infa.lt

Vengrija, vetavusi visuotinį minimalų mokestį, susilaukė sankcijų iš JAV

22 liepos
11:25 2022
Anthony Blinken

REUTERS

Vengrijos užsienio reikalų ministras, Peteris Szijjarto, pranešė, kad JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas panaudojo JAV mokesčių sutartį su Vengrija kaip spaudimo pastarajai svertą derybose dėl pasaulinio minimalaus pelno mokesčio įvedimo, praneša Washington Examiner.

Šį mėnesį Iždo departamentas paskelbė, kad nutraukia JAV mokesčių sutartį su Vengrija, o respublikonai šį žingsnį pasmerkė kaip atsakomąjį veiksmą už tai, kad Vengrija nepritarė Bideno administracijos palaikomam Europos Sąjungos planui priimti 15 % minimalų visuotinį pelno mokestį.

Baideno administracija vengė prisipažinti, kad sutartį nutraukė siekdama daryti spaudimą Vengrijai, tačiau Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto trečiadienį pranešė, kad Blinkenas grasino nutraukti sutartį dėl Vengrijos veto visuotinio mokesčio planui.

„Kai kalbėjausi su JAV valstybės sekretoriumi, jis buvo sąžiningas, nes labai aiškiai pasakė, kad tai gali būti viena iš pasekmių. Ir iš esmės tai įvykdė”, – sakė Szijjarto kreipdamasis į konservatyvią mažų mokesčių šalininkų grupę „Amerikiečiai už mokesčių reformą” Vašingtone.

Szijjarto teigė, kad Vengrijos vyriausybė neketina atsisakyti savo nepritarimo visuotiniam minimaliam mokesčiui, propaguojamam iždo sekretorės Janet Yellen, iš esmės užtikrindama, kad jis nebus įvestas.

Jis aiškiai pasakė, kad Vengrijos vyriausybė, vadovaujama prezidento Viktoro Orbano, nesutiks su jokiomis derybomis su ES, kurių rezultate šalyje būtų didinami pelno mokesčiai.

„Galiu pasakyti, kad kol mes Vengrijoje eisime pareigas, tikrai nepritarsime, kad būtų didinama mokesčių našta darbo jėgai ir gamybai, todėl ateityje tikrai nepritarsime visuotiniam minimaliam mokesčiui”, – pareiškė Szijjarto.

Valstybės departamento atstovas spaudai laikraščiui „Washington Examiner” sakė: „Mes jau seniai reiškėme susirūpinimą dėl Vengrijos mokesčių sistemos ir dvišalės mokesčių sutarties. Vengrijos nepritarimas ES direktyvai yra susijęs su tuo, kad jis dar labiau sustiprina šiuos nuogąstavimus”.

Atstovas spaudai sakė, kad Vengrijoje taikomas žemas 9 % pelno mokesčio tarifas (JAV šis tarifas yra 21 %) kelia susirūpinimą dėl minimos sutarties ir kad šią problemą padėtų išspręsti visuotinis minimalus mokestis.

Šią savaitę Peteris Szijjarto lankosi Jungtinėse Valstijose, kur susitinka su verslo lyderiais ir politikos veikėjais.

Vengrija tapo galvos skausmu J. Bideno administracijai, nes ji yra paskutinis ES plano susitarti dėl minimalaus pelno mokesčio priešininkė. Praėjusį spalį pasiūlymui pritarė beveik 140 šalių, tačiau tam, kad jis būtų įgyvendintas reikia, kad kiekviena šalis (arba ES atveju – šalių blokas) atskirai jį kodifikuotų.

Praėjusį mėnesį Vengrija pareiškė, kad nėra pasirengusi tęsti plano įgyvendinimo. Kadangi ES reikalauja, kad visos šalys narės vienbalsiai priimtų sprendimą dėl ES mokesčių politikos pakeitimų, Vengrijos veto iš esmės užkerta kelią tolesniam priemonės įgyvendinimui.

Szijjarto sakė, kad Bidenas ir administracijos pareigūnai nenorėjo, kad Vengrija vetuotų visuotinį minimalaus mokesčio planą, nes tai apsunkintų JAV galimybę priimti savo minimalaus mokesčio įstatymą.

