infa.lt

Lietuvos šeimų sąjūdis. Pareiškimas dėl liustracijos proceso užbaigimo

02 kovo
16:25 2022

Lietuvos Šeimų Sąjūdis

Lietuvos šeimų sąjūdis

Pareiškimas dėl liustracijos proceso užbaigimo

2022 m.kovo 2 d.

Lietuva tik praėjus dešimtmečiui po Nepriklausomybės atkūrimo, 2000 metais sugebėjo priimti Liustracijos įstatymą. Butaforinė galimybė buvusiems KGB bendradarbiams prisipažinti buvo sudaryta ir anksčiau, 1991 – 1992 metais veikusiai Aukščiausiosios Tarybos laikinajai komisijai, kurios dokumentai niekur nepaskelbti ir iki šiol nežinomi.

Ši komisija dirbo be reglamento ir, nepriėmus tokios informacijos publikavimo įstatymo bei nederinus su Generaline prokuratūra, kuri to reikalavo, spaudoje su rubrika „Voratinklis” atskirų komisijos narių iniciatyva buvo pasirinktinai skelbiami straipsniai apie bendradarbiavimą su KGB. Pasinaudojant šia komisija ir jos sukaupta medžiaga, taip pat remiantis ne vieno tų metų įvykių liudininkų patvirtintu faktu, kad nemažai KGB bylų buvo išgrobstyta, galima pagristai teigti, kad taip buvo įtvirtinta vienos politinės jėgos įtaka, kuria naudojamasi iki šiol.

Istorinė tiesa iki šiol yra slepiama, prisidengiant tariamai dar neįvykdytais valstybės įsipareigojimais prisipažinusiems KGB darbuotojams. Jų įslaptinimas 75 metams viršija daugelio nuo represijų nukentėjusiųjų ar net ir jų palikuonių gyvenimo trukmę. Toks sprendimas nepagrįstas ir neproporcingas, paneigiantis Konstitucijos 25 str. 2 dalyje garantuotą piliečių teisę žinoti kolaboravusius su okupaciniu režimu ir bendradarbiavusius asmenis.

Rusijos saugumo ir žvalgybos institucijos naudoja Rusijos archyvuose saugomą informaciją ir neabejotinai žino visus KGB bendradarbius – ir prisipažinusius, ir nuslėpusius savo bendradarbiavimą. VSD direktorius Darius Jauniškis taip pat yra viešai pareiškęs, kad pažeidžiami ir šantažuojami, grasinant atskleisti tiesą, gali būti tiek prisipažinusieji, tiek nutylėjusieji apie savo ryšius, o taip pat ir jų artimieji. Prasidėjusio karo sąlygomis tokie asmenys gali būti priversti atlikti veiksmus, naudingus karą Europoje pradėjusiai valstybei.

Rusijos agresijos prieš Ukrainą sąlygomis situacija valstybėje iš esmės pasikeitė, todėl tolesnis visų KGB tarnavusių ir bendradarbių įslaptinimas prarado bet kokią prasmę ir yra naudingas tik Rusijos specialiosioms tarnyboms. Nepaskelbus bei neįvardinus visų sovietinio režimo represinėms struktūroms tarnavusių asmenų kyla reali grėsmė nacionaliniam saugumui.

Lietuvos šeimų sąjūdis:

1. Vadovaujantis istorinio teisingumo ir valstybės saugumo interesais, reikalauja Lietuvos Respublikos Seimą nedelsiant svarstyti ir pakeisti „Lietuvos Respublikos asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, registracijos, prisipažinimo, įskaitos ir prisipažinusiųjų apsaugos įstatymą Nr. VIII-1436” bei kitus įstatymus ir viešai paskelbti šių asmenų sąrašą.

2. Ragina politines partijas, visuomenines organizacijas, bendruomenes ir visus piliečius paremti šį kreipimąsi ir jį pasirašyti, apie sprendimą pranešant elektroniniu paštu info@seimusajudis.lt Visa informacija apie tai bus paskelbta visuomenei.

Lietuvos Šeimų Sąjūdis

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 331

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Šiaip    -  2022-03-02, 20:10

    Na ir kas iš to jog išslaptins, ar pasikeis kas…. Visi ir taip žino kas jie…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Dabar į pasaulį žvelgiama per išangę, ne per akį...

Tai jei derėsis dėl skolų grąžinimo - Europoje turėsim dar vieną Ameriką, nes ukrainiečiai turės...

Taikliai.aciu....

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...