infa.lt

Trys sekundės – pratimas į laimę

25 rugsėjo
01:01 2018

paveikslėlis

Paprastas, bet veiksmingas Chade-Meng Tan būdas jaustis laimingais

Kas toks yra Chade-Meng Tan ?

Chade-Meng Tan – buvęs Google darbuotojas, o dabar – o dabar asmeninio tobulėjimo guru, kasdien moko didžiausių IT korporacijų darbuotojus asmeninio augimo, meditacijos, empatijos ir emocinio intelekto vystymosi plonybių.

Chade pasakoja, jog anksčiau nuolat jautėsi nelaimingas. Tačiau jam pavyko pakeisti tokią gyvenimo eigą išmokus atrasti džiaugsmą kiekvienoje išgyventoje dienoje. Kaip jis tai padarė? Kai Chade buvo maždaug 25 metų amžiaus, jis aptiko, jog ne viskas yra taip blogai kaip jam tada atrodė ir, kad neigiamų jausmų sau pačiam atžvilgiu, galima imtis veiksmingų priemonių.

Laimė. Kaip tapti laimingu

Paaiškėjo, kad galite pakeisti savo mąstymą ne tik psichoterapijos seansų pagalba, bet ir specialių pratybų keliu. Chade teigia, jog tai padeda pajusti nedidelius laimės blyksnius.

Pavyzdžiui, jaučiate troškulį, taigi išgeriate stiklinę šalto vandens. Tai labai malonu, – jus apima džiaugsmas ir malonumas. Šio jausmo negalima būtų apibūdinamas kaip „Valio”, greičiau jau „Mmm, neblogai”.

Tokie džiaugsmo plykstelėjimai dažniausiai praeina nepastebėti: suvalgyti gabalėlį šokolado, pirmą kartą per dieną, užeiti į vėsų kambarį karštą vasaros dieną, gauti ilgai lauktą atsakymą į pranešimą. Tai juk taip malonu!

Pasitenkinimo ir džiaugsmo momentas trunka 2-3 sekundes, tačiau šios sekundės padeda pakelti nuotaiką. Jeigu jūs išmoksite tą pastebėti, užfiksuoti, tai džiaugsmo efektas sustiprės.

Chade pasakoja: „Maži laimės plykstelėjimai atsiranda nuolat. Kai jūs juos vieną kartą pastebėsite, ims vykti stebuklai, jūs matysite vis daugiau ir daugiau tokių džiaugsmingų momentų – visada, visur. Dabar jūs galite tikėtis laimės ir džiaugsmo kiekvieną dieną“. Tikėti, kaip geriausiu draugu.

Kodėl tai veikia

Mintis, kuri slypi šio patarimo pagrinde, – paprasta. Veikia tas pats mechanizmas, kurio dėka mes formuojame įpročius. Įprastas elgesys yra kontroliuojamas bazinių ganglijų, kurios tuo pačiu dalyvauja ir sukuriant atsiminimus bei emocijas. Kuo labiau įprastas veiksmas, kurį mes atliekame, tuo paprasčiau jį įgyvendinti ir tuo mažiau į tai reikia įtraukti smegenų darbo.

Pratimas „laimės blyksniai“apima trigerį (paleistuką), rutiną ir apdovanojimą. Tai trys dedamosios, būtinos įpročio formavimui.

  • Trigeriu tampa malonus momentas;
  • Rutina – tas faktas, kad jūs pastebite šį momentą;
  • Apdovanojimas – džiaugsmo ir laimės pojūtis.

Pratimas naudingas ir tiems, kas užsiima meditacija. Jis padeda įsitraukti į reikalingą būseną prieš pradedant praktiką. Beje, Chade mano, jog minėto pratimo atlikimas jau pats savaime yra meditacija. Be to, pradžioje mes pradedame pastebėti detales aplink save, po to – iš tiesų matyti.

Yra ir mokslo liudijimų, patvirtinančių Chade mintį. Nedidelis tyrimas, kurį pravedė Lojolos universiteto psichologai, parodė: dauguma žmonių, vyresniu nei 55 metų amžiaus, ir sugebančių mėgautis maloniais momentais, demonstravo aukštą pasitenkinimo gyvenimų lygį, nepriklausomai nuo finansinės padėties ar sveikatos būklės.

Tie, kurie nesugebėjo pastebėti mažų džiaugsmų, jautėsi blogai, o bet kokia liga jų nuotaiką tik blogino.

Šio požiūrio į gyvenimą vertėtų pasimokyti tiesiog dabar. Juk kuo vyresni mes tampame, tuo dažniau mums reikia mėgautis savo gyvenimu. 2014 metais buvo pravestas tyrimas, kuris parodė: pagyvenę žmonės lengvai apsako save, išvardindami malonius jų gyvenimo įvykius. O štai jaunimas yra linkęs vardinti tik retas „pačias-pačiausias“ datas: universiteto užbaigimą, teisių gavimą…

Tačiau tiesa slypi tame, jog visi šie ekstraordinariniai momentai atrodo tokias tik jums. O ir laimės jie nesuteikia. Džiaugsmingų dienų skaičius, praleistų esant pakilios nuotaikos, gerų įvykių skaičius – štai kas iš tiesų svarbu, kad jaustumės gyvenantys laimingai.

Kokia išvada

  • Išmokite pastebėti ir vertinti mažiausius malonumus.
  • Jauskite kaip jie atneša jums džiaugsmą ir laimę.
  • Kartokite, kol džiaugsmo pojūtis taps kasdieniu įpročiu.

PAREMKITE mus savo 1,2 proc. GPM, kas jums nieko papildomai nekainuos. Ačiū labai.

        → Naujienlaiškis

Visa naujienų juosta >>

žiūrėjo 193

Žymos:

0 Atsiliepimų

Rašyti Atsiliepimą


Taip pat skaitykite:

Naujienlaiškio Prenumerata


Paremti infa.lt 1,2 proc GPM

Apklausa

Ar pritariate, kad opozicijos kandidatai mestų burtus, katras vienas iš jų liks prezidento rinkimuose?


Rodyti rezultatus

Leidžiama ... Leidžiama ...

Aplinkosaugininkai turi saugoti miškus bei gyvūnus, o ne bausti vairuotojus, kurie neišgali įsigyti naujo automobilio...

Pirmiausia išmok rašyti be klaidų, chunveibine....

US subyrėjimo laukiam nuo 1947 m. nu niekaip nesulaukiam....

tik neap siš ik iš laimės....

kokiam uriupinske ar žopinske gyveni?...

Kodėl tiek mažai?...

Specialiai pasitikrinau - tik vakar paskelbta info apie Pugačiovą, neknisk proto troli. Ir dar net...