infa.lt

Dovilė Šakalienė teigia: Moteris – dekoracija, moteris – prekė, moteris – bokso kriaušė

22 lapkričio
11:21 2019
Dovilė Šakalienė

youtube stop kadras

Labdaros ir paramos fondas „Frida“, dirbantis su smurto lyties pagrindu prevencija, kviečia į penktojo kasmetinio „Baltojo kaspino“ festivalio atidarymą lapkričio 25 d., pirmadienį, 11–11.45 val. Spaudos konferencijų salėje Seime (II rūmai). Baltojo kaspino festivalio 2019 m. tema – moterų sudaiktinimas.

„Praėjusiais metais užfiksuota apie 48000 smurto artimoje aplinkoje atvejų, ikiteisminiai tyrimai pradėti tik 11000 atvejų. Daugiau nei 80 proc. atvejų aukos yra moterys. Akivaizdu, kad be sistemingos prevencijos ir atsigręžimo į smurto priežastis – lyčių nelygybę, moterų sudaiktinimą, žalojančių stereotipų, „kalėjime“ įstrigusius lyčių vaidmenis – mes toliau užsiimsime smurto gaisrų gesinimu.

Moteris – dekoracija, moteris – prekė, moteris – bokso kriaušė. Kiek Lietuvos moterų vis dar spraudžiamos į šiuos vaidmenis, kiek jų žalojamos ar žalojasi pačios, siekdamos atitikti nesveikus lūkesčius?“, – sako nuolat Baltojo kaspino festivalį globojanti Seimo narė Dovilė Šakalienė, Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos narė, Moterų grupės vicepirmininkė.

„Iš visuomenės nuomonės apklausų matome, kad visuomenė moters vaidmenį šeimoje supranta siaurai ir iškreiptai. Daugiau nei pusė apklaustųjų mano, kad žmonos pareiga yra pasirūpinti vyro buitimi, 41 proc. vis dar galvoja, kad žmonos pareiga yra mylėtis su vyru.

Nors vis dar daug gyventojų yra įsitikinę, kad moterys pačios išprovokuoja vyrų smurtą prieš save, atlikę pakartotinę apklausą po dvejų metų matome, kad tokį vertinimą aktyviu sąmoningumo kėlimu pavyko sušvelninti“, – sako Donatas Paulauskas, Lygių galimybių kontrolieriaus įstaigos Komunikacijos skyriaus vyresnysis patarėjas, populiarių knygų apie lyčių lygybę autorius.

„Šiandien daugumai mūsų spaudžia ašaras daužomų ar įstumtų į prostituciją moterų istorijos. Tačiau tos ašaros greit nudžiūva, vos užsiminus apie gilumines šių reiškinių priežastis, apie organizuotą, nuoseklią prevenciją.

„Šiuo metu tai nėra prioritetas“, „nėra lėšų“, „nežinome, kaip tą reiktų daryti“, – paradoksaliu požiūriu stebisi Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centro (KOPŽI) steigėja Kristina Mišinienė, kelis dešimtmečius kovojanti su moterų sudaiktinimu ir išnaudojimu.

Baltojo kaspino festivalis siekia dekonstruoti stereotipus ir įsisąmoninti gilumines nuostatas, skatinančias smurtą. O nuostatų keitimas visuomet efektyvesnis per patyrimą, emociją, meną, todėl mūsų festivalis orientuojasi į meno kalbą, gyvas diskusijas ir kultūrinius renginius.

Mums pavyksta pasiekti tūkstančius žmonių kasmet – nemokami, aukštos kokybės, įdomius atlikėjus bei menininkus įtraukiantys festivalio renginiai leidžia pasiekti tiek jaunimą, tiek moteris, tiek rizikos grupes.

Tačiau ir šiai Vyriausybei nepavyksta įrodyti, kad prevencija apsimoka, kad turime sumažinti šimtus milijonų eurų kasmet kainuojančius smurto lyties pagrindu nuostolius,“ – pasakoja fondo „Frida“ steigėja Daiva Baranauskė, „Baltojo kaspino“ festivalio sumanytoja ir koordinatorė.

