infa.lt

ES gyventojai nebegalės laisvai atvykti dirbti į Britaniją

21 gruodžio
12:45 2018

REUTERS

Britanijos vyriausybė paviešino dokumentą su naujomis nuostatomis šalies migracijos politikos atžvilgiu, kurios įsigalios po Britanijos pasitraukimo iš ES, praneša BBC.

Sekant tuo, žemos kvalifikacijos darbuotojai iš ES šalių, po „brexit“ nebegalės automatiškai gauti leidimų darbui Didžiojoje Britanijoje.

Migracija buvo viena iš pagrindinių temų, svarstomų referendumo dėl „brexit“ metu.

Pristatydamas dokumentą parlamente, vidaus reikalų ministras Sajid Javid pareiškė, jog susirūpinimas migracijos atžvilgiu egzistuoja kaip pas šalies pasitraukimo iš ES šalininkus, taip ir pas to priešininkus.

„Referendumo pasekoje mes galime atšaukti judėjimo laisvę: pirmą kartą per 40 metų mes galėsime spręsti patys, kas gali, o kas negali, atvykti į šalį“, –  pasakė jis.

Ministras pažymėjo, jog Britanija bus atvira verslo veiklai, o jau gyvenantys čia žmonės galės pasilikti, nepriklausomai nuo to ar bus pasirašytas susitarimas dėl „brexit“ ar ne.

Sajid Javid pažymėjo, jog dokumente akcentuojami trys punktai:

  • Judėjimo laisvė nutrūksta, ir ateityje visi, išskyrus britus ir Airijos gyventojus, privalės gauti leidimą atvykimui į šalį;
  • Dabartinė preferencijų sistema ES gyventojams nutraukiama, kas į vienodą padėtį stato žmones, kurių talentai reikalingi Britanijai, nepriklausomai nuo pilietybės;
  • Migrantai bus atrenkami pagal jų sugebėjimus, kad į šalį atvyktų gabiausi;

Sajid Javid pasakė, jog vyriausybė siekia būsimos migracijos sistemos efektyvumo tiems, kas atvyksta į šalį, kompanijoms, valstybės struktūroms ir Britanijai visumoje.

Pasak jo, toks požiūris gina Britanijos darbuotojų interesus, tuo pačiu pašalinant biurokratiją.

Štai kai kurie vyriausybės pasiūlymai:

Kvalifikuoti specialistai

Kvalifikuotų specialistų atžvilgiu metinė kvota bus naikinama, o darbdaviams neteks pradžioj reklamuoti vakansijos Britanijos žiniasklaidoje, prieš duodant skelbimą užsienyje. Reikalavimai minimaliam atlyginimui išlieka.

Sezoniniai darbuotojai

Pageidaujantiems atvykti į Britaniją trumpalaikiam darbui, numatytos trumpalaikės vizos. Pagal tokias vizas atvykstantys žmonės negalės gauti finansinės pagalbos iš valstybės, neturės teisės paduoti prašymo gyvenimui, ir negalės atsivežti šeimos. Viza bus išduodama 12 mėnesių.

Užsienio studentai

Kvotos užsienio studentams netaikomos ir atvykti mokytis į Britaniją bus paprasčiau.

Biurokratinių procedūrų sumažėjimas

Pasak ministro, Britanija siekia būti atvira verslui, o ne užveržinėti biurokratinius stabdžius.

Tikimasi, jog naujoji sistema įsigalios nuo 2021 metų. Tai vyks palaipsniui, siekiant išvengti staigių pakitimų ir skubotų sprendimų.

Anksčiau, savo interviu BBC, ministras kalbėjo, jog dokumente neminima koks bus leidžiamas atvykstančių imigrantų skaičius per metus. Rinkiminės kampanijos metu valdančioji Konservatyvi partija žadėjo sumažinti imigracinį prieaugį iki mažiau nei 100 000.

Sajid Javid teigė, jog daugumai gyventojų dabartinis atvykstančių į šalį imigrantų skaičius, skiekiantis 273 tūkstančius žmonių – yra per didelis, ir jį reikėtų mažinti iki tokio lygmens, kuris atitiktų, pirmoje eilėje, ekonominius šalies poreikius.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 111

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...