infa.lt

Vakarai susitarė dėl naujo ginkluotės tiekimo Ukrainai

21 liepos
13:15 2022
HIMARS raketų sistema

nuotr. Loockheed Martin

Ketvirtasis kontaktinės grupės karo Ukrainoje klausimu posėdis vyko virtualiu formatu. Ankstesnis susitikimas įvyko birželio mėnesį NATO būstinėje Briuselyje, antrasis – gegužės mėn. internetu, o pirmasis – balandžio mėnesį JAV Ramšteino bazėje Vokietijoje.

Dar prieš susitikimą Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba patikino, kad po jo bus laukiama pranešimų apie naujų ginklų tiekimą Kijevui. Taip ir nutiko.

„Esame pasiryžę aprūpinti Ukrainą ginklais, kurių jai prireiks atgrasymui ir savigynai ilguoju laikotarpiu”, – sakė JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas vakariniame susitikime su žurnalistais.

Keliomis valandomis anksčiau L. Austinas paskelbė apie dar vieną JAV karinės pagalbos Kijevui paketą – jau 16-ąjį nuo tada, kai prezidento pareigas pradėjo eiti Joe Bidenas.

Ministras paaiškino, kad į šį paketą „bus įtrauktos keturios pažangesnės raketų sistemos HIMARS, kurias ukrainiečiai taip efektyviai naudoja ir kurios padarė didelę įtaką mūšio lauke”. Iš JAV taip pat bus siunčiami šaudmenys MLRS ir artilerijai.

Be to, savo kalboje Lloydas Austinas nurodė, kad daugiau kaip 30 šalių jau nusiuntė Ukrainai naikinamojo pobūdžio ginklų. Jis ypač pažymėjo, kad „britų M270 MLRS jau naudojamos mūšyje, o netrukus mūšio lauke pasirodys ir vokiškos ginkluotės sistemos.

Be kita ko, trečiadienį Lietuvos vyriausybė irgi pažadėjo papildomos karinės pagalbos – šarvuočių M113 ir M577 bei amunicijos.

Lietuvos gynybos ministerija taip pat pasiūlė Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms surengti „įvairias karines pratybas”. Ir pridūrė: Lietuva taip pat „svarsto galimybę” siųsti iki dešimties instruktorių į Jungtinę Karalystę, kuri „per artimiausius tris mėnesius ketina surengti trijų savaičių trukmės bazinius karinio mokymo kursus 10 000 Ukrainos karių”.

Sekantį kartą karinės pagalbos Ukrainai teikėjai gali susitikti Danijos sostinėje.

Karalystės gynybos ministerijos vadovas Mortenas Bødskovas trečiadienį sakė, kad rugpjūčio 11 d. vyksiančioje tarptautinėje konferencijoje „Kopenhaga-Ukraina-2022” bus aptartos „galimybės bendrai finansuoti ilgalaikį konkrečių ginklų perdavimą, Ukrainos kariuomenės apmokymą ir išminavimą”.

Ukrainos valdžios institucijos atvirai dalijasi savo lūkesčiais. Pavyzdžiui, liepos 18 d. paskelbtame interviu žurnalui „Forbes Ukraine” Dmytro Kuleba pareiškė: „Ginklų tiekimas įvairiais kanalais yra gana stabilus, bet kiekybiškai nepatenkinamas.”

Tą pačią dieną Nacionalinės gynybos ir saugumo tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas sakė, kad dėl partnerių tiekiamos ginkluotės Ukraina kai kuriose pozicijose galėjo pasiekti paritetą su Rusijos kariuomene, tačiau ties tuo sustoti negalima.

Kitą dieną gynybos ministras Oleksijus Reznikovas pabrėžė, kad svarbu tęsti HIMARS ir M270 MLRS tiekimą: „Atsižvelgiant į tai, kad mūsų aktyvioji fronto linija tęsiasi beveik 2 500 km – tai tarsi atstumas tarp Varšuvos ir Barselonos – veiksmingai gynybai mums reikia apie 50 tokių sistemų.”

Ukrainos Gynybos ministerijos vadovo skaičiavimais, veiksmingai kontratakai reikia apie 100 HIMARS, taip pat APC, IFV ir žvalgybinių dronų.

Trečiadienį vakare Pentagonas įvardijo skaičių „20” – būtent tiek HIMARS JAV ir jų sąjungininkės šiuo metu yra pasirengusios perduoti Kijevui. Ukrainos kariuomenėje jau pradėta naudoti dvylika šio tipo JAV HIMARS.

Kartu Kijevas pabrėžia, kad pačių raketų sistemų pristatymas nėra viskas, ką Ukraina norėtų gauti iš savo sąjungininkų. Kaip praėjusią savaitę interviu laikraščiui „Financial Times” teigė Oleksejus Reznikovas, Ukrainos pusė tikisi iš JAV gauti iki 300 km skrydžio nuotolio raketų.

Birželio 1 d. JAV prezidentas J. Bidenas nurodė siųsti Kijevui raketų sistemų MLRS ir raketų, galinčių pasiekti taikinius iki 80 km atstumu, su sąlyga, kad jos nebus naudojamos Rusijos teritorijai atakuoti.

„Manau, kad tai yra žingsnis po žingsnio judesys. Mes įrodėme, kad galime tiksliai ir grakščiai naudoti HIMARS, ir gausime dar didesnio nuotolio raketas”, – žurnalistams tvirtino Aleksejus Reznikovas.

Trečiadienio vakarą vykusiame spaudos brifinge Lloydas Austinas išvengė tiesaus atsakymo į žurnalisto klausimą apie ilgojo nuotolio raketų tiekimo Ukrainai perspektyvas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 195

Žymos:

Atsiliepimų 4

  1. Taip toliau    -  2022-07-21, 14:07

    Fronte kovos dvi virtuvės. Rusų technika įdaryta rusų mėsa ir JAV technika įdaryta ukrainiečiais.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. PASAKOS IŠ RŪSIO    -  2022-07-21, 16:03

    Pafantazuokim….Kas būtų jeigu Ukraina sėstų su Rusija derėtis…Nustotų kariauti…Ką darytų Vakarai…..

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Nutylejote    -  2022-07-21, 17:13

    viena salyga : Vakarai reikalauja pasiaiskinti,kur dingsta net trecdalis ginkluotes ir kodel dalis jos atsidure pas musulmonu ekstremistus! Ir tik po to zada pagalba planuojama apimtimi.

    Atsakyti į šį komentarą
    • Reda    -  2022-07-21, 18:57

      Gal galėtume duoti nuorodą į šį Vakarų reikalavimą? Esu skaičiusi komentaruose, bet pačiai apie tokią sąlygą prieš tiekiant ginkluotę niekur skaityti neteko. Iš anksto ačiū

      Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kuo skiriasi KGB/VSD nuo p..dos? Ogi niekuo. Vienas "neteisingas" judesys liežuviu ir tu jau subinėj!!!...

Konservatorių vykdomas manau korupcinis sandėris ir perleidimas mūsų krašto gynybos į privačias užsienio karo pramoninkų...

Manau, kad Anušauskas atsistatydino todėl, kad nesutiko su kažkokios milžinės karo kompanijos (kurios jis neįvardijo),...

Labai ačiū autoriui už pasidalinimą tomis mintimis, kurias savo galvose ir širdyse nešiojosi Universitetą kūrę...

Iš tiesų, paskaičius galima taip pamanyti. Kita vertus, greta yra Kuolio tekstas apie tai, kas...

Manau, kad Vaitkaus komanda šitokiu būdu patys sau kuriasi piarą? Klounai...