infa.lt

Lenkija ginkluojasi prieš Putiną

31 gegužės
15:00 2019

Naikintuvai

„Lenkijos vyriausybė, matomai, įsitikinusi, jog geriausiu būdu apginti šalies oro erdvę galima amerikiečių bombonešių pagalba“, – rašo vokiečių leidinys Bild.

„Šiandien mes nusiuntėme mūsų partneriams Jungtinėse Valstijose užklausą pirkti 32 naikintuvus F-35A, kartu su apmokymo ir tiekimo paslaugų paketu“, – antradienį parašė Lenkijos gynybos ministras Mariusz Błaszczak. „Atėjo laikas pakeisti posovietinę techniką į šiuolaikinius naikintuvus“, – parašė jis Twitter socialiniame tinkle.

Apie daugiafunkcinio nematomo lėktuvo kainą telieka tik spėlioti, pažymi straipsnio autorius. Standartinio bazavimosi žemėje modelio kaina F-35A Lightning II dabar siekia 89.2 mln JAV dolerių.

Lenkijos vyriausybės milžiniškos išlaidos nejaudina: remdamasi kylančia ekonomika ir labai dosniomis ES išmokomis, ji 2016 metais inicijavo plataus masto kariuomenės modernizavimo programą. Už 183 mlr zlotų (43 mlrd eurų) per dešimt metų, kartu su naikintuvais turi būti nupirkta ir zenitinė ginkluotė, raketų paleidimo aparatai ir povandeniniai laivai, o taip pat aukšto našumo ESM būsimiems „kiberkarams“. Už viso to slypi nuolatinis nerimas Rusijos atžvilgiu“, – rašoma straipsnyje.

Lenkijos MIP skelbia, jog pirmąją naujųjų lėktuvų partiją (16 naikintuvų F-35A) Lenkija planuoja nusipirkti iki 2026 metų.

Nežiūrint į tai, kad pastaruoju metu Lenkijoje ir JAV atsirado vis daugiau pranešimų šia kryptimi, naujiena apie planuojamą pirkimą buvo netikėta, pastebi leidinys, juk dar neseniai Lenkijoje buvo skelbiama, kad amerikiečių bombonešiai „neįsikomponuos į bendrą Lenkijos karinės aviacijos schemą“.

„Lenkijos aviacijai buvo reikalinga skubi modernizacija, – nurodo straipsnio autorius. – Apie 60 jos dispozicijoje buvusių MiG-29 Fulcrum ir Su-22 Fitter lėktuvų gerokai paseno. Po katastrofos kovo mėnesį netoliese Varšuvos, visų lėktuvų MiG naudojimas buvo uždraustas.

„Be to, nesibaigiančios įtampos tarp NATO ir Rusijos fone, tolesnis rusiškų lėktuvų naudojimas vargu ar būtų įmanomas bent jau dėl atsarginių dalių tiekimo klausimo“.

„Prie viso to, pirkinys įsikomponuoja į nuolatinį Varšuvos siekį sukurti palankią atmosferą Vašingtone; taip ji nori pastūmėti JAV prezidentą sukurti Lenkijoje nuolatinę amerikiečių karinę bazę, vietoje to, kad ginkluotė ir kariškiai būtų dislokuojami rotaciniu principu“, – rašo leidinys.

Amerikiečių Kongresas, savo ruožtu, dabar dirba su 2020 metų biudžeto projektu. Pasak Lenkijos politiko Adamo Bielano, projekte numatytas „rotacinio“ buvimo pakeitimas į „nuolatinį“. Politikas „įsitikinęs“, jog Kongresas patvirtins planą, bent jau dėl nuolatinės grėsmės iš Rusijos pusės, rašo Bild.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 253

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Henrikas    -  2019-05-31, 15:04

    JAV komercinės menkystos išdūrė Lenkijos valdžią

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Briuselio politikos veidmainystė akivaizdi....

Melas ir dezinformacija buvo tada, kai mums buvo bandoma įteigti, kad vakcinos apsaugo nuo ligos...

Teisę kontroliuoti turės lygiai tiek, kiek ir balsuoti. Bet pareikš savo nepasitenkinimą kuriuo nors valdžios...

jau pasimate daugumai,kur veda ta "Vakaru ideologija"!? Idomu tik,ar besugebesime ta mesla nusiplauti ir kiek...

BRICS padarys savo darbą...

Del

tolesnio vogimo,o ne pagalbos! Saliai reikia taikos,o ne tolesnio susinaikinimo!...

valdziu valios,jis net "sto gram" neikaltu,ne tai kad telegram neikurtu....