infa.lt

Estai turės savo atskirą SGD terminalą, kurį irgi nuomosis

30 gegužės
06:30 2022

SGD terminalo gilinimo darbai. Foto: Alexela/Infortar

Penktadienį Paldiskio mieste baigti gilinimo darbai „Alexela” ir „Infortar” suskystintų gamtinių dujų terminalo statybvietėje, praneša ERR

Darbai Laheperės įlankoje iš viso truko dešimt dienų, juos atliko Belgijos bendrovės „Jan de Nul” valdomas gilintuvas „Pedro Alvares Cabral”.

Martti Talgre, „Infortar” vykdomasis direktorius, sakė, kad dabar, kai įlanka jau yra pasirengusi priimti didelius laivus, kitą savaitę bus galima pradėti švartavimosi krantinės darbus. Krantinė bus baigta statyti iki rugsėjo 1 d.

M. Talgre sakė, kad kūrėjai šiek tiek lenkia grafiką, nes gilinimo darbai buvo baigti anksčiau nei tikėtasi.

„Statybas pradėjome sąžiningai siekdami užtikrinti tiekimo saugumą ir padarysime viską, ką galime, kad iki šio rudens sukurtume realią alternatyvą rusiškoms dujoms tiek buitiniams vartotojams, tiek pramonei. Kai ne vėliau kaip lapkričio 30 d. gausime raštišką [tinklo operatoriaus] „Elering” patvirtinimą dėl dujotiekio ir rinkos jungčių, galėsime pasirašyti plaukiojančio saugojimo ir pakartotinio dujinimo įrenginio (FSRU) nuomos sutartį – tuomet turėsime visą terminalo komplektą”, – sakė „Alexela” valdybos pirmininkas Marti Hääl.

Paldiski terminalas bus baigtas statyti dviem etapais: pirmuoju etapu bus įrengta švartavimosi infrastruktūra, „Balticconnector” [dujotiekis tarp Estijos ir Suomijos] jungtis ir plaukiojantis terminalas, o antruoju etapu bus įdiegtas nuolatinis sprendimas.

Apskaičiuota, kad terminalo infrastruktūra kainuos 40 mln. eurų, SGD laivo nuoma dvejiems metams – apie 100 mln. eurų, prie šios sumos pridėjus „Elering” dujotiekio jungties išlaidas.

infa.lt: Keista tai, kad Estija savo terminalą nuomoja apytiksliai panašia kaina, kaip Lietuva – mūsų šaliai jis kainuos apie 535 mln eurų per 10 metų, tuo tarpu estams per tą patį laikotarpi numatoma 500 mln. Keista ir tai, kad estai nenori jungtis prie lietuviškojo Independence, o geriau renkasi turėti savo atskirą SGD terminalą, kas netiesiogiai liudija, jog energetikos klausimais jie kažkodėl nesutaria su Lietuva.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 121

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Va kokios sumos Ukrainoje sukasi. Va kaip ten ministrui rūpi valstybė. Svarbiausia prisigrobti sau....

Vyru ukrainieciu genocidas, kodel negrazino afrikos turistu nuo karo europoje? Zmones bega nuo karo i...

gal žinai koki vaistai,baryšnikas...

Rusine nera agenturos TASS,buvo sovetmečiu,...

@@@

Rusai šaunuoliai nes ir anksčiau išrasti jų vaistai buvo veiksmingi ir nebrangūs ir dabar jie...

zydai zudo ir rekia jie mus uzpuole jie teroristai, jie driežai! Vaikai ir moterys jiems...