infa.lt

Skaitmeninis autizmas: virtualios priklausomybės spąstai

02 rugpjūčio
11:36 2019
Išmanieji telefonai ir socialinia tinklai

© Arvydas Daunys | infa.lt

Atrodytų, daug informacijos – tai gerai. Mes tampame labiau apsiskaitę, protingesni ir sėkmingesni. Bet kažkodėl pinigų ir proto daugiau neatsirado, o štai draugų ir gyvo bendravimo žymiai sumažėjo. Mokslininkai vis dažniau kalba apie technologijų daromą žalą, konkrečiai, apie skaitmeninį autizmą, kaip apie vieną iš rimtų šiuolaikinių masinės informacijos poveikio pasekmių, rašo Lilija Shirokova, tinklapyje Teach Line.

Kas yra skaitmeninis autizmas?

Autizmas tai nervų sistemos sutrikimas, kuriam esant sutrinka socialiniai įgūdžiai. Autistas negali bendrauti, draugauti ir šypsotis atsakydamas į šypseną

Sąvoką virtualus autizmas į gyvenimą paleido Marius Zamfir. Jis ištyrė dvi kontrolines vaikų grupes (62 vaikus) ir pateikė neraminančias išvadas. Vaikai, kurie žiūrėjo į kompiuterio, televizoriaus ar planšetės ekraną daugiau nei 4 valandas atsiliko vystymesi.

Jie blogiau kalbėjo, , kartodavo vienus ir tuos pačius judesius bei žodžius, vengė žiūrėti į akis ir pagal visus požymius priminė autistus. Kaip gydymas jiems buvo skirtas bendravimas, žaidimai su tėvais ir kompiuterinių įrenginių atsisakymas. Būtent po to tyrimo ir buvo imta kalbėti apie skaitmeninį autizmą – gyvo bendravimo įgūdžių praradimą įtakojant skaitmeninėms technologijoms.

Suaugusiųjų skaitmeninis autizmas

Iki atitinkamo momento buvo laikoma, jog suaugę yra labiau atsparesni skaitmeninio pasaulio įtakai. Tačiau tai nėra tiesa. Andrej Kurpatov, mokslo darbų, susijusių su mąstymo metodologija autorius, šiai temai skiria daug dėmesio. Knygoje „Proto menės. Užmušk savyje idiotą“ (Чертоги разума. Убей в себе идиота), vienas iš paragrafų yra skirtas skaitmeninio autizmo pas suaugusiuosius problemai.

Pasak jo tyrimo, žmogaus mąstymas yra giliai socialus, kadangi evoliuciškai žmonės jungdavosi į grupes pasidalinimui informacija. Šiandien kiekvienas gali per google susirasti atsakymą į bet kokį savo klausimą . Bendrauti siekiant gauti kažkokių žinių nėra būtina. Kuriam galui, kaip sako A. Kurpatov, kentėti šalia savęs kitą žmogų, kai visas žinias galima gauti internete. Tai veda link žmonių susvetimėjimo ir bendravimo betarpiškumo nykimo, ir, kaip pasekmė – autizmo požymių atsiradimo.

Kuo pasireiškia skaitmeninis autizmas?

Jeigu jūs bet kurioje suprantamoje ir nesuprantamoje situacijoje „sėdite“ telefone ir „skrolinate“ ekraną, – tai pretekstas susimąstyti ir patikrinti save ar neinate socialinių įgūdžių praradimo vadinamo „skaitmeninis autizmas” kryptimi.

Ir be to, jeigu:

  • jums paprasčiau bendrauti messengeryje nei gyvai;
  • jums nuolat kyla noras tikrinti socialinius tinklus, net tada, kai šalia draugai ir šeima ar tiesiog šiaip malonūs žmonės;
  • jums paprasčiau atsisakyti bendravimo su žmogumi, nei taikytis prie jo būdo;
  • jūs nesidomite konkrečiais žmonėmis ir jie lengvai pakeičiami kitais;
  • jums nesuprantama, ką jaučia kitas žmogus, ir jums, bendrai imant, nesvarbu;
  • jūs daug laiko praleidžiate internete;
  • jūsų realiame gyvenime beveik nėra įvykių ir emocijų.

Jeigu į daugumą šių teiginių jūs atsakėte teigiamai, tai, dėmesio – jūs patekote į skaitmeninius spąstus.

Mergina su telefonu

© Arvydas Daunys | infa.lt

Skaitmeninės priklausomybės spąstai

Skaitmeninis autizmas, deja, veda link žmogaus atbukimo. Kiekvieną dieną mes atrandame šiam tvirtinimui naujų įrodymų: viešajame transporte, parduotuvėje, gatvėje, darbe. Efektyvumo didinimo treningų atsiranda vis daugiau, o protingų žmonių – vis mažiau.

