kas atsako Vakarams: pirma pasižiūrėkite į save, o paskui skaitykite mums moralus. Apie tai – GRAVITAS laida. Cituoju:

„ Kontrabandiniai tankeriai kasdien gabena beveik 1,5 mln. barelių naftos. JAV taip pat yra kalta dėl tokio naftos ‘plovimo’. Praėjus dviem savaitėms po karo, JAV uždraudė rusišką naftą.

Tačiau kiek tas draudimas veiksmingas? Pasak pranešimų, nelabai. Rusišką žaliavą vis dar naudoja Kinijos ir Indijos naftos perdirbimo gamyklos. Daugelis šių gamyklų vis dar eksportuoja į JAV. Ar matote čia problemą?

Amerika gal ir neimportuoja rusiškos naftos tiesiogiai, bet perka tą patį produktą iš kitų šalių, taip iš esmės nesilaikydama savo pačių sankcijų. Ką tai sako apie Vakarų ryžtą? Jis grindžiamas komfortu.

Europa kalba apie Putino karo mašinos sustabdymą, tačiau ji perka rusiškas dujas iš Kinijos. JAV kalba apie Rusijos ekonomikos paralyžiavimą, tačiau jos perka rusišką naftą iš kitų naftos perdirbimo gamyklų. JAV leidžia sau pamokslauti ir net grasina Indijai. Tuo tarpu patys Vakarai švelnina savo sankcijas.

Parodysiu jums keletą skaičių. Per pirmuosius šešis karo mėnesius Rusija iš energijos pardavimų gavo 158 mlrd. dolerių. Pagrindiniai pirkėjai: Europos Sąjunga – 47%. Kinija – 24%. Likusios G-7 ir NATO šalys – 13%, o Indija – tik 6%. Nepaisant padidėjusio importo, Indijos dalis išlieka nedidelė – vos 6%, palyginti su 47% Europos dalimi.

Taigi išvada tokia: jei kas nors ir finansuoja V. Putino karą, tai Europa, tačiau jie kaltina Indiją.

O dabar jie turi naują pasiūlymą – nustatyti Rusijos naftos kainų viršutinę ribą. G-7 šalių užsienio reikalų ministrai tam pritarė ir nori, kad Indija ir Kinija taip pat pasirašytų. Indijos pareigūnai sako, kad išnagrinės pasiūlymą. Kartu jie atsisakė būti spaudžiami taip vadinamais “moraliniais argumentais.” Pasiklausykite, ką pasakė naftos ministras.

„Turiu moralinę pareigą savo vartotojui. Ar aš, kaip demokratiškai išrinkta vyriausybės atstovas noriu, kad susidarytų situacija, kad benzino kolonėlės išdžiūtų? Pažiūrėkite, kas vyksta šalyse aplink Indiją”.

Jis yra teisus. Jei Europa gali pažeisti savo pačios sankcijas ir pirkti rusiškas dujas, tai Indija turi teisę pasirūpinti geriausiais pasiūlymais“.

GRAVITAS atskleidžia ir kitą didžiulę problemą, kurios vis dar „nemato“ Vakarai – tai de-dolerizacija ir rublio bei juanio įtvirtinimas valiutų rinkoje:

„ Didžioji dalis pasaulinės prekybos vyksta viena valiuta – JAV doleriu. Tačiau Rusija ir Kinija siekia nutraukti dolerio dominavimą. Jos nori de-dolerizuoti savo ekonomiką. Kaip tai vyksta? Pirmasis žingsnis paprastai yra prekyba. Dabar visas importas ir eksportas įkainotas doleriais. Nafta, dujos, automobiliai, drabužiai, visi produktai yra susieti su JAV doleriu. Rusija ir Kinija tikisi tai pakeisti. Jos nori prekiauti savo valiutomis – juaniais ir rubliais.

„Gazprom” ir jo partneriai kinai vakar nusprendė pereiti prie rublių ir juanių dalijimosi per pusę, kai atsiskaitoma už Rusijos tiekiamas dujas. Norėčiau pridurti, kad trumparegiški veiksmai paskatino pasaulinę infliaciją. Ji jau viršijo prieš daugelį metų įvairiose šalyse pasiektus rekordus”.

Kaip ir tikėtasi, pirmuoju taikiniu tapo dujos. 2019m. Kinija pasirašė 30 metų trukmės dujų tiekimo sutartį su Rusija. Iki šių metų pabaigos tiekimas pasieks 15 mlrd. kubinių metrų. Iki šiol ši prekyba buvo vykdoma doleriais. Tačiau dabar „Gazprom” gaus mokėjimus vietos valiuta, 50% juaniais, 50% rubliais.

Tai ir vadiname de-dolerizacija. Tačiau kyla klausimas, kokią naudą tai duoda Rusijai ir Kinijai? Matote, dolerio dominavimas netiesiogiai reiškia Amerikos dominavimą. Jis suteikia JAV didelę įtaką kitoms ekonomikoms per sankcijas, palūkanų didinimą, pinigų politikos griežtinimą.

De-dolerizacija gali užkirsti tam kelią. Ji gali sumažinti Amerikos įtaką pasaulio ekonomikai. Rusija nuo 2014m sąmoningai stengėsi vengti JAV dolerio, dabar Kinija daro tą patį. Jos sukūrė skaitmeninę valiutą Yuanį. Honkonge, Singapūre ir Europoje taip pat veikia yuanių prekybos centrai.

Galite suprasti, kodėl tai yra geidžiama perspektyva. Dabartinis naftos bumas ištuština daugumos šalių valiutų atsargas. Vyriausybės gręžiasi į savo rezervus, kad galėtų importuoti naftą. De-dolerizacija gali užkirsti tam kelią. Ir tai ne tik Rusija ir Kinija. Tai daro net Indija.

„ Tai iššūkis JAV vadovaujamai pasaulio tvarkai. Kinija ir Rusija vienos to padaryti negali, todėl jos siekia sukurti bendraminčių šalių bloką, pavyzdžiui, BRICS. Kinija norėtų išplėsti BRICS ir įtraukti daugiau besivystančių šalių, pavyzdžiui, Argentiną, Egiptą, Saudo Arabiją. Kartu šios šalys turi didelę įtaką.“

Bet mums gi „dzin“, kad pasaulyje kuriasi naujas galios centras, kurios ašis – komunistinė Kinija. Tegu sau kuriasi – užsidėsime naują FB rėmelį ir viskas kaip nors išsispręs. Kaip nors….

Pirmą kartą šis įrašas buvo paskelbtas jo autorės asmeninėje Facebook paskyroje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 458

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Pirmyn    -  2022-09-11, 17:42

    Ačiū Jolantai už Tiesą !

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...