infa.lt

Rusijos užsienio reikalų ministerija skelbia apie pasaulinės ekonominės sistemos sunaikinimo grėsmę

02 birželio
08:04 2021
Sergejus Lavrovas

youtube kadras

Rusijos užsienio reikalų ministerija skelbia apie pasaulio ekonominės sistemos sunaikinimo grėsmę, susijusią su galimu šalies atjungimu nuo SWIFT bankinės perdavimo sistemos, praneša euronews. Tai buvo užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo žodžiai po susitikimo su kolegomis iš BRICS šalių. Jis pabrėžė, kad Maskva ketina ir „toliau imtis visų būtinų priemonių“ savo interesams apginti.

„Mes nesuinteresuoti sunaikinti tarptautinės pinigų sistemos veikimo mechanizmų, visos tarptautinės ekonominės sistemos … tačiau, kadangi tokios grėsmės įgarsinamos, esame priversti daryti išvadas”, – pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Pasak Lavrovo, Rusija stengiasi aktyviau naudoti atsiskaitymus nacionaline valiuta, bendraudama su partneriais BRICS ir Eurazijos ekonominėje sąjungoje. Jis įsitikinęs, kad tai sustiprina dvišalių santykių patikimumą „bet kokiomis aplinkybėmis“. Anksčiau ministras kalbėjo apie vyriausybės priemonių rengimą iškilus problemoms dėl Rusijos prieigos prie SWIFT sistemos ir laisvosios prekybos mainų apribojimų.

Grėsmės komunikacijai

Europos Parlamentas ypač ragina atjungti Rusijos finansines struktūras nuo prieigos prie pasaulio tarpbankinių finansinių ryšių kanalų sistemos SWIFT. Jos rezoliucijoje sakoma, kad tai gali tapti vienu iš spaudimo Maskvai instrumentų kartu su „Nord Stream 2“ statybų sustabdymu, sankcijomis „Rosatom“ ir įtakingiems Rusijos milijardieriams.

Tokiu būdu, aiškina dokumento autoriai, Europos šalys galėtų reaguoti į naujausius su Rusija susijusius skandalus. Kalba eina apie Aleksejaus Navalno apnuodijimą ir įkalinimą, apie ginkluotųjų pajėgų dislokavimą Rusijos ir Ukrainos pasienyje ir apie sprogimus Čekijos ginklų sandėlyje Vrbeticoje, dėl kurio kaltinamos Rusijos specialiosios tarnybos.

Savo ruožtu aukščiausias ES atstovas Josepas Borrellas teigė, kad ES neturi galimybės sustabdyti „Nord Stream 2“ statybų ar atjungti Rusiją nuo SWIFT.

Rusiškas SWIFT analogas

Kremlius pareiškė, kad jie negali atmesti atjungimo nuo tarpbankinės sistemos grėsmės, o Rusijos užsienio reikalų ministerija pabrėžė būtinybę atsisakyti Vakarų mokėjimo platformų. Anksčiau būtent taip buvo pagrindžiamas Rusijos mokėjimo sistemos „Mir“ sukūrimas.

2019 m. pradžioje, Rusijos Centrinio banko vadovė Elvira Nabiullina pranešė apie nacionalinės finansinių pranešimų perdavimo sistemos (SPFS) sukūrimą, kuri yra lyg SWIFT „vidinis analogas“. Pasak Nabiullinos, tūkstančiai didžiausių organizacijų daugelyje pasaulio šalių yra susijusios su SPFS.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 369

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kuo skiriasi KGB/VSD nuo p..dos? Ogi niekuo. Vienas "neteisingas" judesys liežuviu ir tu jau subinėj!!!...

Konservatorių vykdomas manau korupcinis sandėris ir perleidimas mūsų krašto gynybos į privačias užsienio karo pramoninkų...

Manau, kad Anušauskas atsistatydino todėl, kad nesutiko su kažkokios milžinės karo kompanijos (kurios jis neįvardijo),...

Labai ačiū autoriui už pasidalinimą tomis mintimis, kurias savo galvose ir širdyse nešiojosi Universitetą kūrę...

Iš tiesų, paskaičius galima taip pamanyti. Kita vertus, greta yra Kuolio tekstas apie tai, kas...

Manau, kad Vaitkaus komanda šitokiu būdu patys sau kuriasi piarą? Klounai...