infa.lt

Sveikimo nuo priklausomybių programa „Minesota” bus apmokama sveikatos draudimo fondo lėšomis

11 birželio
15:15 2020
Meldžiasi.. alkoholis...

nuotr. autorius © Arvydas Daunys / infa.lt

Birželio 10 d. Priklausomybių prevencijos komisijos posėdyje Respublikinio priklausomybės ligų centro direktorius Emilis Subata, Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai, Valstybinio psichikos sveikatos centro atstovai pristatė esamą padėtį dėl psichologinės socialinės reabilitacijos programų vykdant kompleksinį priklausomybės ligų gydymą. Komisija domėjosi, kaip Lietuvoje yra teikiama psichosocialinė paslauga „Minesota“.

Gydymo paslauga „Minesota“, trunkanti 28 dienas, Lietuvoje veikia nuo 1992 m., tačiau iki šiol tiek stacionare, tiek ambulatoriškai teikiama paslauga yra mokama.

Posėdžio metu Sveikatos ministerijos atstovai patikino, kad šiuo metu yra rengiami teisės aktų projektai, kuriuos patvirtinus, būtų numatyta, kad psichosocialinė paslauga „Minesota“ bus apmokama privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis.

Komisija dar anksčiau buvo atkreipusi Sveikatos apsaugos ministerijos dėmesį į tai, kad asmenims, sergantiems psichikos ir elgesio sutrikimais dėl psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo, esant priklausomybės ar abstinencijos sindromui, gydytojas už gydymosi stacionare laikotarpį išduoda elektroninį pažymėjimą ne ilgesnį kaip 14 kalendorinių dienų ir tik vieną kartą per kalendorinius metus. Moksliniai tyrimai nurodo, kad 14 dienų laikotarpis yra per mažas priklausomybėms, kaip ir kitoms lėtinėms ligoms gydyti, tai yra gana ilgas procesas ir apima kelis gydymo epizodus.

Komisija 2018 m. gegužės 16 d. sprendimu kreipėsi į Vyriausybę, siūlydama didinti nedarbingumo išdavimo laikotarpį.

Šiuo metu yra priimtas Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pakeitimas, numatantis galimybę apdraustiesiems asmenims, kurie asmens sveikatos priežiūros įstaigose, teikiančiose stacionarines priklausomybės ligų gydymo paslaugas, savanoriškai gydosi nuo patologinio potraukio azartiniams lošimams, priklausomybės sindromo vartojant psichoaktyviąsias medžiagas, ligos išmoką iš Valstybinio socialinio draudimo fondo lėšų gauti 28 kalendorines dienas vieną kartą per kalendorinius metus.

E. Subata informavo, kad šių metų pradžioje užbaigtas stacionarinės „Minesotos“ gydymo paslaugos procedūros unifikavimas, todėl nuo 2020 m. pradžios paslaugos teikiamos pagal unifikuotą metodiką.

Parlamentarai pasidžiaugė, kad Komisijos siekis, kad pacientą pasiektų kuo kokybiškesnės, metodiškai pagrįstos paslaugos, yra įgyvendinamas.

Šiuo metu Lietuvoje „Minesotos“ gydymo paslauga yra teikiama trijuose Respublikinio priklausomybės ligų centro filialuose: Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Vilniuje yra 26 lovos, Kaune – 12 lovų, Klaipėdoje – 16 lovų, viso 54 lovos. 2019 m. buvo 48 lovos (padidėjo Klaipėdoje nuo 10 iki 16). Iš viso gydėsi 584 asmenys, iš jų – 35 proc. moterys. 28 dienų kursą sėkmingai baigia 72 proc. šią paslaugą pradėjusių asmenų Vilniuje ir apie 85 proc. Kaune ir Klaipėdoje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 173

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...