infa.lt

Kova su korupcija – korupcionierių reikalas

11 gruodžio
10:44 2018

Algimantas Rusteika, | Kauno forumas

Vis girdim – Seimas įpareigojo Vyriausybę surasti lėšų, ministras rado lėšų. Pinigai pas mus kaip grybai – eini per Seimo ar Vyriausybės menes, dairaisi ir randi. Jei žinai vietas, randi daugiau – paieškokime.

ES paramą dalina daugybė institucijų ir visos turi ką veikti. O kadangi pas mus daug agentų, tai daug ir dalinančių agentūrų: Aplinkos projektų valdymo agentūra, Centrinė projektų valdymo agentūra, Europos socialinio fondo agentūra, Lietuvos verslo paramos agentūra, Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra, UAB “Investicijų ir verslo garantijos“, UAB “Viešųjų investicijų plėtros agentūra“, Būsto energijos taupymo agentūra, Informacinės visuomenės plėtros komitetas, Energetikos agentūra ir t.t. Ir visos gauna algas, atostoginius, kelionpinigius, dienpinigius, nakvynpinigius.

Paimkime tik vieną, mažą pinigų dalintojų darbo gabalėlį. Pasirodo, mes labai mėgstame kyšininkavimą ir valdžios sukčiavimą, todėl reikia mus išmokyti nepakantumo korupcijai. Ir tą gali padaryti tik valdžia per sau artimas NVO (NSO). Biurokratine paukščių kalba tai vadinama “Visuomenės nepakantumo korupcijai didinimo ir dalyvavimo viešojo valdymo procesuose skatinimo iniciatyvos, priemonė Nr. 10.1.2-ESFA-K-917“.

Priemonės finansavimo forma – negrąžinamoji subsidija, t.y. duoda pinigų ir viskas, gavėjai – NVO (NSO). Veiklos tokios (paukščių kalba): “visuomenės nepakantumą korupcijai didinančių ir pilietinį aktyvumą kovoje su korupcija skatinančių priemonių rengimas ir vykdymas“. Jeigu pačios NVO (NSO) kartais nesugebėtų šioje šaunioje veikloje dalyvauti, finansuojamas ir jų “institucinių gebėjimų stiprinimas“.

O tam, kad NVO (NSO) nekainuotų net pasirengimas pinigams siurbti, finansuojamas ir jų “pasiūlymų dėl viešojo valdymo sprendimų rengimas ir pristatymas suinteresuotoms institucijoms“. Jei, neduok Dieve, ir to būtų mažai, dar numatoma apmokėti ir už NVO (NSO) “atstovų kompetencijų, reikalingų šiems pasiūlymams parengti ir pristatyti, stiprinimą“.

Tiesiog pasigėrėkime ČIA:

Atsiverčiame erkių sąrašą – patvirtintos 48 paraiškos. Įkvepiantys projektų pavadinimai: “Būk pilietiškas ir atsakingas“(103 331 €), “Būsiu veikliu piliečiu” (99 985 €), “Aš irgi sprendžiu!”(100 000 €), “Būk pilietiškas ir aktyvus – 100 idėjų Lietuvai” (116 927 €) ir pan. O VšĮ “Socialinės atsakomybės centras” (2 darbuotojai) už 101 083 € pasišovė didinti nepakantumą korupcijai net tarp nuteistųjų.

Sąrašo viduryje, kad ne taip kristų į akis, puikuojasi ir Laisvės TV (2 darbuotojai), “už nepakantumo korupcijai stiprinimą“ apdovanota 114 000 €. Ir Laisvės TV tikrai šio sąrašėlio nepastebės ir nepaviešins, ar ne? O atspėkite iš trijų kartų, kas gavo 102 367 € už “nepakantumo korupcijai skatinimą ES paramos administravimo srityje“? Teisingai, vaikučiai – “ES paramos projektų vykdytojų asociacija“.

Ir viskas čia tvarkingai, biurokratine paukščių kalba surašyta. Štai, yra net toks “Nacionalinis skurdo mažinimo organizacijų tinklas” (2 darbuotojai), kuris už 174 480 € sieks “didinti NVO įsitraukimo į viešojo valdymo sprendimų, susijusių su skurdo ir socialinės atskirties mažinimu, aktyvumą bei kokybę“… Ir “ šiems iššūkiams spręsti bus siekiama tobulinti socialinės politikos sistemą, kad ši įgalinantų skurdą patiriančius asmenis – suteiktų galimybes savarankiškai užsitikrinti pakankamas pajamas ir aktyviai įsitraukti į visuomenės gyvenimą“.