Festivalio pradžia, kaip visada, Vilniuje: spaudos konferencija Seime, tą pačią dieną renginiai persikels į Kauną, bet neilgam, nes šių metų naujiena – Jaunimo forumas Vilniuje lapkričio 26 d., kuriame kartu su Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjunga organizuojame išskirtinį renginį jaunai auditorijai – diskusiją apie moterų sudaiktinimą su socialinių tinklų žvaigžde Karolina Meschino.

„Baltojo kaspino“ festivalyje 2019 m. dalyvauja ir prisideda prie organizavimo Švedijos karalystės ambasada Lietuvoje, Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centras (KOPŽI), Kauno technologijos universiteto socialinių mokslų fakultetas, interneto platforma Versli mama.lt, Kauno kamerinis teatras su spektakliu „Mari Kardona“, Alytaus miesto teatras su socioedukaciniu spektakliu „SEEN“, šokėjos ir choreografės Agnietė Lisičkinaitė ir Greta Grinevičiūtė su spektakliu „Banana dream“, solistė Renata Dubinskaitė su koncertine baroko kompozitorės Barbaros Strozzi programa, menininkė Veroniką Kopelianski (Nika Lo Art) su paroda ir performansu, choras „Sonantem“, VšĮ „Idėjų karalystė“ su nauja ekskursija „(Ne)pamirštos Kauno moterys“, Pagalbos moterims linija, asociacija Santarvės bendruomenė, Telšių krizių centras, Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centras,  Lietuvos policijos profesinės sąjungos Kauno skyrius, Lygių galimybių plėtros centras, Kauno Soroptimisčių klubas ir kiti.

Festivalis savo programą pradės lapkričio 25 dieną, o užbaigs gruodžio 10 d.. Visas 16 dienų visus susidomėjusius kviesime į spektaklius, diskusijas, koncertus, menines dirbtuves, parodas, protmūšį. Specialistams bus rengiami interaktyvūs seminarai smurto lyties pagrindu kompetencijoms gilinti.

Baltasis kaspinas (akcentuojamas festivalio pavadinime ir simbolikoje) pasaulyje visuotinai atpažįstamas kaip smurto prieš moteris įveikimo simbolis, todėl jo populiarinimas Lietuvoje (prisegant baltą kaspinėlį kiekvienam festivalio renginio dalyviui) padeda bendruomenei susitelkti šiai problemai spręsti.

Visi festivalio renginiai NEMOKAMI, todėl juose galės dalyvauti plačiosios visuomenės atstovai, taip pat ir turintys mažiau galimybių  (jaunimas, senjorai, asmenys, esantys rizikoje patirti smurtą bei patiriančios smurtą moterys).

2018 metais „Baltojo kaspino“ renginiuose apsilankė daugiau nei 4000 žmonių.

Festivalį globoja Seimo narė Dovilė Šakalienė.

Festivalį remia Lietuvos kultūros taryba.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 209

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. Rasa    -  2019-11-22, 12:13

    Juvenaline vaikagrobiu gauja daug labiau smurtauja negu tie vyrai.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Algirdas    -  2019-11-22, 12:27

    Kas ta „FRIDA”? Ar tryda?
    Ogi štai: facebook.com/sapfofest/
    Pasaulinis tinklas: youngfeministfund.org/
    yra jame tie patys saphofest: youngfeministfund.org/grantees/sapfo-collective/
    Jų ryšiai su gayline ir visa LGBT šutve daugiau nei akivaizdūs.
    Ten pat ir politikai, buvę ir esami. Be užuolankų-dauguma jų pedikai ir nusikaltėliai ir labai stipriai prisidirbę, kitaip jų politikoj tiesiog nebūtų.

    Atsakyti į šį komentarą
  3. Minties pratęsimas    -  2019-11-22, 18:59

    Šakalinenė ne moteris.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...