infa.lt

RobertasŠarknickas: „Grubi valdančiųjų klaida!“

10 sausio
18:43 2022
Robertas Šarknickas

Seimo kanceliarijos nuotr. (aut. Olga Posaškova)

Nors esu Kultūros komiteto narys Seime, bet per metus, ko gero, jau ne vienas Seimo narys tapo ir ekonomistu, ypač per paskutinį pusmetį, prasidėjus konfliktui su Kinija. Kiekvienas iš savo apygardos pajutome, kas vyksta su įmonėmis, kurios yra įsikūrusios savivaldybėse. Žinoma, priklauso, kiek nuoširdžiai Seimo narys jas lanko ir domisi, kaip sekasi darbuotojams, įmonėms vykdyti veiklą.

Esu iš Alytaus, tad po kilusio geopolitinio skandalo su Kinija gavau kvietimų į įmones bei tęsiau vizitus iki dabar, situacija yra ne iš gerųjų.

Alytuje padėtis neraminanti, jau dabar imamasi veiksmų, kaip reikės dirbti stipriai pablogėjus santykiams su Kinija. Noriu pasakyti, kad taip pat palaikau Taivano nepriklausomybę, ir jokios kitos kalbos būti negali, tačiau, žinodami bendrą situaciją, turime būti budrūs, tokie kaip visa Europa. Taivanas turi 24 milijonų gyventojų, mes – apie 2,8 milijono ir tas skaičius vis krenta, emigracija atėjus naujai valdžiai vėl išaugo dėl nesaugumo, ekonominio nestabilumo.

Daugiau apie Kinijos suktukus vėliau. Pradėkime nuo artimiausios kaimynės, Lenkijos, kuri nelaukdama ir be konfliktų su toliausiai esančia šalimi Kinija, ėmėsi veiksmų stabilizuoti ekonomiką dėl išaugusių maisto produktų kainų, kol neiškilo dar didesnė grėsmė augti gyventojų skoloms už komunalinius mokesčius.

Lenkijoje nuo 5 iki 0 proc. yra sumažintas PVM maisto prekėms. Žmonių srauto judėjimo į Lenkiją sustabdyti Lietuvai, deja, nepavyks, nes kainas reguliuoja ne Vyriausybė, bet Lenkija parodė ką kitą, reikia tik politinio stuburo. O dabar, nori nenori, bet išaugo labai didelė paskata ten apsipirkti, nes pas mus PVM maisto prekėms yra 21 proc. O kaip sustabdyti judėjimą? Nebent Lenkijoje paskelbs karantiną. Bet gal jau užtenka, tegu visi būna sveiki.

Ekonomistai dar vasarą skambino pavojaus varpais: ruoškitės neeiliniam maisto kainų šuoliui. Prasidėjo, tiksliau – įvyko.

Bet, deja, ministrų kabinetui nebe tie reikalai, visos pajėgos mestos santykiams su Kinija reguliuoti. Sunkiai sekasi, kažkur buksuoja, kažkas nenusileidžia ir panašiai.

Lietuvos mokslo tarybos valdybos pirmininkas prof. Rimantas Rudzkis vienareikšmiškai dūrė: „Valdančioji dauguma viena be Europos Sąjungos konsultacijos ėmėsi iniciatyvos viską apversti aukštyn kojomis pagal save, neįvertindama rizikų, kas bus po to, nesitarusi, nenumačiusi skaudžių pasekmių ekonomikoje. O Lietuvos verslininkai, įmonių vadovai tai pritariamai vadina grubia konservatorių su liberalais klaida.“

Jau kenčia didžiosios įmonės, po truputį kai kur jau stabdoma gamyba, ruošiamasi atleisti darbuotojus dėl prekių, krovinių strigimo. Ekonomikos ir investicijų ministrės A. Armonaitės sprendimas nukentėjusioms įmonėms nuostoliams padengti skirti virš šimto milijonų finansinę paramą, kuri, beje, būtų labiau reikalinga pensijoms ar mokytojų atlyginimams didinti, tačiau šiuo metu metama verslui nenumirti, yra tik centai ir tai ne toms įmonėms, kurios dirba su Vokietija ar Jungtinėmis Amerikos Valstijomis (JAV) ir pan. Tiesa, JAV meta finansines pajėgas gelbėti tik savo įmones, kurios yra įsikūrusios Lietuvoje, ir tas, kurios tiekia produkciją JAV, bet ne visoms, kaip bandoma nupiešti.

Vakarų Europos importuotojai nenori turėti problemų su Kinija, nes ne vieną dešimtmetį yra jos gamybos partneriai. Per visą šį laikotarpį nė viena Europos Sąjungos šalis tiek nesužlugdė santykių, kaip tai per keletą dienų padarė valdantieji.

Negana to, kaistant geopolitinei situacijai, Lietuvos įmonės, taip pat ir Alytaus, jau pajuto importo trūkumus. AB „Snaigė“ prieš kelias dienas neteko didelės rinkos Ukrainoje, kadangi ji atsisakė pirkti šaldytuvus dėl pernelyg išaugusios kainos, pasirinko kitą valstybę. Šiuo metu „Snaigėje“ dirba per penkis šimtus darbuotojų, kas gresia – sunku pasakyti, norisi tikėti, kad bus metama pagalba iš Vyriausybės, bet, pagal esamą situaciją, kol kas sunkiai yra įsivaizduojama. Likimo ironija: mes padedame Ukrainai, bet ji taip pat vertina realybę.

Alytuje kas ketverius–šešerius metus statomi nedideli daugiabučiai, kurie anksčiau užsipildydavo. Neseniai daugiabutis buvo pastatytas ir centre. Jam jau vieneri metai, tačiau jis dar vis yra neišpirktas, o tai jau kažką sako.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 359

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Rusine nera agenturos TASS,buvo sovetmečiu,...

@@@

Rusai šaunuoliai nes ir anksčiau išrasti jų vaistai buvo veiksmingi ir nebrangūs ir dabar jie...

zydai zudo ir rekia jie mus uzpuole jie teroristai, jie driežai! Vaikai ir moterys jiems...

Vizija - tai žvilgsnis į begalybę, tolimą ateitį, kai mūsų jau nebebus, bet kažkas tęs...

Bidenas tuoj atsikvošės, bet pakeisti nedaug ką galės. Nebent amerikiečiai sukurs "TikTok" kopiją, kas tik...

Tai dabar norit sakyt, kad Izraelis turi teisę išžudyt visą Gazą nekaltų žmonių ir vaikų,...

Hm

... tai čia gal tas kuris Izraelio civilius peiliuku "truputi" pjaustė, įkaitus ėmė?...