infa.lt

Kaip gydyti rožę – odos ligą – namų sąlygomis

04 lapkričio
11:42 2020

Rožė ant rankos

Virusinio pobūdžio liga, dažnai pasikartojančio pobūdžio. Priežastis ir pagrindinis sukėlėjas yra streptokokas. Perdavimo kelias kontaktinis užsikrėtimas. Sveikam žmogui nepageidautina kontaktuoti su sergančiu rože (erysipelas). Simptomai – odos plotų, dažnai veido ar kojų paraudimas, karščiavimas, intoksikacija. Dažniausiai liga yra gydoma. Kaip gydyti erysipelas, gydytojas nusprendžia kiekvienu konkrečiu atveju individualiai, juk ši odos liga turi daug simptomų ir formų, todėl vystosi įvairiai.

Kas yra rožė

Rožė (erysipelas) žmonėms buvo žinoma jau seniai. Senovės graikų autorių darbuose rastas odos patologijos aprašymas. A grupės beta-hemolizinio streptokoko patologijos sukėlėjas buvo išskirtas 1882 m. Erysipelas yra odos infekcija, kuriai būdingi intoksikacijos simptomai, karščiavimas, raudoni uždegimo židiniai ant epidermio ir gleivinės. Ligos komplikacijai būdingi sunkūs infekciniai minkštųjų audinių pažeidimai, kurie greitai progresuoja lydimi sunkios organizmo intoksikacijos

A grupės streptokokai yra ne tik rožės infekcijos, bet ir kitų odos ligų (osteomielito, furunkulių, flegmonų, abscesų) priežastis. Bakterijos patenka į odą iš išorės. Žaizdos, įbrėžimai, įtrūkimai ar nedideli sužalojimai yra vartai streptokokinei infekcijai. Du pagrindiniai užsikrėtimo rože keliai yra oro-lašelinis ir kontaktinis. Uždegiminis procesas veikia dermą – odos dangos karkasą. Liga lokalizuojasi gleivinėje, ant kūno, rankų, kojų, veido, tarpvietėje ar ant kapšelio.

Kaip rožė atrodo

Moterys rože serga dažniau nei vyrai. 60% atvejų liga išsivysto vyresniems nei 40 metų žmonėms. Kaip atrodo rožė? Pirma, gleivinėje ar ant odos atsiranda maža raudona dėmė. Per kelias valandas ji virsta aiškiai apribotu uždegimu dantytais kraštais. Pažeistos srities epidermis yra karštas, palpuojant vidutiniškai skausmingas. Kartu su paraudimu išsivysto limfinė edema, plintanti už dėmės ribų.

Toliau uždegimo židinyje išsivysto pūslelės, kurios po tam tikro laiko savaime sprogsta. Iš jų vyksta skysčio nutekėjimas, po ko atsiranda paviršinės žaizdelės. Jei pūslelės išlaiko vientisumą, – jie palaipsniui išdžiūsta, formuodami rudas arba geltonas pluteles. Likutiniai rožės pasireiškimai, kurie stebimi savaites ar net mėnesius, – tai pigmentacija, odos patinimas, sausos, tankios plutos pūslelių vietoje.

Kojų rožės gydymas vaistais

Ši liga dažniausiai gydoma vaistais. Kartu su antibiotikais atliekama imunomoduliuojanti ir (arba) desensibilizuojanti terapija. Kadangi kenksmingi mikroorganizmai savo gyvybinės veiklos metu išskiria toksinus, jie gali sukelti pacientui alergiją. Siekiant užkirsti kelią alerginių reakcijų vystymuisi gydant erysipelas, pacientams skiriami antihistamininiai preparatai.

Rožė ant kojos

Dažnai patologija vystosi ant apatinių galūnių. Kaip gydyti rožę ant kojos? Jei liga paveikė galūnę, ūminė ligos pradžia gali pasireikšti tik po savaitės. Žmogui gali staiga pasireikšti tokie ligos simptomai kaip raumenų skausmai, migrena, didelis karščiavimas (iki 40 ° C), bendras silpnumas. Dažnai diagnozė nustatoma be atskirų analizių pagal bendrą regimųjų požymių visumą. Kojos rožės gydymas atliekamas vaistais tiek stacionare, tiek ambulatoriškai.

Antibiotikai esant rožės uždegimui

Remiantis statistika, erysipelas yra ketvirta pagal dažnumą infekcinė liga. Kaip gydoma rožė ? Antibiotikai buvo ir tebėra prioritetu kovojant su šia infekcija. Kursą apskaičiuoja gydytojas, atsižvelgdamas į ligos formą ir antibakterinį vaistą. Iškart po to, kai pradedama vartoti antibiotikus nuo rožės, infekcijos plėtra sumažėja, kūno temperatūra normalizuojasi. Erysipeloms gydyti naudojami 1 ar 2 kartos antibakteriniai vaistai – cefalosporinai (Cedex, Suprax, Wercef) ir penicilinai (Retarpen, Benzylpenicillin, Ospin).