Kodėl?

Todėl, kad prarasdami kažkokį įgūdį, mes prarandame dalį aktyvių neuronų.

„Pavyzdžiui, mąstymas […] nėra dalomas į socialinį ir matematinį. Viskas kur kas paprasčiau: mūsų smegenų serveris arba yra išmokytas spręsti sudėtingas užduotis arba ne“.
A. Kurpatov.

Kas vyksta su smegenimis, jeigu mes perstojame vykdyti kažkokias mąstymo operacijas? Impulsas nepereina nuo neurono neuronui, o ryšys tarp jų sugriaunamas kartą ir visiems laikams. Mes ne šiaip prarandame įgūdį, mes prarandame ir tas pačias nervines ląsteles, kurios užtikrindavo mums to įgūdžio realizavimą.

Jeigu mes praradome sugebėjimą bendrauti vieni su kitais, tai dalis neuronų mūsų smegenyse negrįžtamai išnyko. Ar galime mes esant tokioms sąlygoms efektyviai mąstyti?

Kūdikiai šia prasme yra kur kas protingesni, nei mes. Kaip mažylis pasiekia tai, ko nori? Jis atlieka neįtikėtiną protinę veiklą: įsižiūri į mamos veidą, analizuoja jos nuotaiką, nustato su ja akių kontaktą ir visais būdais įtikinėja ją paimti jį ant rankų – jis skleidžia garsus, šypsosi, krenkščia. Jeigu niekas nepadeda, jis imasi užtikrinto būdo – riksmo ir raudų.

Šachas ir matas. Jis jau ant rankų ir jau nerūpestingai šypsosi. „Manipuliacija“, – pagalvosite jūs. „Mąstymas“ – atsakysime mes. Jis galvojo, analizavo ir pasiekė savo, tarp kitko, jam viso tik du mėnesiai. Ar gali suaugęs pasigirti tokiais pasiekimais? Ar gali skaitmeninis autistas turėti pasisekimą visuomenėje, neturėdamas bendravimo įgūdžių?

Žinomas antropologas Robin Dunbar įrodė, jog primato galvos smegenų žievės apimtys priklauso nuo būrio, kuriam jis priklauso narių skaičiaus. Konkrečiai, kuo didesnė jo gentis, tuo daugiau socialinių ryšių jis gali užmegzti, o reiškia – tuo jis yra protingesnis. Tai verčia susimąstyti apie tai, kiek mūsų mąstymui yra naudingas darbas pačiam sau (freelancer) ir ką mes prarandame išbraukdami save iš socialinės hierarchijos.

Antra skaitmeninio autizmo pasekmė – savanoriška vienatvė. Socialiniai tinklai ir messengeriai sukuria bendravimo iliuziją. Tačiau, susitikę su kažkuo, kas nuolat dėlioja „Patinka“ jūsų įrašams, jūs vargu ar surasite apie ką su juo pasikalbėti. Nyderlanduose buvo pastatyta skulptūra „Apimti šviesos“ (Absorbed by light). Už jos hiperrealizmo slypi socialinė kritika šiuolaikiniam žmogui, nesugebančiam bendrauti gyvai.

Kaip netapti skaitmeniniu autistu?

Visuotinai žinomas faktas, jog Steve Jobs neleido savo vaikams naudotis iPad ‘u. Servisų Blogger it Twitter kūrėjai apribojo savo vaikams prieigą prie išmaniųjų telefonų ir planšečių iki 1 valandos per dieną, o Chris Anderson, vienas iš 3D Robotics kūrėjų, draudžia pats sau naudotis išmaniaisiais įrenginiais miegamajame, o taip pat apriboja savo vaikus.

Idėja atsisakyti išmaniųjų telefonų ir pereiti prie mygtukinio telefono ir stacionaraus kompiuterio atrodo patraukli, tačiau mažai tikroviška realiame gyvenime. Yra žinoma, luditų, kurie aršiai protestuoja prieš technologijas ir siunčia laiškus tik valstybės Paštu. Bet ką daryti tiems, kurie nėra pasirengė sugrįžti prie plūgo ir žagrės, o gimtąja tapusi klaviatūra jam pakeitė gamtą?

Ką gi daryti?

