infa.lt

Siūloma supaprastinti pašto siuntų deklaravimą muitinėje

18 lapkričio
18:26 2019

Lietuvos paštas ir muitinė

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atliko fizinių asmenų pašto siuntų deklaravimo muitinėje proceso antikorupcinį vertinimą. Nustatyta, kad muitinė nesudaro aiškių ir praktinių sąlygų asmenims elektroniniu būdu savarankiškai deklaruoti prekių, gautų pašto siuntomis.

Tai sudaro galimybę muitinės tarpininkams nepagrįstai pelnytis iš valstybės sudarytos prievolės ir pašto siuntų deklaravimo procesą daryti neskaidrų.

Antikorupcinis vertinimas atliktas atsižvelgiant į tai, kad daugėja prekių iš trečiųjų šalių, kurios įsigyjamos internetu. Siunčiant tokias prekes į Lietuvą svarbu jas deklaruoti muitinei ir nustatytais atvejais sumokėti privalomus mokesčius.

Viešojoje erdvėje pasirodė informacija apie gyventojų pasipiktinimą dėl to, kad nėra praktinės galimybės susimokėti muitinei patiems, nepaisant to, kad tokia galimybė numatyta teisės aktuose.

Atlikus vertinimą pastebėta, kad reglamentavime nėra nustatyta, kad pašto paslaugų teikėjai privalo informuoti siuntos gavėją ne tik apie privalomus muitus ir mokesčius, bet ir apie galimybę savarankiškai deklaruoti pašto siuntas muitinei.

O muitinės tinklalapyje nėra pateikta nei tiesioginė nuoroda, leidžianti deklaruoti pašto siuntą muitinei savarankiškai, nei informacija, kur tai galima padaryti. Todėl gali kilti sąlygos neskaidriam deklaravimo procesui.

Sudėtingos procedūros mažina visuomenės pasitikėjimą valstybe bei skatina asmenis dėl nustatytų sudėtingų procedūrų ar didelių finansinių bei laiko sąnaudų ieškoti kitų alternatyvų.

Todėl STT siūlo supaprastinti procedūras ir Lietuvos Respublikos muitinės tinklalapyje sukurti tiesioginę nuorodą, sudarančią galimybę asmenims elektroniniu būdu savarankiškai deklaruoti pašto siuntas muitinei bei teikti aiškią informaciją, kaip atlikti šią procedūrą.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 82

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Anonimas    -  2019-11-18, 18:49

    galite supaprastini. Nesenai sužinojau, kad diplomatų bagažas neskanuojamas. Kuo mažiau kontrolės tuo daugiau nusikalstamumo. Liuks – dievoliucija, grižimas į laukinius vakarus, taip ir iki akmens amžiaus nebetoli – tereikia vieno gero sprogimo ir net yra įrenginys europoje, kuris tai gali ir įgyvendinti. Tai dalelių greitintuvas, na…, bent jau jis taip pavadintas 😉

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....

Durnius rimtu veidu....