infa.lt

Dujų kaina Europoje perlipo 2000 dolerių

26 liepos
14:17 2022

Londono ICE biržos duomenimis, pirmą kartą nuo kovo mėn. dujų kaina Europoje viršijo 2000 JAV dolerių už 1000 kubinių metrų.

Prekyba rugpjūčio mėnesio ateities sandoriais prasidėjo 1891,4 USD už 1000 kubinių metrų, lyginant su vakarykšte 1852 USD uždarymo kaina.

Rugpjūčio mėnesio TTF ateities sandorių kaina tuo metu siekė 2010 JAV dolerių už 1 000 kubinių metrų. Nuo prekybos pradžios liepos 26 d. biržos kaina padidėjo 7 %.

Dujų kainos kyla „Gazprom” paskelbus, kad mažins tiekimą „Nord Stream” dujotiekiu. Liepos 25 d. bendrovė pranešė, kad nuo liepos 27 d. dujotiekio srautas bus sumažintas iki 20 proc. projektinio pajėgumo dėl kitos „Siemens” turbinos Portovaja kompresorinėje stotyje sustabdymo.

Vokietija tvirtina, kad nėra jokių techninių priežasčių mažinti tiekimą.

Be to, sumažėjus dujų tiekimui, ES šalys svarsto planą, kaip 15 proc. sumažinti dujų suvartojimą. Ispanija, Belgija, Portugalija ir Graikija tam nepritaria.

Lietuvos vyriausybė, tuo tarpu, kaip visada tyliai (arba garsiai) pritaria viskam, kas eina iš EK, ypač savo gyventojų sąlygų bloginimo atžvilgiu.

Dujų vartojimo sumažinimas reikalingas tam, kad šalys, turinčios didesnes dujų tiekimo apimtis ir sumažinusios suvartojimą, tai kas liko atiduotų toms šalims, kurioms dujų trūksta.

Kitaip tariant – tai, kad Lietuva turi Independence jokių pranašumų jai neduoda. Vis tiek, viską kas liks sumažinus dujų vartojimą teks atiduoti ES.

Lenkai gi, gudriai, garsiai ir išdidžiai atsisakę rusiškų dujų – šiandien reversu jas gauna iš Vokietijos pigesne kaina. Sankcionavo patys save ir dabar yra priklausomi nuo Vokietijos, kuri savo ruožtu yra priklausoma nuo Rusijos tiekimo.

Sankcijų Rusijai politika, matant tai, kas vyksta – liudija, kad šiai dienai sankcionuoti yra absoliučiai visi, o ne išimtinai Rusijai, kaip buvo planuota.

Ir šioje vietoje palankiausia savo žmonėms poziciją užima Vengrija – ji pagal ilgalaikes sutartis gauna rusiškas dujas už senas kainas, kurias pasaulyje visi jau seniai pamiršo, bet turi vieną didelę problemą – griūvantis ES nusitemps ją kartu su savimi – laivas tai vienas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 178

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Patriotas    -  2022-07-26, 15:27

    Kentėkit bl.. Ukraina tuoj laimės ir Rusija duos dujų papigiai… Debilų logika 😀

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Pirdyla    -  2022-07-26, 15:33

    Laikas liberalizuoti dujų tiekimą ir pasirinkti dujų tiekėją iš Ignitis, Kietaviškių paukštynas ir Vizulalinių menų industrijų patvorio.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...