infa.lt

Putinas, Trampas ir pasaulinė maisto katastrofa. Bloomberg 2019 m. „Pesimisto gidas“

16 gruodžio
10:22 2018

Agentūra Bloomber paskelbė 2019-ųjų „Pesimisto gidą“, prognozuodama didžiulio grūdų nederliaus metus, kuriuos iššaukė klimato kaita, toliau sekantį badą ir minias pabėgėlių į turtingas šalis.

2019-ųjų pabaiga, Amerikoje ir Rusijoje gausus derlius, tačiau Baltųjų rūmų vadovas Donaldas Trampas (Donald Trump) susiduria su krize, apie kurią mažai kas susimąstė 2018-aisiais: aštrus maisto produktų trūkumas beveik visur pasaulyje. Taip prasideda tradicinis kasmetinis „Pesimisto gidas“, parengtas Bloooberg agentūros, kurio tikslas įspėti apie labiausiai tikėtiną katastrofą, kuri gali įvykti 2019 metais. „Gaisrai, potvyniai, badas“, – pavadinta ateinančių metų prognozė.

Pasak agentūros versijos, šiluma, skleidžiama klimato fenomeno El Nino (paviršinių vandens sluoksnių Ramiajame vandenyne ekvatoriaus zonos temperatūros svyravimai) į atmosferą, 2019-uosius pavers pačiais karščiausiais per visą stebėjimų istoriją. Prasidės nebūto masto potvyniai, miškų gaisrai.

Deginantis karštis sunaikins kviečių pasėlius Australijoje. Begaliniai lietūs mažina ryžių derlius nuo Indijos iki Japonijos. Nebūtos sausros grasina sojos ir kukurūzų derliams Brazilijoje. Globalios maisto produktų atsargos mažėja, ir visas pasaulis laukia derliaus nuėmimo dviejose pagrindinėse pasaulio duonos pintinėse, nenukentėjusiose nuo El Ninjo, – JAV ir Kanados Šiaurės Amerikoje, Rusijos ir Ukrainos, Europos Juodosios jūros regione.

Sausros jau sumažino derlių Rusijos ir Ukrainos pietuose 2018 metais, ir pasaulyje auga nerimas dėl Rusijos prezidento Vladimiro Putino planų neišleisti rusiškų kviečių į pasaulinę rinką. Duonos kaina Rusijoje krenta, o likusiame pasaulyje kyla.

Papildomai Putinas paslapčia siunčia papildomą kariuomenę į Donbasą Ukrainos rytuose, siekdamas palaikyti konfliktą pas savo pagrindinį konkurentą kviečių srityje. Maskvos parduotos oro gynybos sistemos C-400 Turkijai įkala pleištą į Turkijos santykius su Vašingtonu ir NATO šalimis, kurios imasi didinti savo laivyną prie Turkijos sąsiaurių, esančių pagrindiniu Ukrainos grūdų eksporto kanalu į Artimuosius Rytus ir Afriką.

Donaldas Trampas pradžioje aukštai įvertina Putino draudimą grūdų eksportui, vertindamas tai, kaip Rusijos lyderis atiduoda pirmenybę saviems piliečiams. Tačiau link 2019 liepos, pasaulinė kviečių kaina viršija 1974 metų piką, kai galiojo arabiškos naftos tiekimo embargas.

Vis labiau juntamas tampa maisto trūkumas. Eilėje šalių prasideda neramumai. Rytų Afrikai gresia humanitarinė katastrofa. Alkani pabėgėliai, milijonai pabėgėlių bando patekti į Europos Sąjungos šalis. Turkija stabdo savo susitarimą su Briuseliu ir atsisako priimti pas save pabėgėlius mainais į milijardus eurų. Neeiliniame aukščiausio lygio susitikime Europos lyderiai priima sprendimą sugriežtinti išorinio pasienio perimetro kontrolę.

Didžioji Britanija, pasitraukusi iš ES, tampa pavydo objektu ES narėms. 2019-ųjų gegužę Europos parlamento rinkimuose beveik visur švenčia nacionalistai.

