infa.lt

I.Šimonytė. Žalesnė ekonomika pagal Lietuvos finansinius poreikius kainuos apie 14 mlrd eurų

03 birželio
16:28 2022
Ingrida Šimonytė

lrv.lt nuotr.

Premjerė Ingrida Šimonytė pasveikino Baltijos finansų konferencijos „Žaliųjų finansų strategijos įgyvendinimas Baltijos šalyse“ dalyvius ir organizatorius.

„Šiandien susiklostė beprecedentė situacija, kai susiduriame su keliomis krizėmis vienu metu: COVID-19 pandemijos padariniais, klimato kaita ir karu Ukrainoje. Norint įveikti visus šiuos iššūkius, reikia bendro ir vieningo požiūrio. Pasaulis privalo tapti ekologiškesnis, kitaip ir toliau neišvengsime naujų, su klimato kaita susijusių krizių“, – pabrėžė premjerė.

Vyriausybės vadovė akcentavo, kad ES kelia ambicingą tikslą  – iki 2050 m. tapti pirmuoju pasaulio klimatui neutraliu žemynu. Lietuva tam pritaria, perėjimas prie žaliosios ekonomikos didins ekonominį atsparumą ir mažins priklausomybę nuo iškastinio kuro. Todėl  svarbu stiprinti savo pastangas ir paspartinti sprendimų priėmimą.

Pažymėta, jog pastarųjų geopolitinių įvykių kontekste Lietuva jau parodė lyderystę šioje srityje ir  nusprendė visiškai atsisakyti Rusijos naftos, dujų ir elektros. Perėjimas prie žaliosios ekonomikos yra susijęs ne tik su gamtos apsauga bet ir su nepriklausomybe – užtikrinant žaliosios ekonomikos veikimą dabarties ir ateities kartoms.

Žvelgiant į ateitį, Lietuva aktyviai siekia užtikrinti energetinę nepriklausomybę ir iki 2050 m. visiškai pereiti prie atsinaujinančių energijos šaltinių.  Lietuva taip pat pritaria Europos Komisijos darbui šioje srityje. Labai svarbu sustabdyti Rusijos naftos ir dujų importą, net jei tam prireiktų trumpalaikių investicijų į naują iškastinio kuro infrastruktūrą.

„Žalioji ekonomika ir tvarios investicijos užima aukštą vietą Lietuvos Vyriausybės prioritetų sąraše. Rodysime lyderystę taikydami plataus užmojo priemones, kurios aptartos su verslu ir savivaldybėmis.

Ekonominės priemonės pavers  ekonomiką žalesne, bus taikomi neutralaus poveikio klimatui scenarijai kiekviename sektoriuje, skatinami žalieji viešieji pirkimai, plečiamas žaliųjų technologijų finansavimas ir elgsenos keitimas siekiant pereiti prie žiedinės ir neutralaus poveikio klimatui ekonomikos“, – akcentavo premjerė.

Preliminariais skaičiavimais pagal Nacionalinį energetikos ir klimato srities veiksmų planą, Lietuvos finansiniai poreikiai šioje srityje siekia daugiau nei 14 mlrd. eurų. Beveik 10 mlrd. eurų šios sumos sudaro viešosios lėšos, tiek Europos Sąjungos, tiek valstybinės.  Likusius 4 mlrd. eurų bus siekiama sutelkti iš privataus sektoriaus.

Nacionalinis planas – „Naujos kartos Lietuva“, ES struktūrinių fondų lėšos taip pat prisidės prie žaliosios ekonomikos ir  kovos su klimato kaita.

„Nėra jokių abejonių, kad žalieji finansai yra esminis ateities katalizatorius.  Tikiuosi, kad ši konferencija suburs mus produktyvioms diskusijoms ir bendram problemų sprendimui. Linkiu visiems įdomios ir vaisingos konferencijos“, – sakė Ministrė Pirmininkė.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 192

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Anonimas    -  2022-06-03, 16:54

    blt kliedesiai is psichuskes. Pandemijos nera ir niekada nebuvo, klimato kaitos nera ir nebus. Vezkit sita boba ..ar kas ji ten…i durnyna

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...