infa.lt

Vilniaus Plytinės kartodromui beveik pusė amžiaus

28 balandžio
07:27 2016

Sen akartingo varžybų nuotrauka

1967 metų balandžio 28 dieną „Vilniaus miesto darbo žmonių deputatų tarybos vykdomasis komitetas“ priėmė nutarimą Senosios plytinės gatvėje skirti sklypą kartodromo statybai. Ši data laikoma Plytinės kartodromo gimtadieniu.

Tais laikais kartingo sportas žengė tik pirmuosius žingsnius ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Tačiau po ketverių metų, 1971 m., čia jau vyko pirmosios lenktynės. Nuo to laiko šis objektas žinomas kaip Plytinės kartodromas. Tai vienas moderniausių kartodromų Lietuvoje ir neabejotinai pats seniausias be pertraukų veikiantis kartodromas.

Tarybiniais metais tai buvo išskirtinai tik profesionalams skirtas sporto objektas. Lietuvai atgavus nepriklausomybę, lenktynių trasą okupavo ir mėgėjiško kartingo entuziastai bei lenktynių paslapčių besimokantys vaikai.

Kartingo akademija

Pasaulyje prasidėjus kartų mėgėjų judėjimui , ši populiarumo banga pasiekė ir Lietuvą. Plytinės kartodrome mėgėjiškų kartingų važiavimai vyksta jau dvidešimt metų – bet kuris žmogus gali išbandyti savo galimybes uždaroje lenktynių trasoje ir taip ne tik mokytis lenktynių pradmenų, bet ir tobulinti savo kasdienio vairavimo įgūdžius. Per du dešimtmečius automobilio valdymo techniką čia gerino kone kas trečias vilnietis ir nemaža dalis užsienio turistų, atvykstančių į Lietuvą. Dėl to Plytinės kartodromas tapo ne tik sportiniu, bet ir svarbiu visai šaliai socialiniu objektu. Šią funkciją kartodromo valdytojai siekia išsaugoti ir toliau plėtoti.

Kartu dabar tai yra ir moderniausia šalyje sporto varžyboms pritaikyta kartingo trasa, pasižyminti geriausia danga ir pačiomis moderniausiomis technologijomis.

Kartingo čempionatas

„Manau, kad mūsų kartodromas yra vienintelis visoje Lietuvoje, kuriame yra mažiausi skirtumai tarp kartingų. Daugumoje kartodromų šio sporto entuziastai skundžiasi, kad du tokie patys kartingai važiuoja labai skirtingai. Tuo tarpu mes stengiamės išlaikyti visą techniką kaip galima vienodesnę. Jeigu ir yra skirtumai, tai jie labai nedideli,“ – sako Plytinės kartodromo vadovas Aleksej Čerešniovyj.

VŠĮ „Plytinės kartodrome“ savo sportinį kelią pradėjo didžioji dauguma geriausių Lietuvos lenktynininkų, kurių vardai dažnu atveju geriau žinomi užsienio lenktynių trasose, o ne Lietuvoje.

Mėgėjų turnyras

„Kiekvienais metais stengiamės tobulinti ir lenktynių techniką, ir pačią trasą bei jos infrastruktūrą. Jei turėsim geras ir modernias kartingo trasas, sudarysime tinkamas sąlygas treniruotis, kelti meistriškumo lygį vaikams ir jaunimui, neabejoju, kad ateityje turėsime ne vieną gerą pasaulinio lygio lenktynininką, garsinantį Lietuvą toli už jos ribų,” – įsitikinęs vienas iš kartodromo Vilniuje steigėjų D. Jonušis.

Jau ne pirmus metus Plytinės kartodrome veikia vaikų kartingo akademija, kurioje moksleiviai mokosi ne lenktynių ir saugaus vairavimo paslapčių. Kasmet kelios dešimtys vaikų baigia akademiją, o kai kurie jų papildo ir profesionalių sportininkų gretas.

Mėgėjų turnyras 2

„Kartingo sportas – tai pirmoji pakopa į automobilių sporto viršūnę. Neatsitiktinai visi automobilių sporto karaliene laikomos „Formulės 1” pilotai savo kelią pradėjo būtent nuo kartų ir kartodromų. Nerasite nei vieno formulės piloto, kuris nebūtų pradėjęs savo karjeros būtent nuo šios sporto šakos,“ – sako D. Jonušis.

Šio objekto svarbą jaunimo užimtumo ir saugaus eismo keliuose gerinimui puikiai supranta ir Valstybinės institucijos, todėl palaiko ir pagal galimybes padeda, sako D. Jonušis.

Nors pilna apimtimi senojo kartodromo nepavyko išsaugoti. Pusiau teisėtais ar neteisėtais būdais Lietuvai atgavus nepriklausomybę buvo „prichvatizuota“ techninė bazė. Šalia kartodromo įsikūrusiuose pastatuose savo būstines turėjo visi Vilniaus automobilių sporto, kartingo ir motokroso klubai. Vieną dieną visi jie staiga buvo tikrąja to žodžio prasme išmesti į gatvę. Vietoj jų išaugo daugiabučiai, kurių gyventojai nevengia kartas nuo karto pasiskųsti galimai triukšminga kaimynyste.

Mėgėjų turnyras 3

Prieš keletą metų Plytinės kartodrome apsilankęs Tarptautinės automobilių sporto federacijos (FIA) prezidentas Jean Todt, anksčiau daug metų vadovavęs Formulės 1 „Ferrari” ekipai, džiaugėsi, kad Plytinės kartodromas yra vienas moderniausių regione ir puikiai jį įvertino.

Jean Todt

Kiekvienais metais Plytinės kartodrome vyksta iki šimto įvairių varžybų, renginių ir lenktynių, kuriose dalyvauja keli tūkstančiai būsimų ir esamų profesionalių lenktynininkų.

Kartingo akademija

VŠĮ „Plytinės kartodromo“ vadovybė ir daugybė šio sporto entuziastų neabejoja, kad kartodromas ir toliau tobulės, gerins savo infrastruktūrą, jame galės savo vairavimo įgūdžius tobulinti visi norintys ir jis išaugins dar ne vieną žinomą visame pasaulyje lenktynininkų kartą.

racing.lt

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 208

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......