infa.lt

Skrandžio polipai gali tapti vėžio priežastimi. Kaip apsisaugoti?

08 sausio
09:40 2020

Skrandžio polipas – neįprastas audinio gumburėlis skrandžio gleivinėje. Priklausomai nuo rūšies, polipai gali atsirasti krūvelėmis tam tikrose skrandžio vietose. Polipų vieta tiesiogiai padeda nustatyti jų tipą.

Dauguma skrandžio polipų nėra vėžiniai, tačiau yra keletas tipų, kurie turi didesnę riziką virsti vėžiu.

Skrandžio polipų klasifikacija

Skrandžio polipai paprastai skirstomi į dvi kategorijas:

– Ne navikinis auglys (gerybinis arba ne vėžinis);

– Navikas (didesnė vėžio rizika). Šiose kategorijose epiteliniai polipai yra dažniausi skrandžio polipai. Epitelio polipai apima polipeptidinius polipus, hiperplastinius polipus ir adenomatozinius polipus.

Polipinės liaukos – labiausiai paplitęs skrandžio polipas. Jie randami skrandžio apačioje arba viršutinėje dalyje. Kai jie aptinkami endoskopijos metu, paprastai jų būna keletas, ir atrodo, kad jie yra maži, lygūs, plokšti gumbeliai. Šie polipai retai išsivysto į vėžį. Didelės liaukos polipai dažnai susiję su protonų siurblio inhibitoriaus vartojimu. Tokiais atvejais gydytojas gali rekomenduoti pacientui nutraukti vaisto vartojimą.

Hiperplastiniai polipai atsiranda mazguose ir yra išsklaidyti visame skrandyje. Be to, šie polipai randami ir šalia skrandžio opų.

Hiperplastiniai polipai yra stipriai susiję su sutrikimais, dirginančiais skrandį, tokiais kaip lėtinis gastritas, H. pylori gastritas ir megaloblastinė anemija (organizmas neįsisavina pakankamai vitamino B-12, dėl kurio sumažėja raudonųjų kūnelių skaičius kraujyje).

Jei yra H. pylori bakterijų ir jos sėkmingai išgydomos, hiperplastiniai polipai daugumai pacientų užgyja. Su hiperplastiniais polipais susijusi vėžio rizika yra nedidelė, tačiau jie gali būti siejami su padidėjusia vėžio rizika skrandžio gleivinėje, ypač jei pacientas serga lėtiniu gastritu.

Adenomatoziniai polipai yra dažniausiai pasitaikantys neoplastiniai polipai ir yra skrandžio ertmėje (šalia dugno). Paprastai jie yra skrandžio vėžio pradžia. Jie taip pat gali reikšti padidėjusią vėžio išsivystymo riziką žarnyne ar kitoje kūno vietoje.

Norėdami teisingai diagnozuoti ir gydyti ligą, gydytojas turės atlikti papildomus tyrimus.

Dėl padidėjusios vėžio rizikos reikia pašalinti visus adenomatozinius polipus. Paprastai pašalinama endoskopu. Jei tokių polipų yra daug, gydytojas gali rekomenduoti operaciją, ypač, jei vėžys pradėjo plisti.

Kam gresia pavojus?

Skrandžio polipai randami pas bet kokio amžiaus suaugusius vyrus ir moteris. Jie tampa dažnesni senstant, o ypač pasireiškia vyresniems nei 65 metų žmonėms. Kai kurie polipų tipai, pavyzdžiui, fungicidiniai liaukų polipai, dažniausiai būna vidutinio amžiaus moterims.

Pagrindinės polipų skrandyje priežastys

Nustatytas ryšys tarp Helicobacter pylori (H. pylori), bakterijų ir skrandžio polipų. H. pylori bakterijos gali sukelti infekciją, kuri daugelį metų gali sukelti skrandžio opas.

Be to, žmonėms, kurie naudoja protonų siurblio inhibitorius gastritui ir rūgšties refliuksui (rėmuo) gydyti, kyla didesnė skrandžio polipų rizika. Protonų siurblio inhibitoriai – tai vaistai, mažinantys rūgšties gamybą skrandyje.

Pagrindiniai skrandžio polipų vystymosi simptomai

Skrandžio polipai paprastai nesukelia simptomų. Dažniausiai jie nustatomi, kai pacientas tiriamas dėl kitos skrandžio problemos (gastrito, opos).

Dideli polipai gali sukelti vidinį kraujavimą ar pilvo skausmus.

Jei vidinis kraujavimas tęsiasi, pacientui gali išsivystyti anemija (mažas geležies kiekis kraujyje).

Kartais polipai gali užblokuoti angą iš skrandžio į žarnyną.

Skrandžio polipų diagnostiniai metodai

Skrandžio polipai dažniausiai nustatomi atliekant endoskopiją, siekiant ištirti kitą skrandžio problemą.

Endoskopija yra procedūra, kurios metu endoskopas, lankstus vamzdelis, kurio gale yra kamera, įkišamas į burną ir toliau per stemplę į skrandį, kad būtų galima jį ištirti.

Nors didžioji dauguma skrandžio polipų (daugiau kaip 90%) nesukelia vėžio, kai kuriuos polipų tipus reikia papildomai ištirti, norint įsitikinti, ar nėra vėžinių ląstelių.

Jei aptinkama anomali sritis, imama biopsija (audinių mėginiai) naudojant endoskopą. Tuomet šie audiniai tiriami laboratorijoje, ieškant vėžinių ląstelių.

Kaip gydyti polipus?

Jei reikia, skrandžio polipus galima pašalinti endoskopu. Endoskopijos metu bus paimta vieno ar kelių polipų biopsija, siekiant įsitikinti, kad audinys nėra vėžinis.

Jei polipai yra dideli arba skiriasi nuo kitų polipų, juos galima visiškai pašalinti kol endoskopas yra skrandyje.

Jei nustatoma keletas polipų, gydytojas gali rekomenduoti operaciją.

Be to, polipai gali būti gastrito požymis, kuriam gali reikėti papildomos diagnozės ir gydymo.

Kaip dažnai reikia tirtis esant skrandžio polipams?

Priklausomai nuo skrandžio polipo rūšies, gydytojas gali rekomenduoti dar vieną endoskopiją per metus, ieškant naujų polipų.

Pacientams, kuriems buvo vėžiniai polipai, sekanti endoskopija pirmuosius trejus metus, turėtų būti atliekama kas šešis mėnesius.

Jei pas pacientą yra skrandžio vėžio šeimyninė anamnezė, gydytojas gali rekomenduoti pacientui reguliariai atlikti endoskopiją (kas vienerius ar dvejus metus).

Jaunesniems nei 40 metų pacientams, turintiems keletą polipų, gydytojas gali paskirti papildomą tyrimą storosios žarnos srityje.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 8 440

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
Hm

Maskvoje sutelkta daugiausiai oro gynybos, bet yra daug visiškai nesaugomų ir vertingų taikinių, tai ten...

ble su sibiru kariaus xoxlai kuria vis kuria o iki maskvos nedatraukia...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...