infa.lt

500 €urų kupiūros pabaiga: galas grynųjų pinigų erai?

11 gegužės
12:01 2016
500 eurų

nuotrauka: REUTERS

Europos Centrinis bankas sustabdė 500 €urų nominalo banknoto galiojimą. Proveržis kovoje su organizuotu nusikalstamumu? Ar grynųjų pinigų eros pabaigos pradžia? O gal totaliai kontroliuojamos visuomenės poreikis? Penki klausimai, penki atsakymai.

Banknotas gyvavo 15 metų, tačiau dabar atėjo metas su juo atsisveikinti. Praėjusį trečiadienį Europos Centrinis bankas (ECB) priėmė sprendimą atšaukti šią kupiūrą. Tai įvyks ne iškarto, tačiau ilgai laukti nereikės, – rašoma Der Spiegel straipsnyje.

Kairieji politikai, vartotojų teisių gynėjai, Bundesbanko prezidentas, kepėjų asociacijos ir Taupomojo banko vadovas – visi nori išsaugoti 500 €u kupiūrą. Ir net nežiūrint į tai, jog tik nedidelė piliečių dalis kada nors yra ją laikiusi rankose. Pagal ECB apklausos duomenis, 56 procentai ES gyventojų nėra net matę šios kupiūros.

Tai kodėl gi kilo tokia sumaištis? Atsakymai į svarbiausius klausimus.

Kodėl 500 eu nominalo kupiūra turi būti panaikinta?

Jeigu tikėtume ECB prezidentu Mario Draghi, tai pačios stambiausios kupiūros atšaukimas, pirmiausia padės kovoje su organizuotu nusikalstamumu. „500 €urų banknotas yra vienas iš neteisėtos veiklos instrumentų“, – pasakė italas.

Terorizmo finansavimui, mafijai ar narkotikų kontrabandai: organizuoto nusikalstamumo pasaulyje pirmenybė atiduodama gryniesiems. Grynieji pinigai suteikia galimybę išlikti anonimiškiems, jie gali greitai keisti savininką, ir juos sunku atsekti. Vienintelis grynųjų trūkumas – jų fizinė būsena. Jie užima daug vietos – kuo didesnės sumos, tuo daugiau vietos reikalinga jiems talpinti.

Tam, kad perduoti dešimt milijonų €urų, reikalinga 200 000 banknotų po 50 €u, kurie svers 184 kg. Jeigu sudėtume tuos banknotus vienus ant kitų, tai gausis 20 metrų aukščio bokštas. Kitaip tariant, tokią sumą perduoti nepastebimai mažame lagaminėlyje tampa bus sunku.

Jeigu tokią pačią sumą perduotume 500 €u nominalo banknotais, – užteks 20 000 kupiūrų. Jie svers truputį daugiau, nei 22 kg, ir, dėka mažesnės apimties juos perduoti bus gerokai paprasčiau.

Tačiau kalba eina ne tik apie nusikalstamas grupuotes, bet ir apie tuos, kurie siekia išvengti mokesčių. Pavyzdžiui, kažkas nuslėpė Šveicarijoje 100 000 €u ir perveža grynuosius per sieną, norėdamas nusipirkti Vokietijoje automobilį ar butą. Vėlgi, hipotetiškai, panaudoti šioje situacijoje 500 €u kupiūras kur kas patogiau.

Kol kas nėra aišku, ar gali kupiūros atšaukimas padėti kovoje su pinigų plovimu ar nusikalstamumu. Net ECB ekspertai pripažįsta, jog ryšys kol kas neįrodytas. Nors, ką galima įrodyti šešėlinės ekonomikos karalystėje?

Kaip būtent turi vykti atšaukimas?

Jei pas jus po pagalve dar yra pasidėta keletas pakuočių kupiūrų po 500 €u, – nesijaudinkite, – bent jau dėl to, kad jos gali nuvertėti. Kai kurio laiko bėgyje pinigus dar bus galima iškeisti. ECB duomenimis, kovo pabaigoje apyvartoje buvo 594 417 006 tokių kupiūrų. Nors tai viso tik apie 3 procentai nuo viso bendro €uro kupiūrų skaičiaus, tačiau jos sudaro milžinišką sumą – beveik 300 milijardų €urų – arba beveik 30 procentų grynųjų €urų vertės.

500 €u nominalo kupiūros nespausdinamos jau nuo 2014-ųjų metų, tačiau, ECB Tarybos sprendimu, likę banknotai dar bus išleidžiami iki 2018-ųjų pabaigos.

Ir tai bus įdomu, todėl, kad Centrinis bankas turės pamažu išiminėti 500 €u nominalo banknotus, keisdamas juos pagrindinai 100 ir 200 €uro kupiūromis.

Bet tik naujų €urų spausdinimo išlaidos sieks apie 1,5 mlrd €urų – neblogas darbas pinigų spausdinimo įmonėms.

Kokios dar egzistuoja prielaidos pagrindžiančios atsiskaitymų grynaisiais pinigais ribojimą?

Atsiskaitymo grynaisiais ribojimas – tai taip pat yra bandymas kovoti su neteisėtomis operacijomis. Kai kuriose šalyse jau egzistuoja tokie apribojimai. Ispanijoje limitas sudaro 2500 €urų, Italijoje – 3000 €u. (Lietuvoje šis limitas siūlomas lygus 5000 €u fiziniams asmenims). Vokietijoje federalinė vyriausybė svarsto apie 5000 €u limito įvedimą. Ir Europos Komisija, neskelbiamais duomenimis, svarsto galimybę įvesti atsiskaitymo grynaisiais limitą visoje Europos Sąjungoje. Privalomai.

