infa.lt

Naikintuvai nebus perduodami Ukrainai per sąjungininkų oro erdvę

02 kovo
06:40 2022
Jensas Stoltenbergas, NATO naikintuvai

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas 2022 m. kovo 1 d. kalba su amerikiečių generolais Lasko oro bazėje, Lenkijoje. Iš kairės – NATO vyriausiasis sąjungininkų pajėgų Europoje vadas generolas Todas Woltersas, generolas leitenantas Erikas Kurilla, XVIII oro desanto korpuso vadas ir generolas Christopheris. G. Cavoli, JAV armijos Europoje-Afrikos vadas. („Twitter“ / Jensas Stoltenbergas)

NATO oro erdvė nebus naudojama naikintuvams perduoti Ukrainos kariuomenei, antradienį po susitikimo Lenkijoje, kur aukščiausi JAV vadai dalyvavo aukšto lygio saugumo derybose, pranešė aljanso lyderiai.

Ukraina paprašė Vakarų papildomos karinės įrangos, kad padėtų užkirsti kelią pilno masto Rusijos invazijai, vykusiai šeštą dieną, kai vyko NATO derybos.

Tačiau, dieną po to, kai vienas aukščiausių Europos Sąjungos pareigūnų pareiškė, jog kai kurios šalys yra pasirengusios aprūpinti Ukrainą naikintuvais, NATO, panašu, įjungė stabdžius.

„NATO nedalyvaus konflikte“, –  pareiškė generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas. „NATO neketina siųsti karių į Ukrainą ar perkelti lėktuvų į Ukrainos oro erdvę“.

Pirmadienį Europos Sąjungos vyriausiasis diplomatijos atstovas Josepas Borrellas sakė, kad daugelis šalių yra pasirengusios aprūpinti Ukrainą naikintuvais. O Ukrainos parlamentas pirmadienį pareiškė, kad Lenkija yra viena iš šalių, pasirengusių tiekti sovietinio tipo naikintuvus MiG-29.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda pareiškė žurnalistams: „ponai, kaip dabar sakė generalinis [NATO] sekretorius, mes nesiunčiame jokių lėktuvų į Ukrainą, nes tai būtų karinis kišimasis į Ukrainos konfliktą. Mes nesijungiame į tą konfliktą. NATO nėra šio konflikto šalis. Tačiau, kaip sakiau, mes palaikome ukrainiečius žmonijos pagalba. Tačiau į Ukrainos oro erdvę neketiname [siųsti] jokių lėktuvų”.

Dudos pareiškimas paskelbtas tuo metu, kai JAV ir jų NATO sąjungininkės didina karinę paramą Ukrainai, stengdamosi neįsitraukti į karą. Duda teigė, kad Lenkijos lėktuvų paleidimas į Ukrainos oro erdvę gali sukelti tiesioginį NATO konfliktą su Rusija.

NATO naikintuvai Lasko oro bazėje

Generolas leitenantas Erikas Kurilla, XVIII oro desanto korpuso vadas, kairėje, generolas Christopheris G. Cavoli, JAV armijos Europoje ir Afrika, vadas, 2 iš kairės, ir oro pajėgų generolas Todas Woltersas, NATO vyriausiasis sąjungininkų vadas, kalbasi su kolegomis 2022 m. kovo 1 d. lenkų F-16 lėktuvo priekyje Lasko oro bazėje, Lenkijoje. (NATO)

JAV prezidentas Joe Bidenas taip pat ne kartą atmetė bet kokį tiesioginį amerikiečių karinį dalyvavimą Ukrainoje, sakydamas, kad toks žingsnis gali sukelti pasaulinį karą.

Vis dėlto sąjungininkai teigia tebėra įsipareigoję aprūpinti Ukrainą ginkluote, o tai reiškia, kad ginklai vienaip ar kitaip turi kirsti sieną.

Antradienį Laske Stoltenbergas ir Duda susitiko su keliais JAV vadais, įskaitant NATO vyriausiąjį sąjungininkų pajėgų vadą generolą Todą Woltersą ir generolą Christopherį Cavoli, aukščiausią JAV armijos generolą Europoje.

Susitikimas Lenkijoje įvyko priešakinėms NATO pajėgoms elementams išsilaipinus Rumunijoje – tai pirmą kartą istorijoje, kai buvo mobilizuotas greitojo reagavimo padalinys.

„Šiandien prancūzų kariai atvyksta į Rumuniją kaip pagrindinis šių pajėgų elementas“, – pranešė Stoltenbergas.

Junginiui,, oficialiai žinomam kaip Labai aukšto lygio parengties jungtinė darbo grupė, šiuo metu vadovauja Prancūzija. Tikimasi, kad kitos NATO greito reagavimo pajėgų dalys taip pat bus dislokuotos ir į jas bus įtraukti JAV kariai.

JAV išsiuntė tūkstančius karių į Vidurio ir Rytų Europą, siekdamos nuraminti sąjungininkus ir parodyti karinį ryžtą Rusijai.

Sekmadienį Putinas įsakė savo kariuomenei parengti Rusijos branduolines pajėgas į „specialų kovinės pareigos režimą“. Branduolinio kardo žvangėjimas padidino baimę, jog karas gali išplisti už Ukrainos ribų.

Tuo tarpu ginklų siuntos ir toliau plūsta į Ukrainą, sakė Stoltenbergas. Ginkluotėje yra prieštankinių „Javelin“, „Stinger“ raketų, šaulių ginklų ir amunicijos.

„Prezidentas Putinas sugriovė taiką Europoje“, – sakė Stoltenbergas. „Sąjungininkai smerkia nepagrįstą ir žiaurią invaziją į Ukrainą. Rusijos puolimas yra visiškai nepriimtinas.

Ginklų tiekimas neapsiriboja NATO valstybėmis. Švedija ir Suomija taip pat siunčia ginklus į Ukrainą.

Antradienį Suomijos parlamentas pradėjo diskusiją, ar šalis dabar turėtų svarstyti galimybę prisijungti prie NATO. Nors Suomija yra ilgametė artima aljanso partnerė, Suomija istoriškai nebuvo linkusi oficialiai prisijungti prie aljanso.

Tačiau viešoji nuomonė pasikeitė šalyje, turinčioje ilgiausią Europos sieną su Rusija, ir dabar vis daugiau suomių pasisako už stojimą į NATO.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 356

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. Voverė    -  2022-03-02, 09:00

    Labai teisingas žingsnis. Ukraina nėra NATO narė ir kišimasis tik sudarytų prielaidas III pasauliniam karui kilti. Padėti ukrainiečiams kovoti reikia, bet ne kurstyti karą. Apskritai, reikia siekti taikos ir kalbėti apie taiką, o ne skatinti karą. Kur JT taikdarių pajėgos??

    Atsakyti į šį komentarą
    • PSO    -  2022-03-02, 10:57

      Mėlynieji šalmai pasiruošę kai tik šalys pasirašys PSO rezoliuciją kad pandemijos metu nustoja galioti šalių konstitucijos. Pandemijos būsena bus nuolatinė.

      Atsakyti į šį komentarą
  2. Vygandas    -  2022-03-02, 11:47

    Dėl lėktuvų teisingai, kitaip NATO šalys būtų Baltarusija… Ukrainiečiams reikia teikti naujausių ginklų, jie patys susidoros su Rusijos okupantais.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...