infa.lt

Planetoje siaučia mirtinai pavojingas „supergrybelis“ – Candida auris

15 balandžio
07:58 2019

Šiame paveiksle Candida auris rūšis, auginama lėkštelėje ligų kontrolės ir prevencijos centre.
CDC

Pasaulyje plinta „supergrybelis“, atsparus medikamentams ir sugebantis sukelti susirgimus, kurių pasekoje ligonį ištinka mirtis. Pirmą kartą infekcija aptikta 2009 metais pas pagyvenusią japonę. Anksčiau nežinomos rūšies grybelis Candida buvo pavadintas Candida auris, praneša The Nev York Times.

JAV Ligų kontrolės Centro (C.D.C.) tyrėjai teigė, kad C. auris prasidėjo Azijoje 2009 m. ir išplito visame pasaulyje.

Tačiau, kai agentūra palygino visą „C. Auris“ mėginių genomą iš Indijos ir Pakistano, Venesuelos, Pietų Afrikos ir Japonijos, ji nustatė, kad jos kilmė nėra viena vieta, ir nebuvo vienos C. auris rūšies.

Genomo sekos nustatymas parodė, kad buvo keturios skiriamosios grybelio versijos, kurių skirtumai buvo labai dideli.

Po dviejų metų šio mielinio tipo mikroorganizmo atsiradimas buvo užfiksuotas Pietų Korėjoje, o vėliau ir kitose Azijos šalyse. 2013-ais metais grybelis pasiekė ir JAV.

Šiuo metu visoje šalyje juo yra užsikrėtę 587 žmonės. Ligų kontrolės Centro (CDC) duomenimis, grybelis puola visų amžiaus grupių žmones.

Vystydamasis žmogaus kūne grybelis C. Auris tampa priežastimi ligų, kurios negydomos tampa mirtinomis. Tuo pačiu, atsikratyti grybelio labai sudėtinga, kadangi jis jau mutavo ir tapo atsparus praktiškai visiems žinomiems antibiotikams ir priešgrybeliniams preparatams.

Pirmoje eilėje, į rizikos susirgti grupę patenka žmonės su su nesubrendusiomis ar sutrikusiomis imuninėmis sistemomis, įskaitant naujagimius ir pagyvenusius žmones, rūkalius, cukriniu diabetu sergančius ir autoimuninių sutrikimų turinčius asmenis, kurie vartoja steroidus, slopinančius organizmo apsaugą.

Mirtinas grybelis jau tapo mirties priežastimi 60% juo užsikrėtusių žmonių.

Grybelis labai agresyvus ir aktyviai plinta per kontaktą su užkrėstu paviršiumi ar užsikrėtusiu žmogumi. Leidinys rašo, jog praėjusiais metais vienoje iš JAV ligoninių mirė C.Auris užsikrėtęs žmogus.

Vėliau paaiškėjo, kad grybelis pasklido po visą palatą: jis buvo aptiktas mirusiojo patalynėje, langų štorose, ant sienų ir lubų. Nerimą kelia tai, kad ligoninės ir valstybės nepraneša apie didesnius šios ligos protrūkius. Tik konstatuoja, kad buvo tokio susirgimo atvejų.

Tarptautiniu mastu ši problema vis dar mažai žinoma, tuo tarpu Valensijoje, Ispanijoje, 992-ojoje ligoninėje Universitari i Politècnic La Fe prasidėjo didelis šios ligos protrūkis.Grybelių kolonijos paplito 372 žmonėms, ty jie turėjo infekciją, bet dar nebuvo susirgę.

Žurnale „Mycoses“ rašoma, kad 41 proc. infekuotų pacientų mirė 30 dienų eigoje. Ispanijos ligoninė kaip ir Didžiosios Britanijos „Rpyal Bromptom“ viešai neskelbė apie protrūkį, ir nenorėjo, kad gydytojai kalbėtų su žurnalistais, nes rūpinosi savo reputacija“.

„Kodėl girdime apie ligos protrūkį praėjus beveik pusantrų metų po to, kai tai įvyksta?“, Mes nežinome, kaip tai įvyko? ”, – sakė dr. Kevin Kavanagh, Kentukio gydytojas ir„ Health Watch USA“ valdybos pirmininkas. iš ne pelno siekiančios pacientų atstovavimo organizacijos. „Tai tikrai nebūtų toleruojama restorane ištikus apsinuodijimo maistu protrūkiui“.

Keliama versija, jog šis atsparus vaistams grybelis atsirado kaip azolinių pesticidų naudojimo rezultatas.
Azolai sukūrė tokią priešišką aplinką dirvožemyje ir aplinkoje, kad joje išgyvena tik labai atsparios grybelių rūšys, rašo leidinys.

Kadangi azoliai išnaikino labiau paplitusius grybus, tai suteikė šansą išeiti į paviršių C. Auris, egzistavusius tūkstančius metų, tačiau nepasireiškusius paviršiuje.

C. auris atsiradimo paslaptis lieka neišaiškinta, o jos kilmė šiuo metu atrodo mažiau svarbi nei poreikis sustabdyti šio grybelio plitimą.

C. Auris poveikis žmogaus organizmui šiai dienai yra sulaikomas pagrindinai tik sveiko imuniteto, todėl šio grybelio nešiotojais pasaulyje gali būti milijonai žmonių, kurie patys neserga.

„Tai yra juodosios lagūnos padaras, jis burbuliavo lyg prasimušusi versmė ir šiandien yra visur“, – pakomentavo situaciją CDC priešgrybelinio skyriaus vadovas Dr. Tom Chiller.

Prognozuojama, jog, jei nebus įgyvendinta politika, skirta lėtinti atsparumą vaistams, 2050 m. visame pasaulyje gali mirti 10 milijonų žmonių, kurie viršys aštuonis milijonus tikėtinų mirčių tais metais nuo vėžio.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 1 158

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...

Čia Jums ne Okeanidės bučinys Antanui......

juokas parėmė iš info.lt dėl Pugačiovas paskelbta agentė visi žino o jus tik dabar savo...

Rusijos paleistos naikinančios raketos taip pat yra karinės raketos, kaip ir NATO raketos....

Nepasidalino otkatu?...

ant briaunos dar gali nukristi...