infa.lt

Žiauri rusų mafijos brolija

17 liepos
01:01 2016

Die Welt

sulaikymas

Užgimusi stalinistiniuose lageriuose „vagių įstatyme“ nusikaltėlių bendrija, yra laikoma vienu iš stambiausių kriminalinių klanų pasaulyje. Vien tik Vokietijoje specialistai priskaičiavo keletą dešimčių tūkstančių jo atstovų, kurių centras randasi Berlyne, rašo Die Welt.

„Vagys įstatyme“ – unikalus savo prasme kriminalinių grupuočių susivienijimas, susiformavęs stalinistiniuose lageriuose kaip tarybinio kriminalinio pasaulio elito atstovų bandymas susivienyti į „raudonąją mafiją“”.

Neužilgo „vagys įstatyme“ tapo įtakinga bendrija ir už lagerių pasaulio ribų, pastebi autoriai. „Išgyventi šiai struktūrai priešpastatančiai save oficialiai valdžiai, pavykdavo nuosavos ideologijos ir vertybių kodekso, taip vadinamo „vagių įstatymo“, dėka.

Jo „geležinės“ taisyklės buvo perduodamos iš kartos į kartą, prisitaikydamos prie laikmečio realijų. Šis įstatymų rinkinys iki šiol patikimai telkia šią kriminalinę struktūrą“, – teigiama straipsnyje.

Visi bendrijos nariai privalo daryti įnašus į bendrą vagių kasą „obšiaką“ – lėšos iš kurios eina palaikant nuteistųjų artimuosius ir gimines, advokatų paslaugų apmokėjimui arba valdininkų papirkimui . Pačioje organizacijos hierarchijos viršūnėje randasi „karūnuoti vagys“ – šiame lygmenyje sprendimų priėmimo procedūra paklūsta „praktiškai demokratinei tvarkai: svarbūs sprendimai priimami „vagių suvažiavime“: čia sprendžiami likimai ir skelbiami nuosprendžiai“, – tęsia leidinys.

Kriminalistų nuomone, „vagių įstatyme“ atveju, kalba eina apie vieną mįslingiausių, pavojingiausių ir žiauriausių kriminalinių organizacijų pasaulyje.

Ir nežiūrint į tai, kad gyventojams Vokietijoje apie ją mažai kas žinoma, jie vis dažniau tampa jos nusikaltimų aukomis. „Vien tik butų vagystėmis, apiplėšimais, plėšikiškais parduotuvių užpuolimais, „stogo siūlymais“, prostitucija, pinigų plovimu ir sukčiavimu šis nusikaltėlių sindikatas Vokietijos teritorijoje „uždirba“ šimtus milijonų eurų į mestus. Šios pajamos papildo „obšiaką“, kurio dydis, kai kuriais vertinimais, gali siekti 10 mlrd dolerių“.

Šia dienai, teigia publikacijos autoriai, nė viena šalis pasaulyje taip nekenčia nuo „vagių įstatyme“ veiklos, kaip Vokietija, kurios gerovė kaip magnetas pritraukia šios bendrijos atstovus.

„Pinigai – tai valdžia, minimu atveju nusikalstama. Ji išplito po visą pasaulį, jai pavyksta išvengti kontrolės ir skleisti baimę. Ji nuolat atsinaujina naujų nusikaltėlių kartų sąskaita. Ir ji turi nuolat save ginti: ar tai būtų pernelyg „atkaklių“ prokurorų, neįtinkančių konkurentų pašalinimas, ar menamų išdavikų likvidavimas. Kartais vaidai vyksta paties vagių elito viduje – ir tada įvyksta klanų karai“, – rašo žurnalistai.

Vokietijoje gyvena apie 4,5 milijono išeivių iš buvusios TSRS. Pasak Federalinės kriminalinės policijos valdybos vadovo Holger Munch, keletas dešimčių tūkstančių rusakalbės diasporos atstovų gyvenančių Vokietijos teritorijoje, vienaip ar kitaip susiję su „vagimis įstatyme“.

