infa.lt

Oficialūs Britanijos dietologai kritikuoja siūlymą valgyti riebalus

Oficialūs Britanijos dietologai kritikuoja siūlymą valgyti riebalus

25 gegužės
01:01 2016

BBC

greitas maistas

Cate Gillon/Getty Images

Rekomendacija vartoti maiste daugiau riebalų neatsakinga ir gali atnešti žmonėms žalos, pareiškė Alison Tedstone, vyriausioji, visuomeninės sveikatos skyriaus prie Didžiosios Britanijos sveikatos apsaugos ministerijos, dietologė.

Tokiu būdu Tedstone atsakė į Britanijos National Obesity Forum (NOF) ataskaitą, kurioje tvirtinama, jog riebalų vartojimo padidinimas gali padėti sumažinti žmonių skaičių, kenčiančių nuo nutukimo ir antrojo laipsnio diabeto.

Produktų, turinčių mažai riebalų reklama, privedė prie katastrofiškų padarinių, kas atsispindi žmonių sveikatos rodikliuose, ir ją reikia nutraukti, manoma NOF.

Kiti ekspertai irgi sukritikavo rekomendacijas valgyti daugiau riebalų, kaltindami ataskaitos rengėjus selektyviu faktų parinkimu.

„Pakitimai rekomendacijose sveiko maitinimosi atžvilgiu, privedę prie produktų su žemu riebalų kiekiu reklamos, galimai, tapo didžiausia klaida šiuolaikinės medicinos istorijoje“, – pasakė Aseem Malhotra, vyriausiasis NOF patarėjas.

„Būtina skubiai keisti šį požiūrį, kad duoti atbulinę eigą nutukimo ir antrojo tipo diabeto situacijai. Valgykite riebalus norėdami sulieknėti, nebijokite riebalų, riebalai – jūsų draugas“, – sako Malhotra.

NOF ataskaita nepraėjo recenzavimo procedūros, standartinės moksliniams tyrimams.

Kuo rizikuojame

Atsakydama Alison Tedstone pareiškė: „Kviesti žmones, priešingai visiems empiriniams duomenims, valgyti daugiau riebalų, sumažinti angliavandenių vartojimą ir ignoruoti suvartojamų kalorijų kiekį – tai neatsakinga“.

Pasak jos, kai vyriausybė išleido oficialias rekomendacijas naudoti maistui produktus su žemu riebalų lygiu, ji rėmėsi tūkstančių tyrimų duomenimis. dieta, nauda

Tuo pat metu, NOF ataskaita remiasi viso tik 43 tyrimais, kai kurie iš jų išreiškia, iš esmės, tik asmeninę autorių nuomonę, sako Tedstone.

„Nacijos sveikatai kyla grėsmė, kai organizacijos, turinčios įtaką visuomenėje, kalba, jog žmonės turi valgyti daugiau riebalų, ypač prisotintų. Per daug riebalų, turinčių daug sočiųjų rūgščių dietoje, didina cholesterolio kiekį, o tai yra kelias į širdies ligas ir mirtį“, – dėsto Tedstone.

NOF ataskaitoje sakoma:

Riebalų valgymas netampa nutukimo priežastimi;

  • Riebalai, turintys sočių riebiųjų rūgščių netampa širdies ligų priežastimi;
  • Būtina vengti produktų, apdorotų technologiškai, su etiketėmis „žemas riebalų lygis“, „žemas cholesterolio lygis“ ar „įrodytas cholesterolio mažėjimas“;
  • Turinčių krakmolo ir rafinuotų angliavandenių kiekį reikėtų riboti siekiant išvengti antro tipo diabeto;
  • Optimalus sveikam gyvenimo būdui cukraus kiekis yra lygus nuliui;
  • Būtina vengti perdirbtų augalinių riebalų;
  • Reikia nustoti skaičiuoti kalorijas;
  • Neįmanoma blogos dietos kompensuoti bėgimu;
  • Užkandžiavimas veda link svorio didėjimo;
  • Įrodomosios rekomendacijos maitinimosi atžvilgiu turi būti įtrauktos į visų medicinos darbuotojų švietimo programas.