„Kaip man buvo pasakyta, jei Europos traukinys užstringa, tai privers užstrigti ir Amerikos traukinį”, – sakė Szijjarto. „Taigi tikiuosi, jog šiuo atžvilgiu mums pavyko, kad Europos traukinys įstrigo”.

Szijjarto teigė, kad Vengrija tikisi, jog per lapkričio vidurio kadencijos rinkimus respublikonai perims Kongreso kontrolę, nes tai galėtų suteikti vilties sustabdyti prekybos susitarimo nutraukimą.

„Galiu pasakyti tik tiek, kad [mes] tikrai laikome pirštus už teigiamą JAV vidurio kadencijos rinkimų rezultatą, kuris, tikiuosi, galiausiai padės pakeisti ir mūsų dviejų nuostabių šalių dvišalės mokesčių sutarties nutraukimą”, – sakė Szijjarto.

Kai kurie respublikonų politikai, nepritariantys Bideno administracijos visuotinio minimalaus mokesčio planui, gyrė Vengriją už tai, kad ji pasipriešino šiai iniciatyvai.

„Kaip pripažįsta Vengrija, darbuotojų ir įmonių baudimas visuotiniu minimaliu mokesčiu būtų priešingas ekonomikos augimui visame pasaulyje”, – praėjusį mėnesį Budapeštui paskelbus, kad vetuos susitarimą, sakė senatorius Patas Toomey (R-PA). „Jungtinėms Valstijoms būtų didelė klaida priimti šį visuotinį mokesčio padidinimą, nes dėl to mūsų darbuotojai ir įmonės taptų mažiau konkurencingos.”

Būdamas mieste, Szijjarto susitiko su JAV-Vengrijos verslo tarybos atstovaujamomis įmonėmis ir planuoja susitikti su respublikonų įstatymų leidėjais.

Atsakydamas į „Washington Examiner” klausimą, Vengrijos užsienio reikalų ministras sakė, kad susitiks su dviem GOP senatoriais ir penkiais Kongreso nariais įvairiuose komitetuose, susijusiuose su mokesčiais, finansinėmis paslaugomis ir prekyba.

Jis sakė, kad įstatymų leidėjai, su kuriais jis susitiks šią savaitę, „atvirai stojo šalia” Vengrijos po veto, ir jis tikisi aptarti, kaip pakeisti prekybos sutarties nutraukimą.

J. Bidenas ir M. Yellen pasisakė už visuotinį minimalų mokestį kaip būdą pakeisti „lenktynes į dugną” įmonių apmokestinimo srityje, fone to, kai kitos šalys mažina savo mokesčių tarifus, siekdamos pritraukti tarptautines įmones, kad jos galėtų konkuruoti su kitomis mažų mokesčių šalimis.

„Pasaulinis minimalus mokestis taip pat padėtų klestėti pasaulio ekonomikai, nes suvienodintų verslo sąlygas ir skatintų šalis konkuruoti teigiamais pagrindais, pavyzdžiui, šviečiant ir mokant savo darbuotojus, investuojant į mokslinius tyrimus, plėtrą ir infrastruktūrą”, – pernai pareiškė Jellen.

Trečiadienį sakydamas kalbą „Amerikiečiams už mokesčių reformą” (Americans for Tax Reform), kuriai vadovauja Groveris Norkvistas (Grover Norquist), Szijjarto taip pat kalbėjo apie karą Ukrainoje, kuris dėl griežtų Vakarų sankcijų, taikomų Maskvai, atsiliepia Europos ekonomikai.

Szijjarto teigė, kad Vengrijos vyriausybės „pagrindinis įsipareigojimas” yra sušvelninti neigiamą karo Ukrainoje poveikį jo šaliai. Jis sakė, kad jo vyriausybė nenori, jog vengrai būtų priversti mokėti už konfliktą, ir pažymėjo, kad jo šalis įvedė kainų ribas, siekdama suvaldyti energijos ir maisto produktų kainas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 242

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...

valdziu valios,jis net "sto gram" neikaltu,ne tai kad telegram neikurtu....