infa.lt

Sieks reabilituoti Dantę po 700 metų

13 kovo
08:44 2021

Paminklo Dantei fragmentas

Dantės Alighieri „Dieviškoji komedija” laikoma vienu didžiausių pasaulinės literatūros šedevrų. Tačiau jos autorius vienu metu buvo apkaltintas korupcija ir ištremtas iš gimtosios Florencijos, kur niekada taip ir negrįžo, rašo euronews.

Po septynių šimtmečių Italijos teisininkai nusprendė pasiekti poeto ir mąstytojo reabilitacijos. Jie ketina įrodyti, kad Dantės teismas buvo politizuotas ir šališkas.

Teisės profesorius Alessandro Traversi yra vienas iš šios iniciatyvos bendraautorių:

„Mes rengiamės patikrinti bylą ne tik pagal šiandien visuotinai pripažintus teisinius principus, bet ir pagal to meto įstatymus, ar tas nuosprendis buvo paskelbtas kaip teisingo teismo rezultatas, ar jis buvo pagrįstas politine potekste ir tapo įrankiu pašalinti keliantį daug nepatogumų priešininką, koks buvo Dante to meto juodiesiems gvelfams, nugalėjusiems baltuosius gvelfus“.

Dantė priklausė būtent baltiesiems gvelfams, kurie kovojo dėl valdžios Florencijos Respublikoje XIV amžiaus pradžioje. Nugalėtojai – juodieji Gvelfai – surengė teismą Dantės ir jo partijos nariams.

Naujame teismo posėdyje, kuris numatytas gegužės 21 d., dalyvaus Dantės palikuonis grafas Sperello di Serego Alighieri ir teisėjo Kante Gabrielli, ištrėmusio poetą iš Florencijos, palikuonis Antoine’as de Gabrielli.

„Florencijos miesto valdžia mano protėvio vardu atsiprašė už tai, ką jis padarė, – sako Antoine’as de Gabrielli. – Taigi aš susisiekiau su miesto rotuše ir paklausiau (žinoma, juokaudamas): „Kokia teise remdamiesi jūs atsiprašote už mano protėvį? Juk jei jis nebūtų ištrėmęs Dantės iš Florencijos, Dantė niekada nebūtų parašęs „Dieviškosios komedijos“.

Italijos įstatymai leidžia bet kurias teismo bylas peržiūrėti be senaties termino, jei jose paaiškėja naujų faktų. Grafas Alighieri tikisi sulaukti reabilitacijos iki garsiojo protėvio 700-ųjų mirties metinių.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 218

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tomai, negalima taip negražiai atsiliepti apie mūsų dabartinėje valdžioje esančius buvusius komunistus vei įslaptintus KGB...

Okupacijos laikų kolaborantas su daugiau kaip 30 m. narystės TSKP stažu man ne autoritetas. Kandidatas...

2030 m. paties seimo gali nebūti. Bus eurosojūzo vietinė taryba....

Blazyte, laiskas keisti straipsniu fotografijas, ta su raudona ir su violetine jau smarkiai nusidevejo, reiktu...

o kiek žmonių psichologine prievarta buvo verčiami skiepytis " išmes iš darbo", "negalėsi maisto nusipirkti...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....