Vokietijos kalėjimuose kali virš 5 tūkstančių kalinių – išeivių iš buvusios TSRS respublikų. „Įkalinimo įstaigose, socialiniai kriminalinio pobūdžio kontaktai funkcionuoja ypač suderintai“, – cituoja leidinys vieno iš tardytojų žodžius.

Laisvės atėmimas daugeliui nusikaltėlių tampa svarbiu etapu kriminalinėje karjeroje, rašoma straipsnyje. „Vagys įstatyme“ sukūrė izoliuotą bendruomenę, egzistuojančią lygiagrečiai su mums įprasta. Ir ji funkcionuoja, tame tarpe, ir kitoje kalėjimo grotų pusėje“, – konstatuoja straipsnio autoriai.

„Aukso epocha“ nusikaltėlių bendruomenei prasidėjo griuvus „geležinei uždangai“. Dabar stalininės eros tvarinys galėjo pasiekti tai, ką jau pasiekė įžymiosios pietinės Italijos mafijos Cosa Nostra, Drangeta ar Comora grupuotės, – verslo valdymo modelio globalizaciją. Mafija iš Rytų organizavo filialus Šiaurės Amerikoje, arabų pasaulio šalyse, Azijoje ir Vakarų Europoje“, – teigia vokiečių laikraštis.

Praėjus tik keletui savaičių po Berlyno sienos griuvimo, į Vokietiją atvyko žmogus, kurio gyvenimas buvo faktiškai parengtas kieto stiliaus scenarijus filmui apie gangsterius. Aleksandras Boras, 1954 metų gimimo, išeivis iš Baltarusijos, neužilgo po savo atvykimo atkreipė į save tardymo organų dėmesį. 1991 metų rugsėjo mėnesį, Mincheno rajone Švabing, padedamas dviejų bendrininkų jis pačiu žiauriausiu būdu susidorojo su konkurentu; aukai buvo suduoti 28 dūriai peiliu. Nusikaltimo vietoje paliktas Boro plaukas padėjo tardytojams aptikti jo pėdsakus.

Po žmogžudystės Borui pavyko pasislėpti rusų kareivinėse Leipcige. Iš ten jis persikėlė į Berlyną, kur tęsė aktyvią nusikalstamą veiklą. Iš Vokietijos sostinės Boras išvyko į JAV, pateko į pinigų plovimo verslą ir suderino kontaktus su mafijos vadeivomis. Savo „nuopelnų“ dėka jis buvo priimtas į nusikaltėlių elito tarpą. Neužilgo jis atsidūrė ant FTB kabliuko, nuo kurio jam, tiesą sakant, paskutinę akimirką pavyko nutrūkti. Jis buvo pagautas 1999 metų rugsėjį Miunchene – tačiau areštas netapo jo nusikaltėlio karjeros pabaiga.

„Tik Aleksandro Boro asmenybės dėka mums tapo žinoma, kas slypi už fenomeno „vagys įstatyme“, – sako Uli Umlauf, vadovaujantis bavarų kriminalinės policijos Valdyboje kovos su organizuotu nusikalstamumu skyriui. Pasak jo, Boras aktyviai verbavo kalėjimuose rusakalbius kalinius, nežiūrėdamas į jų nacionalinę priklausomybę. Jie beatodairiškai jam paklusdavo su tokiu veržlumu, „kurio mums čia matyti iki tol dar neteko“.

Kitu netikėtumu vokiečių valdžiai tapo informacija apie tai, jog už tardytojo ir prokuroro galvas paskirta premija lygi 100 tūkstančių eurų už kiekvieną atskirai. Abiems valdininkams keleto metų eigoje teko naudotis asmens sargybinių paslaugomis. Keleto teismo procesų pasekoje Boras buvo nuteistas 13 metų ir buvo išsiųstas į Maskvą su sąlyga, jog daugiau niekada jo kojos neperžengs Vokietijos pasienio ribos.

