infa.lt

Ukrainos „vaikų fabrikai“ patraukia vis daugiau užsieniečių

17 gruodžio
20:30 2018

Ukraina įgavo populiarumą tarp užsieniečių porų, turinčių nevaisingumo problemų, rašo ABC News. Šalyje veikia virš dešimties stambių ir smulkių agentūrų, teikiančių surogatinių motinų paslaugas. Nežiūrint į opoziciją Radoje ir kaltinimus tuo, jog šalis tapo „inkubatoriumi užsieniečiams“, verslas klesti, juk pinigų apyvarta jame didžiulė.

Toks apvaisinimas su donoro kiaušialąstės suteikimu kainuoja nuo 30 000 iki 40 000 eurų, neskaitant transporto ir juridinių išlaidų. Viena iš sėkmės sąlygų tapo liberali Ukrainos teisė, o taip pat reguliavimo sugriežtinimas šalyse konkurentėse, tokiose kaip Taivanas, Nepalas ar Indija. Pagrindiniais ukrainiečių surogatinių motinų klientais yra Britanijos, JAV ir Ispanijos piliečiai.

Leidinys pateikia kaip pavyzdį Australijos gyventojos Bec Kalpakoff istoriją, kuri išbuvo Kijeve penkis mėnesius po to, kai surogatinė motina pagimdė jos vaikus – dvynukus. Apie tokią galimybę Bec sužinojo vienoje Facebook grupėje, skirtoje poroms, turinčioms problemų su pastojimu. Praėjusių metų gruodį jie atvyko į Ukrainą, pateikė donorų medžiagą, o po to išsirinko vieną iš trijų surogatinių motinų, pristatytų agentūros „Naujoji viltis“ (viena iš maždaug tuzino tokių agentūrų šiandien veikiančių Ukrainos teritorijoje).

„Įprastai mes aptarnaujame apie 20 porų per metus. Tik per pastarąją vasarą buvo 25, Tai pernelyg daug, mes niekada daugiau nesiimsime tiek daug užsakymų. Stambios firmos pilnai orientuotos į pelną. Bet būtent todėl aš išlaikau mūsų įmonę nedidele – mes ne vaikų gamybos fabrikas“, – sako agentūros direktorė Julija Osijevskaja.

Bec ir jos vyras išsirinko moterį vardu Anastasija – ji 9 mėnesių eigoje dalimis gavo 14 000 dolerių. Be to, visos pusės turėjo pasirašyti sutartį, suteikiančią tėvų teises išlaidas apmokančiai pusei. Tai gali privesti prie sudėtingų etinių situacijų – pavyzdžiui, surogatinė motina neturi aborto teisės.

Bec pasakoja, jog pagrindinė priežastis, dėl kurios poros iš Australijos renkasi užsienietes surogatines motinas, slypi Australijos įstatymuose ir in vitro apvaisinimo brangume. Dar viena problema tapo sugrįžimas atgal į Australiją: „Man teko parengti 23 įvairius dokumentus, po to juos visus priduoti dar kartą, todėl, kad pasiuntinybė atsisako priimti skaitmeninę dokumentaciją didesnę nei 5 megabaitų apimties. Po to reikėjo aplankyti keletą pasų interviu (taip tekste) ir priduoti DNR testus“.

Po viso to Bec galėjo išvykti iš Kijevo praėjus penkiems mėnesiams po atvykimo.

ABC News aplankė stambiausią Ukrainos surogatinių motinų agentūrą Biotexcom, esančią Kijevo pakraštyje.

„Mano vaikai dar per daug maži, kad suprastų kuo aš užsiimu. Mano sūnus galvoja, kad aš storėju. Mano vyras anksčiau buvo prieš, bet pinigai jį įtikino“, – pasakoja Marija, dviejų nuosavų vaikų mama, dirbanti surogatine motina Biotexcom.

Marijai, kaip ir kitoms 150 Biotexcom motinų teko praeiti griežtos apžiūros procesą, psichologinę analizę ir eilę fizinių testų. Agentūroje dirba apie 200 darbuotojų, įskaitant penkis gydytojus, dirbančius pilną dieną. Kompanijos metinė apyvarta siekia 30 mln eurų.

ABC News praneša, jog Ukrainos Radoje yra parlamentinė grupė, siekianti apriboti arba pilnai uždrausti surogatinę motinystę Ukrainoje.

„Mes negalime būti inkubatoriumi užsieniečiams. Bažnyčia pasisako prieš tai, kaip ir kitose šalyse“, – sako viena iš grupės narių, deputatė Oksana Bilozir.

Dabar pas ją dirbama su penkiais įstatymo projektais surogatinės motinystės uždraudimo užsieniečiams klausimu: Bilozir bevelytų pilną draudimą, tačiau, pasak jos, šis verslas turi svarbią ekonominę reikšmę Ukrainai, todėl pilnai jo uždrausti negalima. Ji pripažįsta, jog pinigai už tokią veiklą gali būti patrauklūs ukrainietėms, esančioms sudėtingose gyvenimo situacijose.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 947

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Kas sugeba - daro. Kas nesugeba - vadovauja. Kas nesugeba vadovauti - moko....

Kryti i bedugne - sustabdyti neimanoma!...

salys mandagiai ju taip ir nepasiunte?...

ir reikejo daryti,kada valdei!...

LB

dėl tavęs šiek tiek pamažinsim....

Durnius rimtu veidu....