infa.lt

Nuo spalio – naujas kompensuojamųjų vaistų sąrašas

29 rugsėjo
07:10 2020

Nuo spalio 1 dienos įsigaliosiančiame naujajame kompensuojamųjų vaistų kainyne įrašyta 2105 vaistai – septyniomis dešimtimis daugiau nei buvo iki šiol. Kainyne – 124 nauji vaistai prekiniais pavadinimais, kurių iki tol nebuvo. Svarbu ir tai, kad 47 vaistai nuo spalio nebebus išrašomi kaip kompensuojamieji, jie keičiami kitais.

Palyginti su 2020 metų III ketvirčio analogišku kainynu, naujajame sąraše sumažėjo 684 vaistų bazinės kainos, 1284 – išliko nepakitusios, 13 – padidėjo. Vaistų tiekėjai sutiko padaryti nuolaidas daugiau kaip 300 į kainyną įrašytų vaistų. Į sąrašą nepateko 69 vaistai, buvę III ketvirčio kompensuojamųjų preparatų sąraše.

Skaičiuojama, kad naujasis kainynas per šių metų IV ketvirtį  Privalomojo sveikatos draudimo fondui (PSDF) leis sutaupyti apie 800 tūkst. eurų. Šios lėšos ir toliau bus naudojamos naujiems, inovatyviems vaistams kompensuoti.

Siekiant užtikrinti nenutrūkstamą pacientų gydymą dalis vaistų – 254, nors ir neatitiko paciento priemokai taikomų reikalavimų, Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisijos (Komisijos) sprendimu, liko ir naujajame kainyne. Šie vaistiniai preparatai laikomi būtinaisiais ir jų nėra galimybės pakeisti kitais. Daugiausia tai vieno gamintojo vaistai, biologiniai ir panašaus terapinio poveikio vaistai, taip pat – sudėtiniai preparatai.

Įvertinus Komisijos nuomonę, priimtas sprendimas, kad 47 vaistai nuo spalio 1 d. nebebus išrašomi kaip kompensuojamieji, juos bus galima įsigyti tik su tęstiniais receptais: 36 vaistus išrašytus iki liepos 1 d., 11 vaistų – iki spalio 1 d. (tarp jų yra preparatų nuo hipertenzijos, cukrinio diabeto, alerginio rinito, antibiotikai ir kt.). Pabrėžtina, kad  visi  jie gali būti keičiami kitais esančiais kainyne kompensuojamaisiais vaistais.

Sprendimas atsisakyti šių preparatų priimtas todėl, kad jų paciento priemokos, gamintojui nesumažinus kainos, neatitinka teisės aktų reikalavimų. Be to, kaip minėta, jie gali būti pakeisti kitais kompensuojamaisiais vaistais, todėl šių būklių gydymas iš esmės nepasikeis. Kol kas šie vaistai palikti kainyne, kad būtų galima juos įsigyti pagal jau išrašytus receptus.

Visą kainyną galima pasižiūrėti čia

Preparatų, kurie nuo spalio 1 d. nebus išrašomi kaip kompensuojamieji, sąrašą rasite čia.

Kompensuojamųjų vaistų kainynas Lietuvoje sudarinėjamas keturis kartus per metus. Kaip ir daugelyje Europos šalių tai leidžia geriau gyventojus aprūpinti būtinais medikamentais, taip pat atsiranda galimybė mažinti kompensuojamųjų vaistų kainas ir pacientų mokamas priemokas už juos.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 59

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...