infa.lt

Estijos parlamentas neeiliniame posėdyje svarstys elektros rinkos reformą

26 rugpjūčio
15:54 2022

Ketvirtadienį Estijos vyriausybė nusprendė pateikti Elektros energijos rinkos reformos įstatymo projektą svarstyti neeiliniame Riigikogu (Estijos parlamentas) posėdyje, kuris įvyks rugpjūčio 31 d. Įstatymas įpareigos valstybės valdomą energijos tiekėją „Eesti Energia” per ateinančius ketverius metus tiekti elektros energiją kontroliuojamomis kainomis kaip universalią paslaugą buitiniams vartotojams.

„Rusijos karas Ukrainoje didžiąja dalimi lėmė didžiulį energijos kainų augimą”, – ketvirtadienį pareiškime spaudai pareiškė Ministrė Pirmininkė Kaja Kallas. „Vykdydami elektros energijos rinkos reformą, vyriausybė ir aš norime sudaryti galimybes buitiniams vartotojams ir būsto asociacijoms nuo spalio 1 d. iki 2026 m. balandžio pabaigos pirkti elektros energiją kontroliuojama kaina”, – sakė K. Kallas.

„Prieš prasidedant kitam šildymo laikotarpiui norime nuraminti Estijos gyventojus, kad jiems nereikės nerimauti dėl neprognozuojamo sąskaitų už elektrą padidėjimo. Vykdydami elektros energijos rinkos reformas, mes, kaip vyriausybė, norime, kad namų ūkių vartotojai ir daugiabučių namų bendrijos nuo šių metų spalio 1 d. iki 2026 m. balandžio pabaigos galėtų pirkti elektros energiją už kontroliuojamą kainą.”

Verslumo ir informacinių technologijų ministras Kristjanas Järvanas teigė, kad dėl pastaruoju metu padidėjusių energijos kainų nukentėjo daugelio šeimų pragyvenimo kokybė, todėl valstybė turi įsikišti.

„Biržos kainos ir fiksuoti elektros energijos paketai tapo vis brangesni, o kai kurie vartotojai nesuspėjo fiksuoti kainos, kai tai buvo palankiau, todėl dabar siūlome universalią paslaugą, kad jiems padėtume ir suteiktume galimybę kontroliuoti sąskaitas už elektrą”, – sakė K. Jarvanas.

„Žvelgiant į ateitį, tikėtina, kad žiema bus sunki, tačiau mes neketiname palikti nieko likimo valiai – padėsime jiems ne tik naudingesniu elektros energijos paketu, bet ir energijos paramos išmokomis”, – pridūrė jis.

Įstatymo projekte, kuris yra ir Elektros energijos rinkos įstatymo, ir Konkurencijos įstatymo pakeitimas, bus išdėstyti universaliųjų paslaugų kūrimo pagrindai. Kiti prekiautojai elektros energija taip pat galės siūlyti universaliąsias paslaugas savo klientams ir turės teisę pirkti jiems reikalingą elektros energiją iš „Eesti Energia”.

Universalioji paslauga iš esmės yra elektros energijos paketas, kurį savanoriškai gali užsisakyti visi privatūs vartotojai ir gyvenamųjų namų asociacijos. Pagal įstatymo projektą elektros energijos tiekėjai negalės reikalauti iš vartotojų baudų, jei jie pereis nuo esamo paketo prie universaliųjų paslaugų. Pagal pasiūlymą universalioji paslauga galios ketverius metus, tačiau vartotojai galės jos atsisakyti anksčiau, jei to pageidaus.

Projekte nereglamentuojama universaliųjų paslaugų kaina, kurią Konkurencijos tarnyba galės nustatyti tik po to, kai įsigalios įstatymas ir Eesti Energia antrinė įmonė Enefit Power pateiks kainos pasiūlymą. Galutinė vartotojams siūloma kaina padengs gamybos sąnaudas, pagrįstą elektros energijos gamintojo pelną ir elektros energijos bendrovės pardavimo sąnaudas. Kainos turėtų būti žinomos ne vėliau kaip rugsėjo pabaigoje.

Lietuvoje šiuo klausimu nedaroma nieko – vyriausybė neturi jokių planų ir atostogauja, o kaip komunikacijos su visuomene būdą – pasirinko tylą. Panašu, kad Lietuvoje tokio organo kaip Vyriausybė – tiesiog nėra.  Yra tik technokratai, tesugebantys didinti mokesčius ir priimti absoliučiai neadekvačius esamai situacijai sprendimus.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 126

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...