infa.lt

Bėk, Janutiene… bėk!

16 rugsėjo
21:00 2020
Rūta Janutienė

Facebook nuotr.

Žurnalistė Rūta Janutienė savo Facebook paskyroje pasidalino sekančio turinio tekstu, kuriame aprašo savo persekiojimo epopėją iš teisėsaugos ir net VRK pusės. Ir pastebi, jog visas tas persekiojimas suaktyvėja priešrinkiminiu metu, kai ji kažkur susirengia kandidatuoti. Niekas tuo stebėtis neturėtų, nes Lietuva, tokia šalis, kur „teisingumas” vykdomas tik tada, jei tai kažkam neša naudą. Ypač priešrinkiminiu periodu. Visas tekstas:

Šiandien VRK „svarstys” mano teisinės neliečiamybės naikinimo klausimą tuo pačiu pretekstu, kaip prieš metus, kai kandidatavau Žiemgaloje.

Priminsiu, kad čia yra prieš 5 metus prasidėjusi byla, kai „Lietuvos ryto” žurnalistas Jančys ir mudvi su Saule Pauliuviene „Patriotuose” klausėme, kodėl STT nutraukė nusikalstamos veikos imitavimo modelį, kai 50 000 eurų kyšis pajudėjo link gavėjo. Kyšis buvo reikalaujamas Lietuvos banko aukšto pareigūno Vytauto Valvonio naudai.

Tačiau nusikalstamos veikos imitavimo modelis buvo staiga nutrauktas, suimtas tarpininkas, nors tereikėjo pasekti pinigus ir sugauti patį kyšininką. Mes klausėme, kodėl ir rodėme STT surinktus duomenis, tarp kurių buvo ir pokalbio tarp Valvonio ir vieno iš tarpininkų išklotinė.

Kai STT ir prokuratūra nusprendė kyšininko negaudyti, Valvonis teisėsi su Lietuvos rytu, reikalavo didžiulės sumos, bet gavo 10 kartų mažesnę, nes įrodėme viską, tik nesugebėjome pateikti minėto pokalbio garso įrašo.

Tada Lietuvos bankas pareikalavo iškelti bylas žurnalistams. Tai buvo 2015 metai. Nuo to laiko pasikeitė 4 prokurorai. Pirmasis bylą kelti atsisakė, tada buvo antras, trečias ir t.t.

Pernai buvo palaukta iki antro rinkimų turo dėl neliečiamybės naikinimo. Tada buvo sukeltas skandalas, apygardoje paskleista „žinia”, kad Janutienė nebekandidatuoja, nes ją suėmė dėl sunkaus nusikaltimo organizavimo.

Per šiuos metus tarp mano „neliečiamybių” naikinimo teisme buvo apklausti „net” keturi liudininkai, kurie patvirtino, kad to pokalbio išklotinę į redakciją Jančiui atvežė buvęs Lietuvos banko vadovas Kazys Radkevičius. Jis tą teisme paliudijo pats.

Kai byloje įvyko šis posūkis, Valvonis jau buvo evakuotas į ne ES šalį, į Moldovą. Gal tam, kad prokuratūrai pabudus ar pasikeitus politinei konjunktūrai jo iš ten nebūtų galima iškrapštyti?

Taigi, išsigalvojimas, kad žurnalistai tą dokumentą sukūrė patys, buvo paneigtas. Maža to, liudininkai teigė, kad jie matė Valvonio tiesioginius kontaktus su vienu iš tarpininkų tuo metu, kai vyko nusikalstamos veikos imitavimo modelis dėl kyšio prievartavimo.

Atrodo, kad viskas eina link tiesos, tačiau mano kolega Jančys neišlaikė jam mestų kaltinimų. Jis patyrė insultą, po to buvo dar blogiau, ir mes buvome arti to, kad jo netektume. Dėl jo sveikatos būklės teismo posėdžiai vyksta antroje dienos pusėje. Nors tai nėra joks teismas. Tai persekiojimas už profesinę veiklą, kuris nesibaigia jau penkerius metus.

