infa.lt

Vokietija mini 30-ąsias Berlyno sienos griūties metines

10 lapkričio
12:20 2019

Švenčiama Berlyno sienos griūtis

Vokietija mini 30-ąsias Berlyno sienos, dešimtmečius dalijusios valstybę į dvi dalis, griūties metines. Šventės prasidėjo lapkričio 4 d. Ir baigiasi šiandien.

Vakar Vokietijos sostinėje vyko atminimo renginiai, tame tarpe ir šalia memorialo Bernauer Strasse gatvėje, kur buvo išsaugota betoninės užtvaros dalis „Antifašistinė gynybinė siena“, kaip oficialiai buvo vadinama siena Vokietijos Demokratinėje Respublikoje.

Ten pat esančioje koplyčioje vyko pamaldos atminti žuvusiems, bandymų pabėgti iš VDR metu.

Vakare prie Brandenburgo vartų vyko koncertas.

„1989 m. lapkričio 9 d. buvo ir tebėra laimės momentas Vokietijos istorijoje. Tiek daug Vokietijos Demokratinės Respublikos žmonių nuo 1949 iki 1989 m. svajojo apie laisvę, ir staiga mes gavome galimybę apie tai atvirai kalbėti. Mes sugebėjome pakelti balsą. Ir šiandien kiekvienas galime pakelti savo. balsą“, – žurnalui„ Spiegel “pasakojo Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

1989 m., praėjus 40 metų nuo VDR įkūrimo, dešimtys tūkstančių žmonių išėjo į Vokietijos miestų gatves reikalaudami laisvės ir demokratijos. 1989 m. lapkričio 9 dienos vakare VDR valdančiosios partijos politinio biuro narys Gunteris Schabowskis spaudos konferencijoje atsitiktinai pareiškė, kad šalies vadovybė leidžia piliečiams laisvai išvykti iš jos.

Tūkstančiai žmonių čia pat nuskubėjo į pasienio su Vakarų Berlynu kontrolės punktus, valdžia buvo visiškai pasimetusi ir netrukus liepė pakelti užtvaras.

Berlyno siena tapo vienu iš pagrindinių socialistinės diktatūros ir izoliacijos simbolių – tačiau buvo sugriauta per vieną dieną. Dėl sienos griūties VDR žlugimas tapo beveik neišvengiamas, kuri po metų susijungė su VFR.

reportažas rusų k:

 

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 271

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...