infa.lt

Kiek nuodinga buvo tikra „paleo dieta“

26 vasario
09:35 2020

Foto: Reuters/NIKOLA SOLIC

„Mūsų protėviai akmens amžiuje nesilaikė tokio sveiko gyvenimo būdo, kaip teigiama kai kuriuose žinynuose. Tai dar kartą įrodo naujas tyrimas”, – praneša austrų leidinys „Der Standard”.

„Vadinamosios paleo dietos arba akmens amžiaus dietos šalininkai remiasi maisto produktais, kurie, kaip manoma, buvo prieinami žmonėms dar prieš žemės ūkio ir gyvulininkystės plėtrą maždaug prieš 10 tūkstančių metų: mėsa, žuvis, uogos, žolelės ir sėklos, ir jokių perdirbtų maisto produktų, grūdų, ankštinių augalų ir beveik visiškai jokių angliavandenių“.

„Moksliniu požiūriu paleo dieta kelia klausimų įvairiais atžvilgiais“, – rašo straipsnio autorius Davidas Rennertas. „Anot dietologų, teigiamas poveikis sveikatai ar net civilizacijos ligų mažinimas, kaip propaguoja šios dietos šalininkai, yra diskutuotinas: labai didelė gyvūninės kilmės produktų dalis ir visiškas grūdų ir ankštinių kultūrų nebuvimas gali neigiamai paveikti sveikatą. Tau, kad daugelis plačiai šiandien paplitusių ligų aplenkė mūsų protėvius, medžiotojus ir rinkėjus, tikėtina, susiję su maža gyvenimo trukme, negu su „sveika gyvensena”.

Archeologų tarpe paleo dietos idėja taip pat kelia prieštaravimų: archeologiniai radiniai leidžia manyti, kad tipiško akmens amžiaus mitybos išvis nebuvo. Greičiausiai prieš žemės ūkio vystymosi pradžią žmonių mityba buvo paremta turimais ištekliais.

Visai neseniai mokslininkai Pietų Afrikoje atrado suanglėjusių augalų likučius, kurių sudėtyje yra labai didelis krakmolo kiekis. Matyt, jau prieš 170 tūkstančių metų tuometinių žmonių meniu buvo gausu angliavandenių turinčių augalų (…) “, – rašoma straipsnyje.

Naujas tyrimas, atliktas Norvegijoje ir paskelbtas moksliniame žurnale „Quaternary International“, ir apskritai demonstruoja, kokia nesveika buvo akmens amžiaus žmonių mityba.

„Tyrėjai ištyrė maisto likučius, rastus akmens amžiaus žmonių vietose Norvegijos Arktyje – ir aptiko kad juose yra daug nuodingų sunkiųjų metalų.”

„Atlanto menkių liekanose buvo rastas ypač didelis kadmio kiekis. Jis daugiau nei 20 kartų viršijo didžiausią leistiną koncentraciją, kurią nustatė Europos maisto saugos tarnyba“, – rašo tyrėjai iš Hanso Peterio Blankholmo komandos iš Norvegijos Arkties universiteto Tremso mieste. „Taip pat nustatytas aukštas švino ir gyvsidabrio kiekis – ir ne tik žuvyse“, – teigiama straipsnyje.

„Tyrėjai taip pat ištyrė ruonių liekanas. Pastebimi pjūvių pėdsakai ant kaulų leido manyti, kad gyvūnai buvo žudomi ne tik dėl kailio, bet ir dėl mėsos. Čia sunkiųjų metalų, paveikiančių vidaus organus, kiekis taip pat buvo labai didelis”, – praneša leidinys.

„Beje, neaišku, kokią dalį sudarė šie produktai sudarė Arkties gyventojų mityboje ir ar jie iš viso išgyvendavo iki tokio amžiaus, kai galėjo išsivystyti rimtos ligos”.

„Tikėtina didelio sunkiųjų metalų kiekio priežastis skamba gąsdinančiai aktualiai: tyrėjai teigia, kad tai siejama su klimato pokyčiais. Dėl klimato atšilimo ledas ir amžinasis įšalas ištirpo ir išleido susikaupusius metalus. Kylantis jūros lygis savo ruožtu prisidėjo prie to, kad į vandenį iš žemės plutos pateko daugiau sunkiųjų metalų“, – rašo „Der Standard“.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 162

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. :)    -  2020-02-26, 17:32

    Kai kausimės kad mūsų nepriimtų į THE NEW WORLD ORDER elektroninį konclgerį, teks ir šitaip pagyventi, nieko čia tokio. Prisiminsime Kristų išėjusį į Dykumą.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......