Bavarijos spec-tarnybų duomenimis, grįžęs į Rusiją Boras galutinai buvo pripažintas vienu iš kriminalinio pasaulio autoritetų. Tačiau, kaip bebūtų, jo ryšiai Vokietijoje išliko. Vienas jo „vietininkų“, armėnas Tigranas K., 2009 metais buvo nuteistas 11 metų laisvės atėmimo kaltinant šantažu, prekyba narkotikais ir nusikalstamo susivienijimo organizavimo. Keletas K. grupuotės narių, kas mėnesį Borui persiųsdavę iki 40 tūkstančių eurų, taip pat buvo nuteisti kalėjimo bausmėmis.

Dar viena Boro marionete buvo Konstantinas F., valdęs nusikaltėlių „obšiaką“ (bendrą kasą) Straubingo kalėjime. Savo pareigas Konstantinas F., vykdė be ypatingo skrupulingumo ir neatsilaikė prieš pagundą pasinaudoti „vagių iždo“ lėšomis. Jis savo žmonai nupirko auksinę grandinėlę, ir apie tai tapo žinoma. Jam neliko kitos išeities, kaip tik pasikarti nuosavoje kameroje. „Jis pažeidė vieną iš pagrindinių vagių kodekso principų ir žinojo, kad atleidimo jam nebus“, – rašoma straipsnyje.

Kai kuriais duomenimis, Aleksandras Boras turėjo „prižiūrinčiojo“ statusą 30 kriminalinių grupuočių atžvilgiu, veikusių Vokietijos, JAV ir Baltarusijos teritorijose. Savo Pamaskvės viloje jis gyveno kaip dievobaimingas žmogus, kurio gyvenimas užsibaigė sensacingu būdu: vienas rusų mafijos krikštatėvių buvo nužudytas ant šventyklos slenksčio, kur jis atvyko sekmadienio pamaldoms.

Boro nužudymą įvykusį 2014 metų gegužės 30 dieną Uli Umlauf laiko karo tarp klanų, vykusio 6 metų eigoje, pabaiga. Pokalbio su Die Welt metu jis pasakoja apie tuos, kurie šios priešpriešos metu buvo nužudyti Rusijoje, Belgijoje, Graikijoje, Italijoje ir Ispanijoje. Ekspertas įsitikinęs: kruvinų aiškinimųsi priežastimi tapo konfliktas „obšiako“ klausimu.

Vagių iždą tvarkė vienas iš įtakingų bosų, Zachar Kalašov, gyvenęs ispanų Alikantėje. Kai vietos valdžia spec-operacijos pasekoje areštavo virš 800 bankų sąskaitų, konfiskavo ištaigingas vilas ir prašmatnius ekstra klasės automobilius, jis pabėgo į Dubajų. Ten valdžiai pavyko jį sulaikyti ir išsiųsti atgal į Ispaniją: Kalašov’as buvo izoliuotas nuo kriminalinio pasaulio, kontaktai su juo buvo nutraukiami. Tai iššaukė paniką, kuri išsiliejo į tikrą karą tarp dviejų įtakingų, Tbilisio ir Kutaisio klanų organizacijos viduje. Kutaisio klanas prisibijojo apgaulės ir „užsakė“ Tbilisio klano įtakingus bosus, tame tarpe ir 75-metį Aslaną Usojaną, žinomą kaip Senis Hasanas.

Praėjus pusmečiui po Boro, buvusio Kutaisio ONG (organizuoto nusikalstamumo grupuotė) nariu nužudymo, ispanai paleido „pagrindinį finansininką“ Kalšovą, deportavę jį į Rusiją. Galima daryti prielaidą, rašo vokiečių žurnalistai, jog Kalašovui pavyko sutaikyti kariaujančias grupuotes. Mincheno tardytojai išsako prielaidas, jog Kalašovas galėjo užimti Senio Hasano vietą. Tuo pačiu Uli Umlauf abejoja dėl to, kad taika tarp klanų nusistovėjo visiems laikams.