Tepalai nuo kojos rožės uždegimo

Gydant ankstyvosios stadijos rožę ant kojos, pastos išoriniam naudojimui netaikomos. Kai ligos forma pereina į pūslelinę, tada skiriamas Ichthyol arba Viišnevskio tepalas. Puikius rezultatus sveikimo etape teikia „Naftalan“ priemonė. Ichtiolio tepalas, skirtas kojos rožei, greitai padeda atsikratyti niežulio, minkština suragėjimą, veiksmingai gydo žaizdas, provokuodamas greitą odos atsinaujinimą.

Vaistas turi priešuždegiminį ir antiseptinį poveikį. Rožei skirtą priemonę būtina tepti paveiktoje vietoje, bet ne gryna forma, o lygiomis proporcijomis su glicerinu. Mišinys įtrinamas plonu sluoksniu, tada padengiamas 3-4 sluoksniais sulankstyta marle. Tvarstis tvirtinamas pleistru. Jis turi būti keičiamas bent tris kartus per dieną. Procedūra atliekama tol, kol užgis atviros žaizdos.

Višnevskio tepalas

Kaip gydyti rožę su Visšnevskio tepalu? Vietinio paskyrimo preparatas taip pat vadinamas balzaminiu linimentu. Produkte yra trys komponentai: kseroformas, beržo degutas ir ricinos aliejus. Dabar pastaroji medžiaga dažnai keičiama žuvų taukais. Višnevskio tepalas turi ryškų priešuždegiminį ir antiseptinį poveikį. Gydant odos patologijas, jis padeda atkurti epidermį, pagreitina gijimo procesą, turi džiovinimo, niežėjimą mažinančias, anestezines savybes.

Nesant recidyvų, Višnevskio tepalas skiriamas rožei gydyti. Vaistas skatina eksudaciją ir pūslių plyšimą. Ant marlės tvarsčio užtepkite ploną tepalo sluoksnį, po kurio jį reikia uždėti ant pažeistos odos vietos. Kompresas keičiamas kartą per 12 valandų. Kadangi priemonė gali išsiplėsti kraujagysles, gydytojai nerekomenduoja jos naudoti esant sunkioms rožės formoms.

Rožės gydymas liaudiškomis priemonėmis

Pradiniu rožės periodu, kai tik pradeda formuotis pūslelės, galite pabandyti pašalinti infekciją liaudies receptais, tačiau tik pasikonsultavę su specialistu. Kojos rožės gydymas namuose atliekamas propoliu arba kiaulienos taukais. Norint sustabdyti ligos plitimą, šiomis medžiagomis reikia sutepti pažeistas vietas ir dar 2–5 cm odos aplink. Be to, rožės gydymas liaudies gydymo priemonėmis apima tokių dalykų naudojimą kaip:

Kalanchoe sultys. Gydant rožę, naudojami augalo stiebai ir lapai. Juos reikia trinti, kol susidarys vienalytė reta masė, o tada išspausti sultis. Joms duodama nusistovėti šaltyje, po to jos filtruojamos, konservuojamos su alkoholiu iki 20% stiprumo. Rožės gydymui servetėlė sudrėkinama Kalanchoe sultyse, vienodai praskiestose su novokaino tirpalu (0,5%), tada dedama ant uždegimo vietos. Po savaitės simptomai išnyks.

Gyslotis. Augalo lapus reikia smulkiai supjaustyti, suminkyti, tada sumaišyti su medumi santykiu 1: 1. Po to porą valandų mišinį reikia virti ant silpnos ugnies. Gydant rožę pridėkite su tvarsčiu ant uždegimo vietos, keisdami jį kas 3-4 valandas. Taikyti priemonę iki pasveikimo.

Varnalėša. Reikia nuskinti šviežius augalo lapus, nuplauti kambario temperatūros vandeniu, sutepti šviežia namine grietine, pridėti prie žaizdos tvarstį. Kompresą, nepriklausomai nuo intoksikacijos laipsnio, keisti 2–3 kartus per dieną.

