infa.lt

Socialdemokratas: „Pasigendu noro ir valios tirti galimas Šimašiaus korupcijos apraiškas”

23 rugsėjo
13:43 2021

R.Šimašius ir J.Sabatauskas

Trečiadienį vykusiame Seimo Antikorupcijos komisijos posėdyje buvo nagrinėjamos galimos korupcijos Vilniaus savivaldybėje apraiškos. Komisijos nariai aptarė ne tik galimą Vilniaus mero, Laisvės partijos pirmininko pavaduotojo Remigijaus Šimašiaus žmonos ir jos giminaičių projektų protekciją, bet ir galimus interesų konfliktus Vilniaus savivaldybėje, kai savivaldybė perka paslaugas iš joje dirbančių asmenų ar jų giminaičių įmonių.

„Deja, bet po šiandieninio Antikorupcijos komisijos posėdžio aiškumo nepadaugėjo – atvirkščiai, matome labai daug vadinamųjų pilkųjų zonų ir kai kurių institucijų nenoro nagrinėti susidariusią situaciją iš esmės. Matome mėginimus pasiremiant formaliomis priežastimis išsisukti nuo tyrimų.

Sunku suprasti, kai Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) atstovai sako, kad negali patikrinti faktų, nes Vilniaus savivaldybės tarnautojai nenurodo savo privačių interesų. O juk būtent šios komisijos funkcija yra tikrinti, ar politikai ir valstybės tarnautojai tinkamai vykdo savo pareigą deklaruoti interesus.

Ne mažiau stebina ir Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovės pasisakymai, iš kurių galima spręsti, kad ji nemato problemos ar galimų susitarimų tarp R. Šimašiaus, B. Gylio ir G. T. Gylytės, nes šie tokių susitarimų nėra deklaravę.

Na, išties būtų keista, jeigu galimai korupcinius pažeidimus darantys asmenys dar tai ir deklaruotų… Deja, tačiau, panašu, kad valios ir principingumo ginti viešąjį interesą šioje situacijoje gali ir pritrūkti“, – sako socialdemokratas, Seimo Pirmininko pavaduotojas Julius Sabatauskas.

Seimo Antikorupcinė komisija ėmėsi parlamentinio tyrimo po to, kai apie galimus privačių ir viešųjų interesų konfliktus parašė žiniasklaida. Po publikacijos Seimo Pirmininko pavaduotojas J. Sabatauskas kreipėsi į VTEK, Specialiųjų tyrimų tarnybą ir VRK. Komisija tiria paaiškėjusius atvejus, kai Vilniaus miesto savivaldybės tarnautojų ar jų giminaičių įmonės laimi savivaldybės užsakymus, o taip pat neįtikėtina sėkme Vilniaus miesto konkursuose besidžiaugiančios Vilniaus mero žmonos bei jos giminaičio sėkmės paslaptis.

Politiko manymu, itin sėkmingo verslininko piniginė auka galėjo sąlygoti tolimesnę jo ir jo pusseserės įmonių sėkmę Vilniaus savivaldybės organizuojamuose konkursuose. Atsižvelgiant į Lietuvos Respublikos įstatymus, jeigu tokie susitarimai būtų nustatyti ir įrodyti, tai būtų laikoma korupcija.

„Konstatuotina, kad esama kuriozų ir kalbant apie pačios Antikorupcijos komisijos sudėtį. Štai kolega Vytautas Mitalas, kuris, jo žodžiais, aktyviai dalyvavo Tolminkiemio gimnazijos projekte ir net fotografavosi su mero žmona prie vieno iš jos projektų Naugarduko gatvėje (rengto iš Vilniaus biudžeto), ne tik nemato reikalo nusišalinti nuo šios komisijos darbo, bet ir aktyviai gina mero ir Vilniaus savivaldybės komunikuojamą poziciją. Tai mažų mažiausiai keista. Tikiuosi, kad kolega V. Mitalas iki kito posėdžio pasidarys išvadas ir priims etišką ir brandų sprendimą dėl savo tolimesnio dalyvavimo šiame parlamentiniame tyrime“, – teigia J. Sabatauskas.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 96

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...