infa.lt

Saulius Skvernelis siūlo krizių valdymą perduoti Seimui

14 rugsėjo
09:30 2021

Saulius Skvernelis

Naujai sukurtos Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariai jau pirmąją Seimo rudens sesijos dieną įregistravo įstatymų pataisas, kuriomis siekiama krizių valdymą perduoti parlamentui.

Teikiamose Civilinės saugos ir Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymų pataisose numatoma, kad jei paskelbus valstybės lygio ekstremaliąją situaciją asmens teisės ir laisvės yra ribojamos atitinkamomis priemonėmis ilgiau nei 6 mėnesius, po šio laikotarpio dėl jų pratęsimo 1 mėnesiui toliau sprendžia Seimas.

Pasak frakcijos seniūno S. Skvernelio, projekto rengimą paskatino Lietuvoje sparčiai stiprėjantis nepasitikėjimas Vyriausybės sprendimais, ypač Galimybių paso teisiniu pagrindu. Be to, atsižvelgta ir į teisės ekspertų pastabas dėl COVID-19 pandemijos valdymo teisingumo ir teisėtumo.

„Siūlome, kad Galimybių pasas ir kiti asmens laisvių apribojimai, trunkantys ilgiau nei mėnuo, būtų atšaukti, jei nepraeis Seimo filtro. Lietuvoje jau antrus metus galioja ekstremalioji situacija. Jos pagrindu Vyriausybė įgavo daug ypatingų įgaliojimų, nes įvairiausi asmens laisvės ir ūkinės veiklos apribojimai, nesant nei nepaprastosios padėties, nei karantino režimui, daromi be parlamento dalyvavimo. Tam tikri žmonių suvaržymai ir draudimai kelia abejonių, o Seimas neturi juridinių galių net koreguoti šiuos sprendimus“, – pažymi Saulius Skvernelis.

Seimo nario T. Tomilino teigimu, Lietuvos Respublikos Konstitucija ir konstitucinė doktrina aiškiai sako, kad esminių žmogaus teisių ir laisvių – judėjimo, būsto ir kitos nuosavybės neliečiamumo, ūkinės veiklos, viešųjų ir administracinių paslaugų teikimo – ribojimai turi būti tvirtinami įstatymu, t. y. Seime.

„Galima pateisinti, kad gaisro ar globalios pandemijos pradžioje Vyriausybė turi pirmumo teisė veikti ir saugoti gyvybes, tačiau kai pandemijos valdymas tęsiasi taip ilgai, tautos atstovybė negali likti nuošalyje. Vyriausybė jau išnaudojo pasitikėjimo kreditą ir visuomenės diskusija vietoj parlamento rūmų persikėlė į gatvę. Kai Seime nevyksta žmonėms svarbios diskusijos, jie renkasi prie Seimo. Todėl aktyvesnis Seimo įsitraukimas tikėtina nuramins ir įgalins visuomenę“, – akcentuoja parlamentaras.

Įstatymo pataisas registravę Seimo nariai tikisi, kad nustačius tokį teisinį reguliavimą pavyks užtikrinti Lietuvos Respublikos Konstitucijoje įtvirtintų nuostatų laikymąsi – kad klausimai, susiję su žmogaus teisių ir laisvių turinio apibrėžimu ar jų įgyvendinimo garantijų įtvirtinimu turi būti įgyvendinti tik įstatymu.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 195

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....