infa.lt

Kinija lenkia JAV pagal mokslinių tyrimų apimtį ir jų cituojamumą

14 rugpjūčio
07:10 2022

Japonijos nacionalinio mokslo ir technologijų politikos instituto (NISTP) ataskaitoje teigiama, kad Kinijos mokslininkai per metus paskelbia daugiausiai mokslinių straipsnių.

Antrąją ir trečiąją vietas užima JAV ir Vokietijos mokslininkai. Šios išvados grindžiamos 2018-2020 m. metiniais vidurkiais ir parengtos remiantis analizės bendrovės „Clarivate” surinktais statistiniais duomenimis.

Remiantis NISTP skaičiavimais, Kinijos mokslininkams taip pat gerai sekasi jų mokslo straipsnių cituojamumo srityje Beveik trečdalis – 27,2 proc. – iš vieno procento dažniausiai cituojamų mokslinių žurnalų straipsnių yra parašyti mokslininkų iš KLR. JAV parašyti straipsniai cituojami šiek tiek rečiau: 24,9 % iš 1 % dažniausiai cituojamų straipsnių.

Vidutiniškai per metus Kinija paskelbia 407 181 mokslinį straipsnį, o tai sudaro 23,4 proc. pasaulio mokslo indėlio. JAV per metus paskelbiami 293 434 straipsniai.

Kalbant apie konkrečias mokslo sritis, daugiausia straipsnių iš Kinijos pateikiama medžiagų mokslo, chemijos, matematikos ir inžinerijos srityse. Amerikos mokslininkai daugiau dirba klinikinės medicinos, gamtos mokslų ir fizikos srityse, rašo „The Guardian”.

Ši ataskaita atitinka kitą šių metų kovo mėnesį paskelbtą tyrimą, kuriame nustatyta, kad 2019 m. Kinija aplenkė JAV pagal mokslinių straipsnių cituojamumą, o 2015 m. – Europos Sąjungos šalis.

Kovo mėn. ataskaitos bendraautorės Caroline Wagner teigimu, moksliniai straipsniai, cituojami dažniau nei 99 % kitų ta pačia tema, yra „Nobelio premijos laureatų lygio moksliniai tyrimai, patys pažangiausi mokslo pasiekimai”. „JAV yra įpratusios laikyti Kinijos mokslinius tyrimus silpnais. Akivaizdu, kad dabar taip nebėra”, – sakė ji.

Vis dėlto JAV įmonių ir universitetų sektoriuose moksliniams tyrimams ir plėtrai skiria daugiau lėšų nei bet kuri kita pasaulio šalis, o valstijos pirmauja ir pagal mokslininkų skaičių šiuose sektoriuose. Įmonių sektoriuje JAV ir Kinija pagal dirbančių tyrėjų skaičių yra lygiavertės šalys ir jų skaičius abiejose šalyse sparčiai auga.

Liepos mėnesį Kinija į orbitą iškėlė šešis eksperimentinius aparatus, iš kurių vienas yra naujos kartos kvantinio ryšio palydovas. Keli iš šių palydovų užtikrins pasaulinį saugų tinklą 100 abonentų bet kurioje Žemės vietoje. Niekas kitas pasaulyje neturi panašios ryšių sistemos.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 117

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...