Jančį gina valstybės skirtas advokatas, nes „Lietuvos rytas” savo žurnalisto gynyba nesirūpina. Dzin ir Žurnalistų sąjungai. Tokia lipni, gliti Baltarusija.

Šiandien pernykštė istorija vėl pasikartos. Tik šįkart teisėja nusprendė paankstinti Janutienės apdergimą. Ką padarysi, ją paskyrė Dalia Grybauskaitė, pasirinkdama ne pačią geriausiai egzaminą išlaikiusią kandidatę. Ji taip darydavo, o aš, savo nelaimei, kaip tik bylos kėlimo metu buvau išleidusi „Raudonąją Dalią”.

Taigi, šiandien VRK naikins mano teisinę neliečiamybę, ir tai yra labai keistas sprendimas, nes ta pati VRK ką tik skubos tvarka parūpino 1,8 milijonus Uspaskicho rinkimams, mat Darbo partija nukentėjo pirkdama kalinių balsus, finansuodama politiką iš ES paramos otkatų ir nežinia iš kur gautų „juodų” pinigų.

Aš, mano neliečiamybės naikinimui labai pritariu, nes mes su Uspaskichu negalime turėti tos pačios privilegijos. Aš kalinių balsų nepirkau, nusikaltimų nedariau, juodais pinigais kelio sau į politiką neklojau. Taigi, kas VRK požiūriu priklauso Daro partijai, man tikrai negali būti taikoma.

Kita vertus, teisinė neliečiamybė yra skirta apsaugoti nuo užsakomųjų korumpuotos arba kišeninės teisėsaugos veiksmų. Tačiau VRK net neketina tokio dalyko svarstyti. Jie jau parašė sprendimą ir netgi nustatė, kad aš padariau nusikaltimą, o šiandien 13 val. tiesiog įformins, nes Matijošaitytė Lietuvoje atlieka Putino ir Batkos rinkimų komisijų pirmininkų funkciją: imituoti rinkimus.

Paskaitykite nutarimą: ten žurnalistai, tiriantys korupcijos atvejį, yra įvardinti kaip nusikalstama gauja. Europos sąjunga jau ilgokai skatina Lietuvą šį BK straipsnį naikinti, nes jis yra specialiai taikomas žurnalistų persekiojimui. Tačiau jis toks patogus nepatogiems ir nesukalbamiems „bausti”.

Yra tik vienas skirtumas tarp mūsų ir baltarusių, rusų.

Ten yra laisva, drąsi, nepriklausoma žiniasklaida ir visuomenė, kuri tokiais atvejais stoja tiesos pusėje. Lietuvoje tokios nėra.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 610

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Zenonas J.    -  2021-02-11, 21:52

    Kodėl taip meluoti: „Ten yra laisva, drąsi, nepriklausoma žiniasklaida…”
    – o pas mus nėra? O Rūta Janutienė su vanagais, Vitalijus Balkus – tai ne žiniasklaida? ir dar kokia nepriklausoma. gaila, kad vos galą su galu suduria. atsiprašau, kad leidau sau paišdykauti.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Tikrai taip. Mes visi tapome įkaitais ir skaitmeniniais vergais. Baisu pagalvoti kas bus kai panaikins...

Rrr

Seksualiai neaktyvūs (bent vyrai) nuolat operuojasi prostatos vėžį, kartu su prostata, žinoma. Jų skaičius nuolat...

Seimo niekšai kalti, kad žmogus negali atlyginimo gauti popieriniais pinigais....

praktika rodo,kad hiperseksualus buna psichiniai ligoniai. O stai reciausias bet rafinuociausias seksas - auksto intelekto...

apie ta "tvarka"! Jos ir nebuvo. Stipresnis visada dare ka nori ir niekada nebuvo smerkiamas,jei...

pasaulio matymas nusvinta per 72 lytis! Branduoliu skilimas menkniekis,su sia praregejimo bomba palyginus!...

Jie eina link totolaus fantastinio rytojaus kur žmogus renkantis atstova valdžioje tampa ju vergas, skaičius...