infa.lt

I.Šimonytė: didelė garbė priklausyti tautai, kuriai priklausė ir Marija Gimbutienė

23 rugsėjo
08:34 2021
Marija Gimbutienė

Prof. Marija Gimbutienė | nuotr. autorė Monica Boirar. Wikipedia

Ingrida Šimonytė dalyvavo Marijos Gimbutienės parodos ,,Deivės ir kariai. Marijai Gimbutienei 100“ atidaryme Lietuvos nacionaliniame muziejuje, Istorijų namuose.

Politikė pasidžiaugė galėdama dalyvauti šios parodos, skirtos vienai žymiausių lietuvių mokslininkių, atidaryme. Pasak I. Šimonytės, archeologė, antropologė, archeomitologijos pradininkė profesorė M. Gimbutienė – moteris, kurios vardas įrašytas šalia pasaulio mokslo grandų. Anot premjerės, lietuvių tauta tokių moterų neturi daug.

I. Šimonytės teigimu, M. Gimbutienės tyrinėjimo sritys gali atrodyti tolimos istoriškai, bet jos tyrimai išlieka aktualūs ir šiandien, nes yra susiję ir su tam tikromis mūsų tapatybės dilemomis, archetipais, stereotipais ir konstruktais, su kuriais susiduriame savo gyvenimuose kiekvieną dieną.

„Iš M. Gimbutienės buvo atimta Tėvynė – natūrali terpė, kurios ji neketino ir neplanavo palikti. (Profesorė N.Gimbutienė paliko Lietuva II pasaulinio karo metu – infa.lt past) Net išrauta iš savo žemės, kaip ta obelis, kurią ji sugebėjo dykumoje užauginti, ji sugebėjo užaugti, pražysti, tvirtai įleisti šaknis ir tapti tuo vardu, kuris yra svarbus visam pasaulio mokslui“, – sakė I. Šimonytė.

Premjerė pabrėžė, kad mokslininkės gyvenimas ir veikla nebuvo lengva. M. Gimbutienė susilaukė daug aršios kritikos dėl to, ką ji teigė ir, ką ji bandė formuoti kaip savo tyrinėjimų pagrindą, tačiau ji nepasidavė, nenusileido, su savo kritikais sugebėjo diskutuoti garbingai. Taip, kaip dera žmogui, kuris tiki tuo, ką daro.

„M. Gimbutienės nuopelnų neįvertinti yra neįmanoma. Ne tik dėl to, kas buvo nuveikta, bet ir kaip nuveikta ir kas nuveikė. Man yra didelė garbė priklausyti tautai, kuriai priklausė ir Marija Gimbutienė“ – sakė premjerė.

I.Šimonytė pasveikino visus prisidėjusius prie šios parodos surengimo ir pasidžiaugė, kad ji ne tik pristato mokslininkės darbus, bet ir jos įkvėpiančią asmenybę.

infa.lt komentaras”

Didžiausia pagarba prof. Marijai Gimbutienei. Ji atliko milžinišką darbą, kuriam pašventė visą savo gyvenimą, kurį faktiškai praleido tremtyje. To negalima pasakyti apie I.Šimonytę, kuri su savo vyriausybe šiandien griauna mokslą, visą valstybę,  atima žmonėms išgyvenimo Tėvynėje galimybes ir faktiškai sudaro Lietuvoje sąlygas, kurioms esant iš jos buvo priversta išvykti prof. Marija Gimbutienė. Tai karo sąlygos, kurioje valdančiųjų klanas kariauja nuožmų karą su savo visuomene, primesdamas jai sprendimus, kartais paliekančius mažai galimybių išgyvenimui. Internete plinta vaizdo įrašas, kai vaistininkė atsisako parduoti vaistus vaikui (nuoroda), nes tėtis neturi „Galimybių paso.   Ką bekalbėtų valdantieji – jų nuopolį liudija viešosios nuomonės apklausos, nuleidusios juos iki grindų lygmens ir visos jų kalbos apie pasididžiavimą priklausant Tautai – tėra vertis tik pašaipos.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 251

Žymos:

Atsiliepimų 5

  1. Vygandas    -  2021-09-23, 09:04

    Gerai, kad laikinai valdantieji vykdo iškreiptą politiką. Mąstančius žmones tai stimuluoja, įkvepia jėgų ateityje eiti į rinkimus ir galvoti už ką balsuoja. Dabar jau pasirinkimo nėra, – tik pirmalaikiai Seimo rinkimai gali sustabdyti vykdomą genocidą prieš Lietuvos žmones.

    Atsakyti į šį komentarą
    • Algimantas    -  2021-09-23, 10:19

      Puikus atsiliepimas

      Atsakyti į šį komentarą
    • Myndė    -  2021-09-23, 10:29

      Prisiminus, kad kiekvienas naujas Seimas prastesnis už ankstesnį (Vyriausybė taip pat) – greičiausiai po eilinių rinkimų (nesvarbu – pirmalaikių ar eilinių) bus tik blogiau.
      O dar prisiminus, kieno motina viltis…

      Atsakyti į šį komentarą
  2. Gintautas    -  2021-09-23, 09:36

    Ačiū Premjerei už vertingą informaciją.VU didžiajame kieme vyksta Antano Sutkaus fotografijų paroda. Joje prof.M.Gimbutienės portretas ir Jos mintis-Pagrindinis lietuvių bruožas-PAVYDAS

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Algimantas    -  2021-09-23, 10:18

    Priedanga iškiliais žmonemis parodo tavo silpnumą

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
A5

"Lietuva be miškų, be kelių, be mokyklų, be smulkaus verslo ir be ateities !" su...

Jei tikėti tik tuom ką matei, tai(nerandu žodžių, padėk)...

Gal paspringai bevardindamas kad iki Lietuvos nedasikasei......

Apie totalinę rusofobinę LT šizofreniją: lebionka.blogspot.com/2023/10/valdas-anelauskas-zombiu-lietuva.html...

Mes stojom i nato kad būtume apginti o db jau ir pulti norime)))...

Ginklų pramonė labai pelninga, kas turit pinigų ir galit - investuokit, daug uždirbsite. Tik nereikia...

Fu

Jei prievartauja nes neturi merginos tai sprendžiama labai paprastai, neturės kuo prievartauti tai ir merginu...