„Vagys įstatyme” savo nusikaltimus laiko gerais darbais, o save pačius laiko aukštesniais už eilinius gyventojus – jų brolija pati iš savęs sudaro geresnę visuomenės dalį. Tokios nuomonės prisilaiko ir Ivan Markov, kalintis bausmę vokiečių Cigenchaino (Ziegenhain) kalėjime. Su juo susitiko ir pabendravo Die Welt žurnalistai. Atpasakodamas savo kriminalinę karjerą Markovas nedemonstruoja nė mažiausio apgailestavimo ar užuojautos savo aukoms, konstatuoja autoriai. Praktiškai pusę savo gyvenimo jis praleido už grotų – 15 metų TSRS ir Rusijoje, dabar Vokietijoje. Jis visa tai priima greičiau kaip garbę.

Tarybiniais laikais „vagys įstatyme“, kaip taisyklė priešpastatydavo save sistemai. Markovo istorija atitinka šį paveikslą. Gimęs aukšto partinio funkcionieriaus šeimoje, jis galėjo laisvai mėgautis visomis to meto gėrybėmis: butu, automobiliu, užsienietiškais daiktais. Tačiau Markas nenorėjo būti tokiu, kaip jo tėvas. Pasak jo, kartais jis gyvendavo pas savo senelę užmiestyje – ten jis ir susipažino su „paprastais vyrukais“, kurie laikė save laisvais ir niekam nepakluso. Ir būdamas 12 metų amžiaus prisišliejo prie grupuotės.

„Tokios istorijos tipiškos vagių bendrijoje: savo laiku ji pasirūpino legenda, kuri beveik pagrindė polinkį daryti nusikaltimus. Jėzaus Kristaus nukryžiavimo metu viena vinis, esą, nukrito žemėn ir buvo čia pat pasisavinta gudraus vagies. Jėzus, kaip skelbia legenda, palaimino šį žmogų – šis mitas giliai įsišaknijęs ruso dvasioje“, – teigia vokiečių leidinys.

Tiesa, paties Markovo poelgiuose vokiečių teismai ir prokurorai neaptiko nieko „krikščioniško“. Jis su ypatingu žiaurumu, kankindamas ir grasindamas, vertė savo aukas atiduoti jų užgyventą turtą. 1999 metais jis įkalbėjo du bendrininkus apiplėšti juvelyrinę parduotuvę Kassele. Du parduotuvės darbuotojus jie uždusino vieline kilpa perpjovusia jiems gerkles. Markovas nemato priežasties, dėl kurios jis turėtų atsiprašinėti ar net gailėtis dėl to ką padarė, pasakoja autoriai.

„Pasauline vagių sostine“ vadina Maskvą vienas vokiečių tardytojas. Maskuodami savo kriminalinę veiklą „vagys įstatyme“ palaiko kontaktus su žinomais muzikantais, rašytojais ir politikais. Iš Maskvos koordinuojama nusikaltėlių grupuočių veikla visame pasaulyje, konstatuoja autoriai. .

Rusijoje, sakoma straipsnyje, „vagys įstatyme“ gali vykdyti savo veiklą beveik be kliūčių. „Jų įtaka siekia vos ne valstybines struktūras. Ir Rusijos ekonomikoje, pavyzdžiui, energetikos sektoriuje, brolija turi patikimus ryšius – ryšium su tuo specialistai kalba apie „Kremliaus mafiją“, į kurią politikos viršūnėlė žiūri pro pirštus“, – užbaigia leidinys.

Gerbiami skaitytojai, jeigu pageidaujate, – jūs galite paremti infa.lt tinklapį SMS žinute.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 3 764

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

O kas suteikė teisę “seimui” spręsti už mane?...

Ar tai verta dėmesio naujiena? kad kairieji marksistai jau seniai pramušė dugną žinome, gal tik...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...