  • Stebėkite ekrano laiką ir nusistatykite limitą tiems papildiniams, su kuriais daugiausiai praleidžiate laiko.
  • Atjunkite pranešimus ir nekrūpčiokite kaskart, kai kažkas uždėjo „Patinka“ jūsų įrašui;
  • Tikrinkite paštą sistemiškai, o ne spontaniškai. Pasirinkite tam nustatytą laiką;
  • Pašalinkite iš akių telefoną valandą prieš miegą ir 1 valandą atsibudus. Gali būti, jog jums nuobodu gulėti lovoje vienam ir jūs kenčiate. Tai štai, gera naujiena tame, jog, jeigu jūs kenčiate nuo vienatvės – tai jūs tikrai ne autistas.
  • Bendraukite su žmonėmis, žiūrėkite jiems į akis, šypsokitės, bandykite suprasti žmogų, sėdinti priešais jus. Ir neieškokite kišenėje telefono tuo metu, – tai galų gale nepadoru.
  • Sveikinkitės ir bendraukite su žmonėmis. Ypač lifte, su kaimynais. Ypač su tais, kurie iš jūsų aukšto. Neapsimeskite, jog jūs jų nepažįstate, todėl, kad jie tikrai žino, jog taip nėra.
  • Pergyvenkite dėl kitų. Statykite save į jų vietą. Juokitės ir verkite kartu su draugais – tai geriausia profilaktika prieš skaitmeninį autizmą.
  • Vertinkite žmones, kurie šalia jūsų. Net, jei pas juos galvoje „tarakonai“, kurie visiškai nepanašūs į jūsiškius.

Skaitmeninės technologijos – tai tik instrumentas darbui, o visam kitam – yra žmogus. Bendrauti su juo, žinoma, kartais būna sunku, tačiau tai puikus treniruoklis mūsų mąstymui.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 1 338

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...
    Techniškai valdydami informacinę erdvę Vakarai vis tik praranda ideologinę įtaką – kodėl?

Techniškai valdydami informacinę erdvę Vakarai vis tik praranda ideologinę įtaką – kodėl?

atsiliepimų 8 Skaityti visą įrašą
    „Karas” tarp Izraelio ir Irano užsibaigė „netikėtai”, kaip ir prasidėjęs

„Karas” tarp Izraelio ir Irano užsibaigė „netikėtai”, kaip ir prasidėjęs

atsiliepimų 2 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Žirgų ar prezidentinių rinkimų lenktynės?

Gintaras Furmanavičius. Žirgų ar prezidentinių rinkimų lenktynės?

1 atsiliepimas Skaityti visą įrašą
    Jolanta Blažytė. Kūrėjai

Jolanta Blažytė. Kūrėjai

atsiliepimų 4 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Nuo nieko nepriklausomi Lietuvos biudžeto „vartotojai”

Gintaras Furmanavičius. Nuo nieko nepriklausomi Lietuvos biudžeto „vartotojai”

atsiliepimų 3 Skaityti visą įrašą
    Linas Karpavičius. Apie gamtos pabudimo ir metų užbaigtuvių šventes

Linas Karpavičius. Apie gamtos pabudimo ir metų užbaigtuvių šventes

atsiliepimų 2 Skaityti visą įrašą
    „Areštuokite mane”: Džoana Rouling metė iššūkį policijai dėl naujojo neapykantos nusikaltimų įstatymo

„Areštuokite mane”: Džoana Rouling metė iššūkį policijai dėl naujojo neapykantos nusikaltimų įstatymo

atsiliepimų 5 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Stambulo konvencija ir nuomonės formuotojai

Gintaras Furmanavičius. Stambulo konvencija ir nuomonės formuotojai

atsiliepimų 3 Skaityti visą įrašą
    Valdas Vižinis. Kai bandai apmąstyti išties svarbius dalykus

Valdas Vižinis. Kai bandai apmąstyti išties svarbius dalykus

atsiliepimų 4 Skaityti visą įrašą
    Herkus Baranauskas-Deltuvis. Mokiniai

Herkus Baranauskas-Deltuvis. Mokiniai

atsiliepimų 6 Skaityti visą įrašą
    Jolanta Blažytė. Skylė juoda, cirkai – margi

Jolanta Blažytė. Skylė juoda, cirkai – margi

atsiliepimų 13 Skaityti visą įrašą
    Jolanta Blažytė. Velykos artėja. O išsilaisvinimas?

Jolanta Blažytė. Velykos artėja. O išsilaisvinimas?

atsiliepimų 5 Skaityti visą įrašą
    Gintaras Furmanavičius. Kiek ilgai mes liksime pasyviais šio ketvirtus metus vykstančio cirko stebėtojais?

Gintaras Furmanavičius. Kiek ilgai mes liksime pasyviais šio ketvirtus metus vykstančio cirko stebėtojais?

atsiliepimų 7 Skaityti visą įrašą

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...

valdziu valios,jis net "sto gram" neikaltu,ne tai kad telegram neikurtu....

Su

14 androido kalejimu - bus ir Samsungui sunkus laikai. Niekam nereikia telefono,kur neisidesi tau reikalingu...

artimieji Rytai daro pinigus,o Ukraina - juos tik vagia....