infa.lt

Atsisakyta vardinių rinkėjo kortelių

27 rugsėjo
05:56 2019

Seimas vakar priėmė Seimo nario Andriaus Kupčinsko pasiūlytas rinkimų (Seimo, Savivaldybių tarybų, Prezidento ir į Europos Parlamentą) įstatymų pataisas, kuriomis atsisakoma beprasmių vardinių rinkėjo kortelių. Rinkėjo kortelę pakeis informaciniai pranešimai apie rinkimus, kuriuos rinkimų komisijos išsiųs paštu arba perduos rinkėjams kitu būdu, atsisakant neefektyvaus kortelių įteikimo rinkėjui asmeniškai.

Tačiau priimtos rinkimų įstatymų pataisos numato, kad rinkimų komisijų nariai, platindami pranešimus apie rinkimus, privalės juos įteikti asmeniškai tiems rinkėjams, kurie turi teisę balsuoti namuose (rinkėjai, sukakę 70 ir daugiau metų, rinkėjai su negalia ir pan.), kadangi tokiems rinkėjams reikia paaiškinti apie jų teisę balsuoti namuose, padėti užpildyti prašymą balsuoti namuose. Šie įstatymo pakeitimai galios jau artėjantiems Seimo rinkimams 2020 m.

„Rinkimų įstatymų pakeitimo projektus paskatino paskutinių rinkimų stebėjimas ir gauti nusiskundimai iš rinkimų apylinkių komisijų narių, kurie turėjo įteikti rinkėjo korteles kiekvienam piliečiui asmeniškai. Nedidelį darbo užmokestį gaunantys apylinkių komisijos nariai privalėjo vykdyti neefektyvų ir daug žmogiškųjų pastangų reikalaujantį darbą bei įteikti rinkėjo korteles kiekvienam piliečiui asmeniškai.

Tačiau komisijos nariams dažniausiai tekdavo susidurti su situacijomis, kai dėl elektroninių durų užraktų ar kitų kliūčių nepavykdavo patekti į daugiabučių namų laiptines ar privačias valdas, o net ir patekę nerasdavo piliečių namuose, todėl rinkėjo kortelės likdavo neįteiktos. Dabar, priėmus įstatymo pataisas, svarbu, kad palengvinus rinkimų apylinkių komisijų narių darbą nesumažėtų jų menkas atlyginimas, kuris ir taip neadekvatus atliekamoms funkcijoms ir atsakomybėms“, – sako parlamentaras A. Kupčinskas.

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) projektų svarstymo Seime metu pritarė šiems pakeitimams, nes rinkėjo kortelė tapo visiškai nereikalinga ir neprivaloma rinkimuose. VRK duomenimis, rinkėjo kortelių išnešiojimas, vienas imliausių laikui apylinkių komisijų narių darbų, kainuoja žymiai daugiau nei jų spausdinimas. Vardinės rinkėjo kortelės buvo praradusios savo funkciją, nes kiekvienas pilietis ir be jų galėjo dalyvauti rinkimuose. Be to, rinkėjo kortelę gali atsispausdinti ir pats rinkėjas elektroninių ryšių priemonėmis (internetu ar mobiliojo ryšio tekstine žinute).

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 46

Žymos:

Atsiliepimų 3

  1. Taupymas    -  2019-09-27, 08:03

    Iš kitos pusės, kam tie rinkimai. Gaidys padaro apklausą ir jau žinome seimo sudėtį.

    Atsakyti į šį komentarą
  2. Rinkimus lietuvoje valdo    -  2019-09-27, 09:50

    privataus kapitalo švediška įmonė. Viskas tuom ir pasakyta.
    Šaltinis (video): ‘LR Prezidento rinkimai. Zigmas Vaišvila. 2019 05 15’
    Kaip gerb. Zigmas Vaišvila sako, pradžiai reikia sugrąžinti rinkimų valdymą į lietuviškus serverius.
    Tada gal bus ir galima pradėti kalbėti apie rinkimus. Dabar tai tik spektaklis avinų bandai.

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Sunku jums vasarai...!...

Nereikia jokiu mokesčių, reikia tik paprasto sprendimo. Pirmiausia tokiai mažai valstybei reikalinga turėti karo instruktorių...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...