Nemanykit, yra numatyta ir projektų vykdymo stebėsena, patvirtinti rodikliai. Jau minėtos “ES paramos projektų vykdytojų asociacijos“ projekte numatyta pasiekti veiklos dalyvių skaičių 426, “įsisavinta“ jau 25 862 €, pasiektas skaičius 0. VšĮ “Pilietinė medija“ (1 darbuotojas) iš skirtų 105 087 € jau panaudojo 43 111 €, pagal projektą renginiuose turėjo dalyvauti 2440 žmonių, dalyvavo 0.

Nebevarginsiu – pasiskaitykit patys.

Tokie šiandien linksmieji skaitiniai apie tai, kaip įvairios “nevyriausybinių organizacijų“ siurbėlės minta ES fondų ir mūsų biudžeto syvais, kurių vis trūksta ir trūksta tai mokytojams, tai medikams, tai vaikučių vaistams nuo retų ligų.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 307

Žymos:

1 Atsiliepimas

  1. Andrius    -  2018-12-12, 08:08

    Dieve, koks durnas pasaulis, kai pagalvoji. Prieš 10 metų viešai buvo teisiamas Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskich. Dėl vokelio bylos, suformuluotos kaip „JUODOSIOS BUHALTERIJOS” byla. Dabar gi tvirtinu žinantis,- nebeliko Lietuvoje beveik nė vienos gamybinės įmonės, kuri antrą (!) atlyginimo dalį darbininkui nemokėtų grynais – vokeliuose. Šita „dėmė” ištepliojusi aiškiaregį p.Viktorą persekioja dar ir šiandieną. Žmonių pasąmonėje įsirėžė Viktoro pavardė, kaip tautos piktadario, kuriuo nūdien galima pavadinti vos ne kas antrą šalies ir eilinio UAB-o vadovą. Aš puikiai įsivaizduoju, kad valstybės diktatoriai nė nebandė pono Viktoro atsiprašyti (jau nekalbant apie moralinės žalos kompensavimą). Bet rezultatas pasiektas,- rusakalbis Viktoras prie kryžiaus prikaltas. Darbar, šiuodien, mes matome, kad valstybė visakeriopai bando uždankstyti savo atvirą reketą teikdama menamas lengvatas verslui, tačiau TIE VOKELIAI dabar jau greitai nebeišnyks, nes yra pagrindinis jo argumentas gyvuoti – žmonės nori turėti elementarių pinigų ir gyventi ne rytdiena, bet šiandien. O valstybė tuo aprūpinti NEPAJĖGI. Skvernelis „mažina mokesčius ir didina algas”. Teoriškai,- tai puikus IŠRADIMAS Lietuvoje! O ar nematome, kad tai akių dūmimas ir manipuliacija teikiamais projektais, juk automatiškai VISKAS brangs!!! Korupcija yra toks dalykas, kurią gali tik stebėti, galbūt šiek tiek pristabdyti, bet neišnaikinti … taikiuoju būdu (juk yra šalių, kurios už korupciją žmones šaudo viešai; kaip anksčiau Skandinavijoje kirsdavo rankas už menkiausią vagystę)). O kiek naujų korupcijos atvejų pagimdė šalies lygintojas R.Karbauskis? Kiek pleištų įkalė mažindamas alkoholio vartojimą ir draskydamas šeimas… Ar tai bus lengva ateities kartoms pamiršti, užglostyti ir nejausti milžiniškų praradimo padarinių? Keista mūsų valdžia, neturinti jokių profesionalių politikų. Todėl tokie kaip R.Kerbauskiai ir Skverneliai tiesiog impulsyviai, visai neturėdami atsakomybės jausmo, į kairę ir dešinę taško vis naujus, laikmečio neatitinkančius ir brutalius įstatymus … norėdami, matyt, palikti po savęs gėrybės rojų ir … neapykantos sau paminklą. Dieve, koks baisus pasaulis, kada normaliai gyvent pradėsime?

    Atsakyti į šį komentarą

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Už ką balsuotumėte prezidento rinkimuose, jei vyktų šiandien?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Gal tai karo uz demokratija viena is priežasčių?...

Rusija, net linkėdama blogo Lietuvai (o tai netiesa), neturėtų daryti nieko. Mes patys tarpusavyje gerkles...

Tai mes bet kuriuo atveju ten liksim :) Klausimas tik kokio dydžio šukės bus ir...

Niekas nenori mirti...

Vakarai nurodo Kiniją ir Rusiją kaip savo strateginius priešininkus, tačiau ekonominiai Vakarų rodikliai kur kas...

Išpuoselėtas šunsknukis, už jo interesus mėsai tinka bet kokio amžiaus....

Ateis laikas ir mes turėsime kompensuoti Rusijai tuos mažvaikių sprendimus. Tik jų pėdsakai bus ataušę....