infa.lt

Marsaeigis „Perseverance” sėkmingai nutūpė Marse

19 vasario
12:44 2021
Pergalė NASA

Džiaugsmo momentas. NASA’s Perseverance Mars Rover

JAV aviacijos ir kosmoso agentūros (NASA) marsaeigis Perseverance (Atkaklumas) saugiai nusileido Marse. Automatinis kosminio aparato nusileidimas – paskutinis šešių mėnesių kelionės etapas – truko 7 minutes. Agentūra jas pavadino „septyniomis siaubo minutėmis“.

„Šis nusileidimas yra vienas iš tų posūkių NASA, JAV ir kosmoso tyrinėjimams visame pasaulyje, kai žinome, kad esame atradimų smaigalyje ir, taip sakant, jau drožiame pieštukus, kad galėtume perrašyti vadovėlius“, – sakė vykdantis NASA administratoriaus pareigas Steve Yurchik.

Didžiausias ir pažangiausias NASA marsaeigis nusileido į Jezero kraterį, įsijungė ir iškart perdavė pirmąsias Raudonosios planetos paviršiaus nuotraukas į Žemę.

Šiuo metu Perseverance testuoja borto įrangą, kas užtruks kelias savaites. Tada aparatas pradės dvejus metus truksiantį mokslinį Jezero kraterio, kuriame anksčiau buvo aptikta buvusi upės delta, įtekanti į ežerą, tyrimą. Mokslininkai mano, kad krateryje galėjo išlikti gyvybės pėdsakai.

„Ši misija pati savaime yra neįtikėtina. Tai ne tik apie mokslą, technologijas ir pavyzdžių gavimą, bet ir daug daugiau – tai Marso tyrimo planai, siekis suprasti Marsą, jo evoliuciją ir paruošti galimą žmogaus nusileidimą. Kol kas tai tik pirmas žingsnis, bet tai didžiulis žingsnis “, – sakė Yurchikas.

Marsaeigis „Perseverance“ buvo paleistas 2020 metų liepos 30 dieną iš Kanaveralo kyšulio. Per 203 dienas prietaisas nuskriejo 472 milijonus kilometrų. Tai jau penktasis marsaeigis, kurį NASA atsiuntė tyrinėti Raudonosios planetos. Tačiau šios misijos išskirtinumas yra tame, kad tai yra pirmoji kelionė pirmyn ir atgal.

Erdvėlaivis į Marsą pristatė mėginių surinkimo sistemą, kuri pakuos uolienas ir nuosėdas, kad jas būtų galima gabenti į Žemę būsimų misijų metu. Marsaeigis turėtų užpildyti apie 40 dėžių grunto mėginiais.

Kartu su „Perseverance“ Marsą tirs „Hope“ zondas, kurį į planetą atsiuntė Jungtiniai Arabų Emyratai, ir Kinijos į orbitą atsiųstas „Tianwen-1“ – jo marsaeigio nusileidimas numatytas 2021 metų gegužę.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 144

Žymos:

Atsiliepimų 2

  1. 2 IN 1 the same shit    -  2021-02-19, 16:04

    propagandos frontuose – ir vėl JAV ir kinija

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Robertas    -  2021-02-19, 22:12

    Kas gali paneigti kad tai ne eilinis montazas? Kaip zinome, amerikieciai jau karta nufilmavo holivude, neva issilaipinima menulyje.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Laukiu ŠS šulo fantomaso rašinėlio šia tema....

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....