infa.lt

Teismo sprendimas – konstitucinė referendumo teisė Lietuvoje galioja

16 liepos
08:00 2021

REFERENDUMŲ INICIATYVINIŲ GRUPIŲ

PRANEŠIMAS SPAUDAI

Teismo sprendimas – konstitucinė referendumo teisė Lietuvoje galioja

2021 m. liepos 15 d. Vilnius

Š.m. liepos 14 d. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas paskelbė sprendimą dėl Piliečių referendumo iniciatyvinės grupės skundo dėl Vyriausiosios rinkimų komisijos 2021 m. liepos 1 d. sprendimo stabdyti bet kokias, net jau pradėtas referendumo iniciatyvas.

Šį VRK sprendimą teismas panaikino ir įpareigojo VRK išduoti parašų rinkimo lapus ir sukurti iniciatyvinei grupei prieigą dėl elektroninio parašų rinkimo už referendumą dėl referendumo kartėlės sumažinimo nuo 300000 iki 100000 piliečių parašų.

Tad teismo sprendimu išsaugota konstitucinė piliečių teisė į referendumą ir jo iniciatyvą. Teismas patvirtino, kad ši konstitucinė piliečių teisė neturi būti pažeista. Šis neskundžiamas teismo sprendimas privalo būti vykdomas. Tačiau teismas neišaiškino, kokia referendumo įstatymo redakcija galioja nuo š.m. liepos 1 d., ar jokia negalioja.

VRK jau patvirtino, kad š.m. liepos 21 d. 14 val. išduos lapus parašams rinkti ir suteiks prieigą elektroniškai pasirašyti dėl šios referendumo iniciatyvos.

Tačiau negalime sustoti. Seimas ir Vyriausybė nepaliauja ignoruoti Tautą ir stebinti vis naujais šokiruojančiais sprendimais. Tačiau valdžia turi įsisąmoninti, kad įstatymus Lietuvoje priiminėja ne tik Seimas, bet ir Tauta, balsuodama referendume.

Iki š.m. liepos 1 d. nepavyko įteisinti referendumo iniciatyvos dėl konstitucinio įstatymo dėl Seimo rinkimų. Todėl paruošta nauja referendumo iniciatyva dėl Konstitucijos 55 ir 59 straipsnių pakeitimo, nustatant, kad Seimo nariai renkami tik vienmandatinėse apygardose. Šiuo įstatymu būtų skelbiami ir pirmalaikiai Seimo rinkimai, nes nuo 1996 m. vykstantys Seimo rinkimai dėl jų vykdymo daugiamandatėje ir vienmandatėse apygardose pažeidžia Konstitucijos 55 straipsnio reikalavimą dėl lygios rinkimų teisės.

Kviečiame piliečius ir organizacijas aktyviai dalyvauti ne tik renkant parašus už referendumą dėl referendumo kartėlės sumažinimo nuo 300000 iki 100000 piliečių parašų, bet ir drauge pradėti referendumo iniciatyvą dėl Seimo rinkimų tik vienmandatėse apygardose ir dėl pirmalaikių Seimo rinkimų.

Tai mūsų bendras tikslas, nes neturime tarpusavyje dalintis valdžios mums kuriamomis bėdomis. Mes turime keisti valdžią, jei ji veikia prieš Tautą, ir patys priiminėti įstatymus referendumuose.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 856

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. Erika    -  2021-07-16, 13:00

    ištaisykite klaidą – ne „EFERENDUMŲ”, o „REFERENDUMŲ”

    Atsakyti į šį komentarą
    • Vygandas    -  2021-07-19, 18:13

      Šaunuoliai. Mes privalome surinkti parašus dėl referendumo, vienmandačių ir svarbiausia – šio Seimo paleidimo į laisvę, nes jie ne už LIETUVĄ…

      Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Iš tiesų, paskaičius galima taip pamanyti. Kita vertus, greta yra Kuolio tekstas apie tai, kas...

Manau, kad Vaitkaus komanda šitokiu būdu patys sau kuriasi piarą? Klounai...

nacistui putinui.......

Hm

Maskvoje sutelkta daugiausiai oro gynybos, bet yra daug visiškai nesaugomų ir vertingų taikinių, tai ten...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...