infa.lt

Dėl teisės į mitingus tinkamose vietose

25 rugpjūčio
14:55 2021

infa.lt gavo laišką, kurio turinį skelbia pilna apimtimi žemiau:

DĖL TEISĖS Į MITINGUS TINKAMOSE VIETOSE
2021-08-24

Man nepriimtina ir nerimą kelia tai, kad Lietuvoje daugėja žmonių teisių pažeidimų, ribojami demokratijos principai ir žodžio laisvė, skleidžiama neobjektyvi ir tendencinga informacija ir jau net kėsinamąsi ir į teisę mitinguoti prie Seimo.

Žiniasklaida cituoja Policijos generalinio komisaro žodžius:
„Norėjau pasiųsti tam tikrą žinutę, kad visi renginių organizatoriai ir renginių dalyviai, kurie planuoja savo susirinkimus prie Seimo, dar kartą atidžiai ir nuodugniai perskaitytų Susirinkimų įstatymą. Policija įsipareigoja ir imsis visų priemonių, kad Susirinkimų įstatymo nuostatos visa apimtimi būtų vykdomos preciziškai.

Viena iš tų nuostatų yra atstumų laikymasis“, – per spaudos konferenciją antradienį sakė Renatas Požėla. „Mes matome, kad nepažeidžiant šios nuostatos, dideli masiniai renginiai prie Seimo tiesiog fiziškai negalimi, nes nėra vietos ten, tai mūsų pozicija bus tokia, mes pasisakysime, kad toks renginys ar tokie renginiai vyktų kitose Vilniaus miesto vietose“, – sakė jis.’’

https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/lietuva/r-pozela-didelis-mitingas-prie-seimo-fiziskai-negalimas-policija-siulys-ji-rengti-kitur-56-1554168?copied

Manau, tai demokratinėje valstybėje, jeigu mes tokią vadiname – Lietuvoje pasityčiojimas iš žmonių, tai būtų valdžios grubus ir įžūlus teisės į mitingus tinkamoje, prasmingoje vietoje pažeidimas. Dar klausimas ar nedemokratiškose šalyse Rusijoje ir Baltarusijoje yra tokie ketinimai neleisti mitinguoti prie jų parlamento? Prisiminkime Sąjūdžio mitingus, piketus. Tuomet daugeliui net mintis nekildavo, kad negalima nueiti į mitingą ar net, kad reikia prašyti jam leidimo, nes žinodavo kad sovietų valdžia neduos tokių leidimų. Ar čia negrįžta panašios į sovietų valdžios nuostatos dėl mitingų?

Riaušių nepateisinu, tačiau dėl įvykusių 2021.08.10 riaušių neturi būti atimta visiems žmonėms teisė į mitingus prie Seimo, kai tie mitingai prie Seimo vyko visą Nepriklausomos Lietuvos istoriją iki dabar.

Kokia prasmė būtų žmonėms kalbėti sau, jeigu mitingai vyktų kažkokiame parke ar kitoje nuošalioje vietoje? Gal dar gali pasiūlyti mitinguoti už Vilniaus miesto ribų? Mes priėjome iki absurdo. Kai mitingų prasmė ir yra daryti juos – prie valdžios institucijų (Prezidentūros, Seimo, Vyriausybės, ministerijos, savivaldybės ir t.t.), tikintis kad žmonės ir jų reikalavimai bus išklausyti ir su mitinguotojais iš institucijų ateitų pasikalbėti politikai.

Kiekvienoje demokratinėje valstybėje žmonės turi teisę dalyvauti mitinguose prie valdžios institucijų pastatų, išreikšti savo nuomonę, savo nepasitenkinimą valdžios sprendimais. Aš visą laiką esu už tai, kad vyktų tie mitingai ir kad jie būtų tinkami demokratiškai valstybei ir vyktų civilizuotai, o teisėtvarka turėtų būti pasirengusi sudrausminti provokatorius ir riaušių kurstytojus, kurie, deja, neretai tyčia ateina į mitingus, kad sukompromituotų to mitingo prasmę, organizatorius ir reikalavimus ir pasėtų chaosą.

Jeigu būtų priimti šie neadekvatūs valdžios sprendimai, tai skundžiant šalies valdžią bus kreiptasi į Jungtinių Tautų Organizacijos Žmogaus teisių komitetą ir kitas tarptautines organizacijas.

Siūlau gerai susimąstyti apie Lietuvos reputaciją, nes nebus toleruojami Žmogaus teisių ir demokratijos pažeidimai Lietuvoje, bus kreiptąsi ir už Lietuvos valstybės ribų.
Prašau valstybės vadovus reaguoti į Generalinio policijos komisaro žodžius ir nepritarti šiai siūlomai nuostatai – rengti mitingus ,,kitose Vilniaus vietose’’.

Prašau Advokatų tarybos pirmininką ir advokatų bendruomenę atkreipti dėmesį į Žmogaus teisių pažeidimus Lietuvoje ir teisę į normalius mitingus, būtinai prieštarauti šiam ketinimui neleisti mitinguoti prie Seimo (jeigu reikia atlikti teisinius veiksmus- kreiptis į Lietuvos teismus, EŽTT, JTO Žmogaus teisių komitetą), siekiant atstatyti demokratijos ir žodžio laisvės ir jų apsaugos teisines vertybes.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 583

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Idomu kaip argumentuoja, ar kad tokiu atveju neistos i europos sajunga? Ar kad nebus lgbt?...

Jumoristai. Pabandė blokuoti, tai Telegram pati užblokavo Ukrainos saugumo diversijų darymo kanalus. Tada atšoko. Dabar...

Keista, bet kai Lietuvis sako kas blogai, tai jam būtinai kaišiojami visokie skaičiai. Taip buvo...

Bulkučių jiems, bulkučių....

Surplys užveš negrų ir viskas bus gerai. Ačiū infa už šio kadro išyškinimą....

1812 m. Napoleonas puolė - buvo agresorius. Dabar gi yra priešingai. Agresorius - rusofašistai......

Ar tai jau pa s ponulį tradicinės vertybės yra iškrypimas? Kai pats iškrypęs, tai bando...