infa.lt

Putinas: „…sovietinė kariuomenė tiesiog užėjo ir viskas. Suprantate tai?“

28 gruodžio
14:07 2019

V. Putinas

Vladimiras Putinas daugeliui netikėtai rado labai įdomią temą – tai Antrojo pasaulinio karo, Miuncheno sąmokslo ir Molotovo-Ribentropo pakto išvakarės. Pirmą kartą apie tai jis kalbėjo savo kasmetinėje spaudos konferencijoje, rašo svoboda.org:

K. Latuchina: Kira Latuchina, „Rossijskaja Gazeta“.

Norėčiau grįžti prie mūsų pergalės Didžiojo Tėvynės karo metais temos. Kitais metais minėsime jubiliejų – 75-ąsias metines, atminimo ir šlovės metus. Tačiau tuo pat metu šių metų rugsėjį, sutapatindamas su Antrojo pasaulinio karo pradžios metinėmis, Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją, nacizmą ir fašizmą prilyginusią sovietiniam režimui. Atitinkamai, jie vadina tai totalitarizmu ir siūlo naują tarptautinę šventę: gegužės 25-ąją, kaip didvyrių kovoje su totalitarizmu dieną. Kaip jūs tai vertinate?

V. Putinas: Totalitarizmas, čia nėra nieko gero, jis vertas pasmerkimo, be jokių abejonių.

Aš žinau Europos Parlamento sprendimą. Manau, kad tai absoliučiai nepriimtina ir neteisinga, nes jūs galite pasmerkti anatemai tiek stalinizmą, tiek totalitarizmą apskritai, ir tam tikra prasme, tai, be abejo, bus pelnyti priekaištai. Mūsų žmonės buvo pirmosios šio totalitarizmo aukos. Mes jį pasmerkėme ir asmenybės kultą pasmerkėme ir ir t.t. ir panašiai.

Bet prilyginti Sovietų Sąjungai arba sulyginti Sovietų Sąjungą ir nacistinę Vokietiją yra cinizmo viršūnė. Tai reiškia, kad žmonės nežino istorijos, nemoka skaityti ir rašyti. Leiskite jiems perskaityti to meto dokumentus, leiskite jiems pamatyti, kaip 1938 metais buvo pasirašytas vadinamasis Miuncheno susitarimas, kaip mes sakome, kai lyderiaujančių šalių – Prancūzijos, Didžiosios Britanijos – vadovai pasirašė sutartį su Hitleriu dėl Čekoslovakijos padalijimo.

Kaip elgėsi šioje situacijoje Lenkija, kuri, kaip rašė vienas iš tuometinių diplomatų, „padarė viską, kas įmanoma, kad dalyvautų Čekoslovakijos padalijime“? Kaip tuomet elgėsi Sovietų Sąjunga, siūlydama visiems tarptautinio gyvenimo dalyviams sukurti vieningą antifašistinį frontą?

Ir kaip jie, nekurdami jo, iš tikrųjų bandė stumti Hitlerį su agresija į Rytus, nesuprasdami, kad ne Lenkijos ir Vokietijos santykiai yra fašistinės Vokietijos interesas, o gyvenamosios erdvės išplėtimas į Rytus, tai yra karas prieš Sovietų Sąjungą.

Žinote, aš noriu paruošti straipsnį šiam įvykiui, parašyti straipsnį. Aš tikrai jį paskelbsiu, nes paprašiau kolegų parinkti man medžiagos iš archyvo.

Kai skaitau kai kuriuos dalykus, viskas tampa visiškai aišku: viskas paprasčiausiai išdėstoma pagal metus, mėnesį, beveik dieną, kaip vyko Hitlerio taikinimo procesas.

Stalinas nesutepė savęs tiesioginiais ryšiais su Hitleriu, o Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos vadovai su juo susitikinėjo ir popierius pasirašinėjo.

Taip, buvo pasirašytas Molotovo ir Ribentropo paktas ir jo slapti priedai. Tai tiesa.

Gerai tai ar blogai? Atkreipiu jūsų dėmesį – tai labai svarbu – į tai, kad Sovietų Sąjunga paskutinė, ji buvo paskutinė Europos valstybė, pasirašiusi nepuolimo paktą su Vokietija. Visi kiti tai pasirašė iki tol. O ką turėjo daryti Sovietų Sąjunga? Likti vienas prieš vieną?

Taip, kalbama, kad yra slapti protokolai, Lenkijos padalijimas. Bet pati Lenkija dalyvavo Čekoslovakijos padalijime. Užėjo į du rajonus – Teshinsky ir dar ten į antrą rajoną. Ir viskas, ir paėmė juos. Štai ir viskas. Iš tikrųjų buvo pateiktas ultimatumas. Sukūrė ištisą grupuotę agresijai. To neprireikė, nes Čekoslovakija tiesiog pasidavė po šio spaudimo ir atidavė šias teritorijas. Bet padarė tą patį.

Beje, taip, sovietų kariuomenė užėjo į Lenkiją atitinkamai šiems protokolams. Atkreipiu jūsų dėmesį į šią aplinkybę: kariuomenė užėjo-tai užėjo, tačiau užėjo po to, kai Lenkijos vyriausybė prarado savo ginkluotųjų pajėgų kontrolę ir kontrolę to, kas vyko Lenkijos teritorijoje, o pati jau buvo kažkur ties Lenkijos ir Rumunijos pasienio regionu. Nebūtų buvę net su kuo kalbėti šia tema. Suprantate?

Ir dar daugiau. Čia mes kalbame apie didvyriškus Bresto tvirtovės gynėjus. Nacistinės Vokietijos kariuomenės būriai užėmė Brestą-Litovską, o po to tiesiog paliko, ir į jį užėjo Raudonoji armija. Užėjo. „Jūs suprantate tai ar ne?“ – noriu užduoti tokį klausimą kiekvienam, dalyvavusiam priimant tokias rezoliucijas Europos Parlamente.

Tai yra, Raudonoji armija neužgrobė šių Lenkijos teritorijų. Vokiečių kariuomenė užėjo ten, po to paliko, ir užėjo sovietinė. Ar tai ką nors reiškia? Todėl būtinai supažindinsiu jus su tuo. Beje, rytoj turėsime susitikimą NVS formatu ir noriu supažindinti savo kolegas iš NVS šalių su kai kuriais mūsų archyviniais dokumentais.

Plačiau: https://www.svoboda.org/a/30345335.html

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 2 010

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. kas tie sovietai reik išsiaiškint po galais:    -  2019-12-28, 14:11

    youtu.be/Dd-kViZzXx8?t=245

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Eduardas    -  2019-12-30, 09:14

    Ja dumaju ne tolko poliaki vinovaty…..escio vinovaty litovcy…..latvija .i estonija….i escio finy vinovaty…..sto ruskix zanervnicili…..i ani napali…a kuda im detsa esli ne napadat…..kusat xocitsa…..ja dumaju ruskije ne vinovaty.vinovatyje.vokrug

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

žvygiui nėra vietos Lietuvoje...

Nu, bl, nesu matęs individo su tokiu durnu snukiu.Durnumas iš jo fontanu trykšta....

Tai pirma gal baikit išlaidauti .Ministerijų miestelio statyba,stadiono statyba ,kodėl neklausiat ar reikalinga šiuo metu...

Tai ką siūlote? Didinti investicijas kai visi šaukia bus karas.Gal pamiršote kaip bankai bankrutuoja.Taip ir...

Sunku jums vasarai...!...