infa.lt

Prievolės ūkininkams, ketinantiems įsigyti-parduoti kiaules ar paršelius

14 kovo
07:01 2019

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai pastebi, kad vis dar pasitaiko pažeidimų, susijusių su kiaulių skaičiaus registravimu, ausų įsagais nepaženklintų paršelių įsigijimu ar kiaulių pardavimu, privalomų dokumentų pildymu. Atėjus pavasariui ir suintensyvėjus prekybai ūkiniais gyvūnais, VMVT primena apie prievoles ūkininkams, ketinantiems įsigyti, parduoti kiaules ar paršelius.

Perkeliant (pvz., parduodant) kiaules ar paršelius į kitą laikymo vietą (bandą), privaloma laikytis šių reikalavimų:

paršeliai turi būti paženklinti į vieną ausį segamu įsagu su bandos numeriu,

– paršelius įsigyjantis asmuo, prieš perkeliant gyvūnus, turi gauti gyvūnų sveikatos būklę patvirtinantį veterinarijos pažymėjimą, kurį išduoda tokį įvertinimą atlikęs veterinarijos gydytojas,

kiaules parduodantis ūkinių gyvūnų laikytojas privalo užpildyti ir paršelių pirkėjui pateikti nustatytos formos pranešimą apie ūkinių gyvūnų bandą (GŽ-2 formą) ir Lietuvos Respublikoje vežamų gyvūnų važtaraštį,

– duomenys apie išvežimą ir / ar atvežimą turi būti registruojami Ūkinių gyvūnų registre per 7 kalendorines dienas po įvykio (t. y. po kiaulių įsigijimo / išvežimo).

Derėtų nepamiršti ir to, kad visi kiaulių laikytojai kiekvieno einamųjų metų ketvirčio pirmąjį mėnesį Ūkinių gyvūnų registre privalo nurodyti laikomų kiaulių skaičių. Visus veiksmus Ūkinių gyvūnų registre turi teisę atlikti ūkinių gyvūnų laikytojas (jeigu jam suteikta prieiga prie Ūkinių gyvūnų registro), ūkinių gyvūnų ženklinimo ir registravimo paslaugas teikiantis privatus veterinarijos gydytojas arba VMVT teritorinių padalinių specialistai.

„Atlikdami patikras ūkiuose pastebime, kad duomenys apie ūkyje laikomas kiaules, paršelių įsigijimą ir atsivežimą į ūkį, parduotas ar savo reikmėms paskerstas kiaules ne laiku registruojami Ūkinių gyvūnų registre. Dar blogiau, kuomet nusiperkami – ausų įsagais nepaženklinti paršeliai, kiaulių laikytojai neturi dokumentų, kuriuose būtų nurodytas paršelių kilmės ūkis ir informacija apie jų sveikatos būklę. Tai sukelia pavojų į ūkį atsivežti užsikrėtusį, sergantį gyvūną ir taip platinti afrikinį kiaulių marą arba kitas gyvūnų užkrečiamąsias ligas.

Kilus abejonių dėl planuojamų įsigyti paršelių tinkamo suženklinimo ir sveikatos būklės įvertinimo, ūkinių gyvūnų laikytojas gali pasikonsultuoti su VMVT teritorinio padalinio specialistais“, – kalbėjo VMVT direktoriaus pavaduotojas Vidmantas Paulauskas.

VMVT primena, kad nesilaikant ūkinių gyvūnų ženklinimo ir registravimo reikalavimų, ūkininkams gali grėsti įspėjimas, piniginė bauda. Be to, jei įsigytos neženklintos ausų įsagu ir gyvūnų sveikatos būklę patvirtinančio veterinarijos pažymėjimo neturinčios kiaulės, ūkiui gali būti pritaikyti apribojimai perkelti gyvūnus iš bandos, t. y. bus draudžiama išvežti gyvūnus iš jų laikymo vietos iki bus pašalinti nustatyti trūkumai, arba nurodyta per nustatytą terminą paskersti ar nugaišinti laikomas kiaules.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 292

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Man tai absurdo viršūnė, kuomet naujas mokestis reklamuojamas per komercinę radijo stotį. Ir, aišku, reklamos...

Kažką praleidau : Iki šiol maniau, kad jankiai visur gauna malkų ir gėdingai sprunka. Vien...

Kokia mamytė, toks ir sūnelis....

Žygizmundai Ukraina uber alles. Ar ne laikas tamstai Maldeikienei ir dar keletui proto žaibu psichiatrinėje...

psichas jabanas...

Čia ne prekybininkų naudai.....čia dar viena "priežastis" neatsiskaityti grynaisiais, o pereiti prie elektroninių mokėjimų. Kai...