infa.lt

Armėnija paprašė Rusijos pagalbos dėl karo Kalnų Karabache. Rusijos URM atsakė – „Ne”

31 spalio
14:01 2020
Kalnų Karabache etninis armėnų karys aptarnauja patranką

Kovodamas su Azerbaidžano pajėgomis Kalnų Karabache, armėnų karys aptarnauja patranką. Šiandien jis jau žuvęs. | REUTERS

Spalio 31 d. Armėnijos ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas išsiuntė laišką Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kuriame pirmą kartą po konflikto Kalnų Karabache paaštrėjimo jis paprašė Rusijos pagalbos. Apie tai pranešama Armėnijos užsienio reikalų ministerijos (URM) tinklalapyje.

„Atsižvelgiant į karo veiksmų priartėjimą prie Armėnijos sienų, jau esamus pasikėsinimo į respublikos teritoriją faktus, ministras pirmininkas kreipėsi į Rusijos Federacijos prezidentą, kad šis nedelsdamas pradėtų konsultacijas dėl paramos rūšies ir jos dydžio nustatymo, kurią Rusijos Federacija galėtų suteikti Armėnijai, kad užtikrintų jos saugumą, remdamasi sąjungininkų santykiais tarp Armėnijos ir Rusijos apibrėžtais 1997 m. rugpjūčio 29 d. Draugystės, bendradarbiavimo ir savitarpio pagalbos sutarties 2 straipsniu “, – pranešama URM portale.

Savo ruožtu Rusijos užsienio reikalų ministerija pažymėjo, kad šiame etape Rusijos Federacija pagalbos Armėnijai suteikti negali.

„Pagal susitarimą Rusija suteiks Jerevanui visą reikalingą pagalbą, jei susirėmimai persikels tiesiogiai į Armėnijos teritoriją“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

1991 metais Kalnų Karabachas, palaikomas Armėnijos, paskelbė nepriklausomybę nuo Azerbaidžano. Tai paskatino karo veiksmus, kurie tęsėsi iki 1994 m. Ginkluotas konfliktas baigėsi pasirašius Biškeko protokolą dėl paliaubų ir ugnies nutraukimo, tačiau kartkartėmis tarp šalių kyla ginkluoti susirėmimai. Konflikto metu regione žuvo daugiau nei 30 tūkstančių žmonių. Azerbaidžanas Kalnų Karabachą laiko Armėnijos okupuota savo teritorija.

2020 m. rugsėjo 27 d. Kalnų Karabachas tapo didžiausio per pastaruosius metus ginkluoto konflikto tarp šių valstybių zona. Azerbaidžano gynybos ministerija apkaltino Armėniją „didele provokacija“, Azerbaidžano armijos pozicijų apšaudymu ir paskelbė „greito kontrpuolimo“ pradžią.

Armėnijos valdžia savo ruožtu pareiškė, kad Azerbaidžano kariuomenė pradėjo puolimą prieš Kalnų Karabachą. Konflikto metu šalys naudoja tankus, sunkiąją artileriją ir lėktuvus. Pranešama apie žuvusius ir sužeistus karius bei civilius.

Karo padėtis buvo įvesta tiek Armėnijoje, tiek kai kuriuose Azerbaidžano rajonuose. Abi konflikte dalyvaujančios šalys paskelbė mobilizaciją.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 160

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....