Rožės uždegimo profilaktika

Gydyti rožę sudėtinga, jei pacientas serga tokia liga kaip cukrinis diabetas, kai vyksta mažų kraujagyslių atmirimas, sutrinka limfa ir kraujotaka. Laikantis asmens higienos taisyklių, ypač gydant odos patologijas, galite išvengti užsikrėtimo infekcija ir jos pasireiškimo. Rožės prevencija apima:

  • Savalaikį ligos židinių gydymą. Kraujotakoje psklindančios bakterijos gali susilpninti imunitetą ir sužadinti rožę.
  • Dažnai praustis duše. Rekomenduojamas kontrastinis apsipylimas bent kartą per dieną esant dideliam temperatūrų skirtumui.
  • Naudokite dušo želę arba muilą, kurio pH yra ne mažesnis kaip 7. Pageidautina, kad produkte taip pat būtų pieno rūgšties. Tai sukurs apsauginį sluoksnį ant odos, naikinantį patogenines bakterijas ir grybelį.
  • Venkite sušutimo. Jeigu oda raukšlėse nuolat drėgna – naudokite vaikiškus miltelius.

Atsakomybės apribojimas:

Šią medžiagą infa.lt paskelbė tik susipažinimo tikslu ir neprisiima atsakomybės už jos taikymo praktiškai pasekmes. Prieš imdamiesi daryti kažką, kas susiję su jūsų sveikata – pasitarkite su savo gydytoju ar vaistininku.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 22 192

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
    Arvydas Akstinavičius. Šalin rankas nuo „Sodros“!

Arvydas Akstinavičius. Šalin rankas nuo „Sodros“!

atsiliepimų 7 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Iš debatuose dalyvavusių pretendentų išskirčiau du: E.Vaitkų ir I.Vėgėlę

Gintaras Furmanavičius. Iš debatuose dalyvavusių pretendentų išskirčiau du: E.Vaitkų ir I.Vėgėlę

atsiliepimų 11 Skaityti visą įrašą
    Darius Kuolys. Liūdni ženklai – ir Akademijai, ir Respublikai

Darius Kuolys. Liūdni ženklai – ir Akademijai, ir Respublikai

atsiliepimų 2 Skaityti visą įrašą
    Ciklopai

Ciklopai

atsiliepimų 4 Skaityti visą įrašą
    Techniškai valdydami informacinę erdvę Vakarai vis tik praranda ideologinę įtaką – kodėl?

Techniškai valdydami informacinę erdvę Vakarai vis tik praranda ideologinę įtaką – kodėl?

atsiliepimų 8 Skaityti visą įrašą
    „Karas” tarp Izraelio ir Irano užsibaigė „netikėtai”, kaip ir prasidėjęs

„Karas” tarp Izraelio ir Irano užsibaigė „netikėtai”, kaip ir prasidėjęs

atsiliepimų 2 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Žirgų ar prezidentinių rinkimų lenktynės?

Gintaras Furmanavičius. Žirgų ar prezidentinių rinkimų lenktynės?

1 atsiliepimas Skaityti visą įrašą
    Jolanta Blažytė. Kūrėjai

Jolanta Blažytė. Kūrėjai

atsiliepimų 4 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Nuo nieko nepriklausomi Lietuvos biudžeto „vartotojai”

Gintaras Furmanavičius. Nuo nieko nepriklausomi Lietuvos biudžeto „vartotojai”

atsiliepimų 3 Skaityti visą įrašą
    Linas Karpavičius. Apie gamtos pabudimo ir metų užbaigtuvių šventes

Linas Karpavičius. Apie gamtos pabudimo ir metų užbaigtuvių šventes

atsiliepimų 2 Skaityti visą įrašą
    „Areštuokite mane”: Džoana Rouling metė iššūkį policijai dėl naujojo neapykantos nusikaltimų įstatymo

„Areštuokite mane”: Džoana Rouling metė iššūkį policijai dėl naujojo neapykantos nusikaltimų įstatymo

atsiliepimų 5 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Stambulo konvencija ir nuomonės formuotojai

Gintaras Furmanavičius. Stambulo konvencija ir nuomonės formuotojai

atsiliepimų 3 Skaityti visą įrašą
    Valdas Vižinis. Kai bandai apmąstyti išties svarbius dalykus

Valdas Vižinis. Kai bandai apmąstyti išties svarbius dalykus

atsiliepimų 5 Skaityti visą įrašą

Kai pabega is afrikos nuo karo i europa, jiems prieglobstis, pagalba nes bega nuo karo...

Pirmas klausimas kokiu iskasenu Nigeris turi, ekonomikos sprogimas neivyko o atvirkščiai? :D...

kai neliks ukrainiečių žudys baltijos šalis...

Sirijos, Afganistano, Irako ir kiti pavyzdžiai rodo, kad kaip tik jankių buvimas labai padidina pabėgėlių...

A

Be problemu,gali US išeiti.Bet kai kils neramumai ir pilietinus karas, pabėgėlius irgi ruskiai pas save...

Biurokratinis šūdas...

„osobo ne………..“ Sritis pavadinta pagal miestą, kurio nėra. Reikia būti girtu rusų komisaru, kad tokią...