infa.lt

A. Veryga paskelbė apie planus sekti savus piliečius, esą sergančius koronavirusu. Ir kas iš to gausis

22 birželio
09:30 2020

koronos programėlė telefone

Valdžios planai sekti sergančius koronavirusu žmones ir įspėti apie tai šalia jų esančius sveikuosius mobiliosios programėlės pagalba, panašūs į vaiko, susižavėjusio mobiliaisiais žaidimais būseną – kai kritinio mąstymo nebelieka, o štai ateities vizijos kelia lyg ant sparnų.

Bet, apie viską iš eilės.

LNK laida prasideda nuo žodžių, jog paprasčiausi susitikimai su draugais ar buvimas viešumoje gali keistis iš esmės

Mat Lietuvoje jau labai greitai gali atsirasti mobilioji programėlė, kuri, esą, kitiems praneštų apie šalia esantį koronavirusu užsikrėtusį asmenį.

Aurelijus Veryga:

Ji mato nedideliu atstumu esančius telefonus ir gali fiksuoti laiką kiek telefonas buvo greta. Reiškia, jeigu žmogus buvo greta kito 15 minučių arba ilgiau, ir nedideliu atstumu – tai jau yra laikoma aukšta rizika dėl galimo viruso perdavimo, tvirtina SAM vadovas.

Balsas už kadro:

Koronavirusu užsikrėtęs asmuo turėtų savo noru įsidiegti programėlę ir įsijungti Buetooth ryšį, dėsto balsas. Visi šalia tokio asmens esantys žmonės gautų pranešimą apie sergantieji. Anot A. Verygos – ją planuoja įsidiegti latviai ir estai.

A. Veryga teigia, jog galimybė jas derinti matyt bus ir su kitomis valstybėmis (t.y. jis net nežino, kokia ta programa bus), nes paskubėjus ir susikūrus kažką savito, gali būti sudėtinga integruoti su kitomis šalimis integruoti. (klausimas – prie ko čia lietuviai ir kitos šalys? – infa.lt)

Ateina tos technologijos, dėsto SAM vadovas, ateina tas daugiau-mažiau bendras supratimas… (O toks įspūdis, jog supratimo kaip tik ir nėra – infa.lt)

Tai dabar reikėtų panagrinėti ką seks ta programėlė. A. Veryga sako, jog ją turėtų įsidiegti sergantis koronavirusu (savanoriškai) ž,ogus, kad kiti žinotų, jog šalia jų yra užkrato nešiotojas.

Bet jau net ir darželinukai žino, kad sergantys koronavirusu ir net tie, kuriems yra pasireiškę simptomai, nustatyta diagnozė ar net pabuvoję vienoje patalpoje su užsikrėtusiuoju turi saviizoliuotis ir nekelti kojos iš namų, o rimtesniais atvejais – gulėti ligoninėje. Tai kam jiems ta programėlė, sukurta už mokesčių mokėtojų pinigus ir galinti integruotis net su kitų šalių kuo? (duomenų bazėmis? – mes savo piliečių duomenis perduosime kitoms šalims?), kai jie pagal įstatymą neturi teisės iškelti kojos iš namų, nes gresia rimti nemalonumai ir net baudžiamoji atsakomybė.

Bet kažkas (nerodysime pirštais kas) tikisi, jog toks žmogus prispirtas reikalo ir išėjęs iš namų su savim nešiosis telefoną su programėle, prikišančiai įrodančia, jog jis pažeidė įstatymą ir išėjo iš savo saviizoliavimosi vietos, iš kur neturėjo teisės net kojos iškelt? Koks naivuolis gali to tikėtis?

Nebent sveikatos ministras žada atšaukt tą nurodymą privalomai sėdėti namuose ir leisti koronavirusu sergantiems laisvai vaikščioti gatvėmis sėjant užkratą, pasitikint įspėjimo programėle, kurios įspėjimo triukšmingoje gatvėje ar grojant garsiai muzikai žmogus gali ir neišgirsti.

Tokiu atveju užsikrėtus jau galima būtų paduoti į teismą patį Verygą, kaip atidariusį Pandoros skrynią ir leidusį užkrato nešiotojams laisvai jį sėti gatvėse. Todėl, greičiausiai, tokio leidimo niekas ligoniams neduos.

Bet, jei jie gatvėmis nevaikščios – tai dėl ko ir kokiam tikslui tada bus kuriama ta programėlė? – Sveikiesiems ji apskritai nereikalinga?

Kur atsakymas? Kažkam reikalingas valstybės užsakymas sukurti produktą, kurio iš tiesų net nereikia?

Čia jau nekalbant apie asmeninių duomenų saugumą telefone, kuriame veikia nežinia su kokiomis duomenų bazėmis integruota sistema, apie ką užsiminė pats A. Veryga.

Tokia programa gali būti reikalinga tik vieninteliu atveju – nustačius užkrato židinį, greitai atrasti visus, kas buvo netoliese panašiu laiku, kad galima būtų greitai lokalizuoti viruso plitimą.

Bet toks dalykas preziumuoja privalomą visiems gyventojams programos diegimą, kaip ir tam atvejui, jei visiems būtų privaloma saviizoliacija, kaip tas buvo Italijoje. Kad galima būtų sekti kas pažeidžia saviizoliacijos sąlygas, kaip buvo ir Rusijoje.

Bet ne savanoriškai ir ne sergantiems, kurie ir taip bet kuriuo atveju sėdės namie ir tikrai nesišlaistys gatvėmis sėdami infekciją

A. Verygai laikas sugalvoti įtikinamesnė priežastį sekti savo gyventojus ir taškyti mokesčių mokėtojų pinigus neaiškiems tikslams.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 362

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Mindas    -  2020-06-22, 23:56

    sveikatos ministrui reiktų rimtos konsultacijos dėl sveikatos…

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...