infa.lt

Gyvename išmaniausiais laikais: virtuali, išplėstinė ir mišri realybė

25 vasario
20:43 2019

Virtualios realybės akiniai

Pasaulis keičiasi ir su lyg kiekviena diena mes galime matyti vis spartesnę pasaulio mokslinę pažangą. Dar visai neseniai absoliučia sensacija atrodė virtuali realybė, tuo tarpu dabar tai nieko per daug nebestebina. Šiandien kalbame apie dar pažangesnes technologijas, kaip, pavyzdžiui, mišri realybė (ang. – mixed reality).

Šią naują technologiją sparčiai populiarina „Microsoft“ korporacija, kuri „Windows“ operacinėje sistemoje diegia vis naujesnes funkcijas. Naujausias virtualios realybės akinių asortimentas iš HP, Samsung, Asus ir Lenovo, padėjo operacinei sistemai suteikti naujas galimybes tiek dirbant su Windows programomis, tiek žaidžiant žaidimus. Dabar „Windows“ gali sujungti virtualios realybės ir papildytos tikrovės savybes į vieną visumą.

Suprantama, kad visa ši informacija eiliniam žmogui gali skambėti gana sudėtingai. Terminai – nauji, gana sudėtingi, o jų reikšmės kartais sutampa. Taigi, šiame straipsnyje supažindinsime jus su keliomis technologijomis ir trumpai apibrėšime jų ypatybes.

Autorius: Julia Tokareva

Virtuali realybė

Šios technologijos naudojai bendrauja su virtualiais pasauliais, simboliais bei objektais. Tai itin populiaru tarp žaidimų, bet kartu yra naudojama ir įvairioms programoms. Kalbant konkrečiai apie žaidimus – šiuo metu populiariausios virtualios realybės žaidimų platformos yra „PlayStation VR“ , „Oculus Rift“ ir „HTC Vive“.

Apskritai virtuali realybė per paskutinius keletą metų tapo labai populiaria pramoga. Dar visai neseniai dauguma žmonių tiksliai nežinojo kas tai yra, tuo tarpu dabar daug kas jau yra išmėginęs virtualią realybę savo kailiu. Šiuo metu visoms šioms platformoms yra sukurti tūkstančiai įvairiausių žaidimų – tiek pirmojo asmens šaudyklės, tiek sporto, strateginiai ir kiti žaidimai. Prognozuojama, jog ateityje bus siūlomi ir virtualaus kazino žaidimai, kas pakeistų šią industriją negrįžtamai.

Įvairius virtualios realybės žaidimus galima išbandyti ir praktiškai visuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Tačiau, virtualios realybės kambariai vis dažniau kuriasi ir mažesniuose miestuose. Keletą jų išvardinome žemiau.

Kaunas: Karaliaus Mindaugo pr. 49 (VR Robi), Kęstučio g. 66 (VR shop)
Vilnius: Kauno g. 3a (VR kambarys), Saulėtekio al. 41 (VR city)
Klaipėda: H. Manto g. 22 (VR pojūčiai)

Išplėstinė realybė

Tai dar sudėtingesnė technologija, kuri apima programas, kurios realioje aplinkoje prideda virtualius objektus. Išplėstinė realybė itin paplitusi socialiniuose tinkluose. Dauguma iš mūsų net yra išbandę išplėstinę realybę naudodami įvairiausius filtrus tokiose platformose kaip „Instagram“ ar „Snapchat“. Jeigu nebandėte, tai bent visi matėte, kaip iš žmogaus veido išlenda šuns liežuvis – tai puikiausias išplėstinės realybės pavyzdys.

Išplėstinė realybė taip pat matoma ir žaidimuose, o geriausias to pavyzdys genialusis „Nintendo“ bendrovės kūrinys „Pokemon GO“. Staigiai visame pasaulyje išpopuliarėjęs žaidimas iki šiol jo kūrėjams uždirba pusę milijono dolerių per dieną. Dauguma šio ar panašių žaidimų gerbėjų niekada net nesusimąsto, jog naudojasi viena naujausių ir sudėtingiausių naujųjų technologijų.

Mišri realybė

Tai yra išplėstinės ir virtualios realybės hibridas. Naudojant mišrią realybę galima virtualius objektus įtraukti į realų pasaulį ir atvirkščiai – realius objektus perkelti į virtualią erdvę.

Kaip jau minėjome su mišria realybe sparčiai dirba „Microsoft“. Ši bendrovė sukūrė pirmąjį pasaulyje holografinį kompiuterį Hololens ir leidžia žmonėms bendrauti per hologramas, kurios įtraukos į juos supantį pasaulį. Kol kas tai nauja ir ganėtinai sudėtinga technologija. Neseniai Microsoft išleido antrąją Hololens 2. Antroji produkto versija ergonomiškesnė (sumažintas svoris, pagerintas svorio pasiskirstymas, naudojamos pažangesnės medžiagos), galingesnė (naudojamas Snapdragon 850 procesorius), mišrios realybės hologramos yra aukštesnės kokybės, su dvigubai didesniu matymo lauku, bei intuityvesniu valdymu.

Tačiau, verta paminėti, jog šis produktas vis dar yra labiau orientuotas į verslo poreikius ir šio prietaiso kaina prasideda nuo 3500 dolerių. Microsoft teigia, jog jų Hololens 2 produktas vis dar nėra tiek pažengęs, jog galėtų būti siūlomas paprastiems vartotojams tiek kainos, tiek siūlomų funkcijų atžvilgiu.

Žiūrint kaip greitai tobulėja visos šios technologijos, nesunku prognozuoti, jog neužilgo virtuali, išplėstinė ir mišri realybė bus naudojama kiekvieno iš mūsų namuose. Ar tai būtų pramogoms ar darbui, tai neabejotinai pakeis tai, kaip mes sąveikaujame su technologijomis.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 444

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Vakarų debilai valdžioje pasapnavo, kad gali nugalėti Rusiją, atsibudę pamąstė savo debiliškomis smegenimis, kad gerai...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....