infa.lt

Jolanta Blažytė. Patrolinti trolį?

11 balandžio
09:30 2022
Jolanta Blažytė

Facebook nuotr.

Šiuo metu plačiai kalbama apie karinius agresorius… Tačiau šis įrašas bus ne apie karinius, o apie psichologinius agresorius. Ir apie būdus, kaip nuo jų apsiginti.

Užsukus į socialines platformas, kartais atrodo, kad dalis Lietuvos jau tapo panaši į vieną tvora aptvertą psichuškę: etikečių klijavimai kitaminčiams, intrigos, provokacijos, nuolatiniai priekabių ieškojimai, agresyvūs reikalavimai sakyti tą ir nesakyti ano ir pan…Žodžiu tikra palata su visais napoleonais ir prokurorais.

Šiek tiek pasidalinsiu savo patirtimi, kaip reaguoti į tuos visus „prokurorus“ ir „napoleonus“.

Pavadinkime juos tiesiog troliais. Galima į tuos trolius-prokurorus ir nereaguoti, bet, jeigu po jų antpuolio lieka kokia nors užgniaužta emocija ar nuolat galvoje besisukančios mintys – nėra gerai. Reagavimo į prokuroro rolę įsijautusius trolius būdai gali būti patys įvairiausi:

1. Kreiptis į teisininkus. Laimėti bylas prieš trolius – prokurorus šansų nėra daug, tačiau bent kuriam laikui pakeisti trolio veiklos rūšį gali būti naudinga vien dėl socialinės misijos. Tuomet trolis užsiiminės savo gynyba, bet ne etikečių klijavimu ir oponentų terorizavimu. Socialinė erdvė bent trumpuoju laikotarpiu taps švaresnė. Bet čia iškyla finansinis klausimas.

2. Užsiimti stiprią vidinę poziciją. Čia jau kreipėmės į krikščionybę ir savo viduje formuojame atjautos supratimą. O supratimas gali būti paremtas paprasta ir daugeliui žinoma informacija: maždaug 95 proc. psichologine agresija užsiiminėjančių trolių vaikystėje yra patyrę smurtą ir pažeminimus.

Jų savivertė yra ypatingai žema, todėl per kitų žmonių žeminimą jie siekia vis kaip nors tą savivertės trūkumą kompensuoti. Dauguma tų trolių yra įnikę į alkoholį, narkotikus ir raminamuosius vaistus, kuriuos išrašo žmonės, vilkintys baltus chalatus.

Puldinėdami ar moralizuodami kitus žmones ir, sulaukę atsakomosios reakcijos, minėti troliai tarsi įgauna papildomos gyvybinės energijos. Kai kurie psichologai tokią trolių elgseną vadina energetiniu vampyrizmu.

Taigi, turint tokį supratimą apie trolių sąmonę ir baisius jų vidinius konfliktus, atsiranda atjauta, o kartu ir stipri vidinė pozicija: „na, to nelaimingo žmogaus kelias yra toks, o aš einu savuoju“.

Išoriškai tai atrodo, kaip neragavimas, bet iš tiesų tai adekvati aukštesniame sąmonės lygmenyje gyvenančio žmogaus reakcija.

3. Psichologinis aikido. Tai reiškia trolio psichologinės atakos harmonizavimą ir nukreipimą jam netikėta linkme. Sunku paaiškinti, tai pateiksiu tik pavyzdį:
Trolis, atakuodamas jus, tėškia: „esi vatnikas“.

Jūs atsakote:
„bet gi tikrai taip. Ištisus metus bandžiau nuo visų tai nuslėpti, o štai jums pavyko pastebėti? Kažin kiek savo gyvenimo laiko skyrėte šitiems stebėjimams?“

4. Žaidimas „patrolinti trolį“. Čia jau aukštasis pilotažas. Tam reikės sugebėti išjungti savo emocijas ir nuskaityti ant kokių emocijų yra pasimovęs trolis. Tada reikės pradėti vis labiau ir labiau tas trolio emocijas kaitinti, kad jis pats jose ir sudegtų.

Ir griebtųsi butelio, raminančių vaistų ir visų kitų gyvenimo pragaro atributų. Ir dar rytais skaičiuotų savo tabletes, o ne „like“us ant svetimų post‘ų. Na, nežinau tik dėl moralinių- etinių šio žaidimo aspektų.

5. Apsibrėžti „velnio ratą“. Cha cha cha….. Nežinau, kaip tai veikia, bet senovėje raganos šį metodą naudodavo. Kadangi šiais laikais dėl nustipusios trolio karvės niekas raganų nebedegina, tai gal verta pabandyti ir šį metodą

Taigi tokie pusiau rimti, pusiau linksmi patarimai. Variantų, norintiems troliui duoti vienokį ar kitokį atkirtį yra daugybė, bet, turbūt, pats blogiausias -išsigąsti, pradėti teisintis ar net užsidaryti savo kiaute.

Kova už savo žodžio ir saviraiškos laisvę, kurią iš mūsų nori atimti „troliai-prokurorai“ yra ne ką mažiau svarbesnė už kovą, kurią norėtų atimti užsienio agresorius.

P.S. Ir dar svarbu nesupainioti agresyvaus trolio su žmogumi, kuris nori diskutuoti, keistis argumentais ar be jokių moralizavimų ir įžeidinėjimų stengiasi įrodyti savo tiesą. Kaip ne kaip, tokie žmonės yra mūsų mąstymo treneriai, būtų neracionalu atsisakyti nemokamų trenerių paslaugų.

Šis įrašas pirmą kartą paskelbtas jo autorės asmeninėje Facebook paskyroje.

 

 

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 415

Žymos:

Atsiliepimų 5

  1. trolis    -  2022-04-11, 10:57

    Aš kaip trolis pasijutai labai pratrolintas. O jei rimtai, tai linksmas rašinys, panelė gerai dėsto minti 🙂

    Atsakyti į šį komentarą
  2. troliui    -  2022-04-11, 18:18

    Cha. Dėl panelės tai gal čia trolini?

    Atsakyti į šį komentarą
  3. VŽA    -  2022-04-12, 08:52

    Trolis – provokatorius zombinti žmones. Galimai tai yra iš paleckiuko šaikos „Teisingumo aušra iš Rytų” (Savi šaudė į savus). Jų tikslas – sukelti dvejones: Karas prieš Rusijos karą Ukrainoje, – negerai, žuna žmones, tad geriau derėtis, kad barbarai ir teroristai sunaikintų daugiau ukrainiečių… Ekonominės sankcijos Rusijai, – negerai, nes palies ir mūsų ekonomiką… Kariauti prieš Rusiją ekonomiškai nenaudinga, tad geriau rūpinkimės tik savo virtuvėse…

    Atsakyti į šį komentarą
  4. Hm    -  2022-04-16, 12:58

    Tiesa tiems kuriems ant smegenų vienas vingis, o tiems kurie jau turi du vingius supranta, kad „ruskių pasaulis” tai nėra joks gėris ir jokia žmonijos pažanga, tai nežmonių pasaulis ir su tokiais geriau neturėti jokių reikalų, geriau, kad jų ir iš vis žemėje nebeliktų…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...