infa.lt

Estija traukiasi iš Kinijos 16+1 bendradarbiavimo formato

12 rugpjūčio
14:16 2022

Estija nebedalyvaus Vidurio ir Rytų Europos ir Kinijos bendradarbiavimo formate, ketvirtadienio popietę pranešė šalies Užsienio reikalų ministerija. Ketvirtadienį apie pasitraukimą taip pat paskelbė Latvija, apie ką rašo estų ERR.

„Estija toliau sieks konstruktyvių ir pragmatiškų santykių su Kinija, kurie apima ES ir Kinijos santykių plėtojimą laikantis taisyklėmis grindžiamos tarptautinės tvarkos ir tokių vertybių kaip žmogaus teisės”, – teigė ministerija.

Estija nuo 2012 m. dalyvavo Kinijos ir Europos ekonominės bendrijos bendradarbiavimo formate. Tačiau po praėjusių metų vasario mėn. įvykusio aukščiausiojo lygio susitikimo ji nedalyvavo nė viename šio formato susitikime.

„Ginant taisyklėmis grindžiamą pasaulio tvarką kiekviena šalis turi atlikti tam tikrą vaidmenį!” socialiniame tinkle „Twitter” rašė Estijos užsienio politikos instituto ICDS santykių su Kinija ekspertas ir tyrėjas Frankas Jürisas.  „Estija ne tik rodo pavyzdį Rusijos atžvilgiu, bet ir yra santykių su Kinija pradininkė, pasitraukdama iš Kinijos įtakos ir kooptacijos formato „16+1″.”

Latvija taip pat pasitraukia

Ketvirtadienį Latvijos užsienio reikalų ministerija taip pat paskelbė apie Latvijos pasitraukimą iš šio formato, pažymėdama, kad sprendimas priimtas atsižvelgiant į dabartinius Latvijos užsienio ir prekybos politikos prioritetus.

„Latvija ir toliau sieks konstruktyvių ir pragmatiškų santykių su Kinija tiek dvišaliu pagrindu, tiek bendradarbiaudama su ES ir Kinija, grindžiamų abipuse nauda, pagarba tarptautinei teisei, žmogaus teisėms ir tarptautinei taisyklėmis grindžiamai tvarkai”, – sakoma ministerijos pranešime spaudai.

Lietuva pasitraukė iš „17+1” Kinijos ir Europos ekonominės bendrijos bendradarbiavimo formato 2021 m. pavasarį.

Ministras: Tai prasminga

Ketvirtadienio vakarą duodamas interviu ETV žinių laidai „Aktuaalne kaamera” užsienio reikalų ministras Urmas Reinsalu (Isamaa) buvo paklaustas, kodėl Estija pasitraukia iš šio formato būtent dabar.

„Dėl paprastos priežasties, kad tai yra prasminga ir kad prieš tai apie tai kalbėjau su Latvijos užsienio reikalų ministru”, – atsakė U. Reinsalu. „Estija ir Latvija apie savo sprendimą paskelbė šiandien. Mes teikiame pirmenybę bendradarbiavimui su ES. Ir čia, be abejo, yra tas elementas, kad Kinija aiškiai nepasmerkė Rusijos Federacijos karo prieš Ukrainą.”

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 135

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...