Ataskaitoje taip pat kalbama, jog žmonija evoliucionavo, kad taptų „sveikais, pilnaverčiu maistu besimaitinančiais turinčiais ilgą gyvenimo trukmę žmonėmis“, tačiau per pastaruosius 30 metų ši tendencija pilnai pakito.

Ekspertai iš NOF rašo, jog šiuolaikiškame maitinimesi pernelyg daug dėmesio skiriama kalorijoms, tuo tarpu, kai „kai absoliučiai „nėra svarbu kiek kalorijų yra porcijoje“, ir netiesa, jog per daug kaloringas maistas veda link nutukimo.

Ginčai apie maitinimąsi nukreipia dėmesį nuo realių nutukimo priežasčių

Naveed Sattar, metabolinės terapijos profesorius iš Glazgo universiteto, apibūdino ataskaitą kaip „gerą, blogą ir siaubingą“.

Jis palaikė NOF ekspertų kvietimą sumažinti užkandžiavimų skaičių, tačiau tuo pačiu pabrėžė, jog siūlymas padidinti riebalų kiekį kovai su nutukimu ir antrojo tipo diabetu neturi mokslinio pagrindimo, ir gali privesti prie visiškai priešingų pasekmių.

Pasak jo, ataskaitos autoriai pasirinktinai atsižvelgė į turimų įrodymų bazę, ir visiškai ignoravo „daugybę darbų, kurių išvados visiškai priešingos jų išvadai“.

Vyriausybės patarėjas kovai su nutukimu, profesorė Susan Jebb pasakė, jog „dabartinės rekomendacijos sveiko maitinimosi atžvilgiu, pagrįstos geriausiais pas mus turimais duomenimis“.

Tuo pačiu ji pabrėžė, jog reikia išplėsti diskusiją ir svarstyti ne tik riebalų klausimą. „Mes vartojame per daug kalorijų. Jeigu mes norime kovoti su nutukimu, žmonės turi valgyti mažiau kalorijų, kas reiškia valgyti mažiau riebalų ir mažiau cukraus“, – pasakė Jebb.

Kitas ekspertas, profesorius Simon Capewell sako, jog patarimai sveiko maitinimosi atžvilgiu, nepriklausomai nuo jų privalumų ar trūkumų, – tai toli gražu ne pagrindinė priežastis, vedanti nutukimo link. Vienas svarbiausių faktorių – tai kenksmingo pigaus maisto reklama vaikams, nurodo jis.

Papildomai jis išsakė savo susirūpinimą tuo, jog NOF ataskaita nerecenzuota ir joje nenurodoma, kas ją rašė ir finansavo.

NOF pozicionuoja save kaip nepriklausomą organizaciją, gaunančią profesionalų ir finansinį palaikymą iš maisto pramonės, farmacijos kompanijų ir medicinos įstaigų.

„Dabar galiojančių rekomendacijų sveiko maitinimosi atžvilgiu, kritika, kurią išsako ataskaitos autoriai, nepateisinama, nes, bet kuriuo atveju mažai kas jomis seka“, – sako profesorius Tom Sanders iš Londono Karališkojo koledžo.

„Tačiau gauti duomenys patvirtina, jog tie, kurie seka šiomis rekomendacijomis, priaugina svorio mažiau ir visumoje yra sveikesni“, – reziumuoja Sandersas.

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.


Taip pat skaitykite:

Naujienų Prenumerata

-

Gauti naujienlaiškį el-paštu

Įrašykite savo pašto adresą:

Paslauga nuo Google FeedBurner

Apklausa

Ar 2019-ieji atitiko jūsų lūkesčius, ar iš valstiečių to ir tikėjotės?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
Domenai ir hostingas

Pasidalinkite su savo draugais

Sveiki, verta dėmesio: *Oficialūs Britanijos dietologai kritikuoja siūlymą valgyti riebalus* - nuoroda: https://infa.lt/6409/oficialus-britanijos-dietologai-kritikuoja-siulyma-valgyti-riebalus/