Ar kada nors išnyks grynieji pinigai?

Tai iš tiesų yra didžiosios kritikų dalies didžioji baimė. 500 €u nominalo banknotų atsisakymą ir asmeninių atsiskaitymų grynaisiais pinigais ribojimą jie laiko visiškai ne instrumentu kovoje su organizuotu nusikalstamumu ir pinigų plovimu, o pirmuoju bandymu išstumti grynuosius pinigus iš ekonomikos.

Kaip pavyzdį kritikai pateikia tą nedaugelį, pasaulio be grynųjų pinigų šalininkų: ekonominstus Larry Summers, buvusį JAV finansų ministrą prie Bilo Klintono, arba Kenneth Rogoff, buvusį vyriausiąjį Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ekonomistą.

Jie pasisako už grynųjų atšaukimą arba dėl to, kad būtų paprasčiau atsekti nelegalias įmones (Rogoff), arba dėl to, kad suteikti centriniams bankams galimybę įvesti neigiamus palūkanų procentus banko sąskaitoms (Summers).

Be to, metų pradžioje, Deutshe Bank vadovas, britas John Cryan, sustiprino kritikų įtarimus, kai Pasauliniame ekonomikos forume Davose pareiškė, jog po dešimties metų grynųjų pinigų jau nebebus. Kupiūros ir monetos atrodo labai neefektyvios.

Visa tai leidžia kritikams daryti prielaidą, jog už ECB, federalinės vyriausybės ir ES Komisijos planų slypi kur kas daugiau, nei paprastas kupiūrų panaikinimas ir atsiskaitymų grynaisiais ribojimas. Nors ir centriniai bankininkai ir politikai nuolat tvirtina,jog jie nenori pasaulio be grynųjų.

Ką reikštų grynųjų atšaukimas vartotojams?

Kaip gi būtų smagu nebevaikščioti į bankomatus ir nesiknisti piniginėje ieškant smulkių parduotuvėje. Tačiau pasaulyje be grynųjų kur kas daugiau trūkumų, nei pliusų, – ypač vartotojams.

Mes visi prarasime dalį savo laisvės, jei savo pinigus matysime tik kaip skaičius kompiuterio monitoriaus ekrane. Todėl, kad tai, kas randasi sąskaitose, visada kontroliuojama kitų. Bankas mato iš kur ateina pinigai, kokiais kiekiais ir kur jie išeina. Mato kur jūs keliaujate (apmokate kelionės bilietus), kuo domitės (kokius bilietus perkate kinoteatre), ką valgote, kuo sergate ir kaip apskritai gyvenate. Stebi visas jūsų teisėtas operacijas.

Tai jau savaime nemalonu, tačiau tai dar ne viskas. Tai ką ekonomistas Larry Summers laiko pasaulio be grynųjų privalumu, taptu kuo tikriausiu košmarų vartotojams. Jei vienintele vieta pinigams tampa banko sąskaita, tai reiškia, jog beveik laisvą prieigą prie jos gauna ne tik finansiniai institutai, bet ir centriniai bankai.

Jeigu bus priimti sprendimai dėl neigiamų palūkanų procentų, – tai bankai perduos juos savo klientams. Pinigai sąskaitose vis labiau nuvertės.

Tai nėra išsigalvotas pavyzdys: jau 2014 metais ECB padarė vienus svarbius palūkanų procentus neigiamais. Kol kas komerciniai bankai susilaiko nuo neigiamų palūkanų procentų taikymo vartotojų sąskaitoms, todėl, kad baiminasi, jog tada klientai tiesiog perkels savo lėšas į kitą banką arba laikys savo pinigus namuose seife.

Ekonomistai, kaip Summers’as, norėtų, jog klientai neturėtų tokios galimybės. Tada Centrinio banko pinigų-kreditinė politika taptų labiau efektyvi. Neigiami palūkanų procentai priverstų kompanijas ir vartotojus investuoti ir vartoti daugiau pinigų, kas savo ruožtu stimuliuotų ekonomiką. Daugumai banko klientų tai būtų kažkuo panašiu į šantažą.

Dar blogiau, jei bankas susidurtų su finansiniais sunkumais. Todėl, kad tokiu atveju, jam gelbėti, Europoje neseniai leista pasinaudoti ne tik akcininkų ir kitų donorų lėšomis, bet ir indėlininkų depozitais – bent jau tais, kurių sąskaitose yra virš 100 000 €urų.

Galų gale, grynųjų pinigų panaikinimo dėka, ekonomika ir privatūs asmenys vis labiau priklausys nuo technikos. Jeigu kažkur sugestų kompiuteriniai tinklai, – tai jų klientai daugiau nebegalėtų disponuoti savo pinigais. Lygiai tas pat gali atsititikti, jei bankas dėl tam tikrų priežasčių ar įvedus atitinkamus įstatymus išjungtų jūsų sąskaitą.

Ir dar, jūs negalėsite paprašyti pagalbos pas kaimyną, nes tiesiog neturėsite kuo jam atsilyginti – nebent grįžtume prie natūrinių mainų. Kas irgi gali atsitikti.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 1 617

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...