Pabėgėlių priėmimo centrai Australijoje perpildyti, ir Melburne priimamas sprendimas uždaryti įvažiavimą į šalį. Taip pat pasielgia ir Japonija, bevelydama gelbėti badaujančius tiekdama maistą

Kinija, nuo 2018-ųjų vidurio netekusi Brazilijos sojos tiekimo, įtrauka į prekybos karą su JAV. Piratai terorizuoja Pietų Kinijos jūrą, kuria driekiasi pagrindiniai prekybiniai keliai, suteikdami galimybę Xi Jinpingui sugriežtinti retoriką Taivano atžvilgiu, kurį Kinija laiko savo provincija ir galimybę Kinijai užimti ginčytinas teritorijas. Turtingas Singapūras balansuoja ant karo ribos su neturtingomis kaimynėmis – Malaizija ir Indonezija.

El Ninjo fenomeno iššaukti lietūs privedė prie rekordinio kviečių, sojos, kukurūzų derliaus Jungtinėse Valstijose ir Kanadoje. „Amerikiečių fermeriai patys geriausi pasaulyje“, – pareiškia Donaldas Trampas viename iš mitingų JAV, likus metams iki savo kandidatūros iškėlimo į sekančią kadenciją Baltuosiuose rūmuose.

JAV fermeriai pasirengę parduoti susikaupusias grūdų atsargas. Tačiau dauguma išsekusių šalių jau nebegali tiek mokėti už juos dėl pašokusių pasaulinių kainų. Padėti bando Kanada, supirkdama perteklių, o po to dalindama produktus už milijardus dodelrių. Džastinas Triudo (Jastin Trudeau) perrenkamas premjeru ir keliamas kandidatu Nobelio taikos premijai.

Aukštos pasaulinės grūdų kainos iššaukė infliaciją, kuri graužia JAV ekonomiką. Šalyje nesantaika: amerikiečiai vartotojai, ypač D. Trampo šalininkai, laiko grūdų derlių nacionaline nuosavybe, skirta tik amerikiečiams. Amerikiečių fermeriai tikisi gauti iš eksporto rekordines pajamas, tačiau, girdėdami Trampo raginimus patriotizmui ir jo tvirtinimus, jog ir maisto produktų politikoje Amerika turi būti aukščiau visko, baiminasi reikalauti iš Vašingtono pernelyg daug.

Ką šioje dramatiškoje situacijoje apdarys Trampas?, – užduoda klausimą Bloomberg. Panaikins draudimus ir pamaitins pasaulį? Ar vis tik galutinai susidoros su tomis šalimis, kurios tyčiojosi iš jo ir nevertino jo rimtai?

Baltųjų rūmų šeimininkas atsakys, kaip jam įprasta, „Twitter“ socialiniame tinkle. Jis parašys, jog ant kortos nacionalinis JAV saugumas. Pažadės nedelsiant pasirašyti įsaką, darančiu Ameriką aukščiau visko ir maisto produktų klausimu. „Mūsų turtas – derlius – liks namuose“, – parašys D. Trampas, – prognozuoja Bloomberg.

Jau sekančią dieną po šio įrašo taps aišku: grūdų eksporto draudimas yra lydimas 50 milijardų dolerių paramos JAV fermeriams, kas yra tris kartus daugiau, nei jie gavo 2018 metais, kai federalinio biudžeto deficitas mušė visus rekordus. „Fermeriai tapo nugalėtojais, o mokesčių mokėtojai – pralaimėjusiais“, – baigia Bloomberg agentūra savo 2019-ųjų pesimistinę prognozę.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Izrelyje per pusę metų žuvo 32 tūkstančiai civilių žmonių, daugiausia moterų ir vaikų. Ukraina nesenai...

iš karto aišku koks tai ,,preparatas,,. AK74....

Visai kaip toje Rusijos reklamoje kur sakoma: "Sumokek mokesčius ir miegok ramiai"....

Ta nuotrauka straipsnio virsuje smarkiai jau apsidevejo, reiktu i nauja pakeisti, kur daugiau realybe atitinka.......

Laba ačiū už straipsnį. Iš tiesų žiniasklaida naudojama ne tik vienpusei propagandai, cenzūrai ir žodžio...

Ukraina laukia taves......

Nėra jokių konservatorių Lietuvoje, nėra tokios partijos. Jei būtų konservatorių partija, tokių nesąmonių Lietuvoje nebūtų....